Nordjyske optimisme: Der kommer flere job til ingeniørerne

Nordjyske virksomheder har tårnhøje forventninger til beskæftigelsen i 2014.

Det fremgår af de seneste tal fra Nordjysk Konjunkturbarometer, som har undersøgt virksomhedernes faktiske udvikling i fjerde kvartal 2013 og deres forventninger til udviklingen i første kvartal i år.

Vil du være med, når de spændende job bliver slået op. Opret en jobagent på Jobfinder.

De nordjyske ingeniører kommer også til at mærke den spirende optimisme i form af flere nye arbejdspladser. Og det bliver især de nyuddannede, der vil mærke de blide forårsvinde, vurderer Jørgen Stamhus, arbejdsmarkedsforsker ved Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet:

»Det er klart, at en sådan lysning giver jobåbninger i den forstand, at man tør tage nye folk ind nederst i hierarkiet. Det betyder flere job til nyuddannede,« forudser han.

Læs også: Op til 2.000 nye ingeniørjob i Togfonden

Ifølge de seneste ledighedstal fra Akademikerne står 3,3 procent af de nordjyske ingeniører uden arbejde. Det er næsten et procentpoint over landsgennemsnittet på 2,4 procent – og da mange ingeniører bliver uddannet på Aalborg Universitet, er der stor sandsynlighed for, at en god del af de arbejdsløse er dimittender, vurderer Jørgen Stamhus.

»Der er stort udbud af nyuddannede heroppe, og det kan være svært for dem at blive suget op med kort varsel. På grund af de her konjunkturtal kan man nu give dem et håb,« siger han.

Virksomhederne har været frosset helt fast, og det er først nu, vi ser positive beskæftigelsestendenser. Så det er et af de forårstegn, vi hæfter os ved.
Jørgen Stamhus, arbejdsmarkedsforsker, Aalborg Universitet.

Arbejdsmarkedsforskeren peger på, at virksomhederne i Nordjylland de seneste tre-fire år har været tilbageholdende med at ansætte folk – også selvom de har oplevet vækst i ordretilgang og produktion:

»I en lang periode har vi ikke haft positiv udvikling i beskæftigelsen. Virksomhederne har været frosset helt fast, og det er først nu, vi ser positive beskæftigelsestendenser. Så det er et af de forårstegn, vi hæfter os ved,« forklarer Jørgen Stamhus.

Et gennembrud for jobmarkedet

Undersøgelsen blandt de nordjyske virksomheder viser, at 65 procent forventer en uændret medarbejderstab, 11 procent regner med at have færre, mens hver fjerde, 24 procent, regner med at skulle ansætte. Det betyder med andre ord, at der er 13 procent flere optimister end pessimister. Og dermed er kimen lagt til et voksende arbejdsmarked, påpeger Jørgen Stamhus:

»Var der kun to procents forskel mellem optimister og pessimister, kunne det ikke betragtes som et gennembrud for det nordjyske. Men nu tror vi på, at det kan bære noget beskæftigelsesmæssigt, og at det vil smitte af på alle faggrupper,« siger han.

Meldingerne fra det foregående kvartal giver da også virksomhederne noget at have deres optimisme i. 2013 sluttede nemlig som en ren solskinshistorie midt i årets mørkeste tid. Således endte den såkaldt ’samlede konjunkturindikator’ på 15 procent i fjerde kvartal 2013. Det er et markant højere resultat for fjerde kvartal end de seneste tre år: I 2010 var den helt nede på -15 procent, i 2011 kom den op på 8 procent, og i 2012 lå den på 1 procent.

Det er Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, som i samarbejde med Vækstforum Nordjylland og Spar Nord Fonden offentliggør Nordjysk Konjunkturbarometer. Se pressemeddelse her.

Læs også: Seks ud af 10 rådgivere skal ansætte flere

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>