Mærsk med til at udbygge gigant-oliefelt i Norge for 120 milliarder kr.

Norges næststørste oliefelt 140 km vest for Stavanger, Johan Sverdrup-feltet, skal udbygges. De fem selskaber, der har andele i feltet, regner med at feltet gemmer på mellem 1,8 og 2,9 milliarder tønder olie.

Udbygningen skal bestå af fire platforme forbundet af tre broer. Platformene skal stå på stålunderstel på cirka 120 meters dybde.

»Det har taget to år med intensivt arbejde at komme frem til en teknisk løsning for den første fase, som alle partnere har kunnet blive enige om,« fortæller projektdirektør Øyvind Reinertsen fra Statoil til Teknisk Ukeblad.

Når produktionen er på sit højeste, vil Johan Sverdrup-feltet stå for 25 procent af olieproduktionen på norsk territorium. Produktionen er planlagt til at gå i gang i 2019, og feltet har en beregnet levetid på 50 år. Man regner med, at feltet vil kunne producere mellem 550.000 og 650.000 tønder olie om dagen, når produktionen topper.

Feltet skal udbygges i flere faser. Kapaciteten for den første fase er designet til at producere 315.000 tønder olie om dagen, og man har en ambition om at nå op på 70 procents udvinding, forklarer Øyvind Reinertsen.

Investeringerne for første fase forventes at løbe op i 110-130 milliarder danske kroner og inkluderer et feltcenter, brønde, eksportløsninger for olie og gas samt et elkabel til land, så produktionen kan benytte sig ren, norsk vandkraft. Beløbet inkluderer også uforudsete omkostninger.

Vigtigt for Maersk Oil

Feltet består af tre norske olielicenser. Danske Maersk Oil ejer 20 procent af den ene af olielicenserne, mens norske Statoil er hovedoperatør på feltet.

Sverdrup-feltet er et af de vigtige felter for Maersk Oils målsætning om at nå en produktion på 400.000 tønder om dagen i 2020. Målsætningen er et led i selskabets genopretningsplan efter en betydelig nedgang i produktionen de seneste år.

I år venter Maersk Oil blot en produktion på 235.000 tønder om dagen mod hele 428.000 daglige tønder i 2009. Det skriver Berlingske Business.

Læs også: Muligt kæmpe-fund af olie i Norge

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>