Så kom der hul igennem TDC’s fiber: Ny internetudbyder åbner gigabit-net for kunder

River du dig i håret over TDC’s fiberprodukter – hvor for eksempel uploadhastigheder er sat lavere end downloadhastigheder – er der en ny mulighed på vej i hovedstadsområdet.

Den lille internetudbyder Gigabit har nemlig langt om længe fået hul igennem hos TDC, så firmaet den 27. februar får de første 50 kunder online. Det fortæller Baldur Norddahl, partner i Gigabit.dk.

»TDC har leveret nu. Der var lidt begyndervanskeligheder med deres software, men de første kunder er oprettet manuelt nu. Vi har testforbindelser, der kører nu, og så går de første kunder live den 27. februar,« siger han til Version2.

Gigabit.dk har dermed brugt et helt år på at få adgang til såkaldt ’rå fiber’ hos TDC, som på grund af sin dominerende størrelse er forpligtet til at give andre selskaber adgang til kablerne. På det første møde i februar 2013 lød meldingen, at det ville tage tre måneder, men det endte altså med at tage et år.

Version2 skrev om Gigabits kvaler i december, og det fik TDC til at beklage den lange ventetid. Meldingen lød dengang, at problemerne ville være løst i januar, så Gigabit kunne komme i gang med test og gøre klar til at tilkoble kunder.

Læs også: Efter 10 måneder: TDC har endnu ikke givet fiberkonkurrent adgang

Læs også: TDC beklager: 10 måneders ventetid for fiberkonkurrent er for længe

Og selvom et års kamp med TDC ikke var lagt ind i forretningsplanen for Gigabit, er der ingen bitterhed eller økonomiske problemer hos fiberiværksætterne.

»Vi er blevet forsinket væsentligt i forhold til, hvad vi gerne ville, men det betyder ikke noget for økonomien og firmaets overlevelseschancer. Vi har en solid opbakning fra vores investor,« siger Baldur Norddahl.

Investoren er hans bror, Bjarni Norddahl, som blandt andet har tjent en sum penge på webtjenesten Ordbogen.com.

Nu handler det om at se frem og skridt for skridt komme i gang med at få kunder.

»Vi starter med 50 kunder, for vi vil gerne lige se det virke, før vi ruller en stor kampagne ud. Og så udvider vi ved knopskydning. Vi rykker ind i naboområder til der, hvor vi er i forvejen. Fordi vi bruger vores eget udstyr, skal vi have det installeret på centralen i et område, før vi kan have nogen kunder der,« forklarer han.

Gigabit er begyndt med centralen i Ballerup og kan dermed tage imod kunder i Ballerup, Måløv, Smørum og Ledøje. Og efterhånden som andre centraler bliver taget i brug også, vil antallet af potentielle kunder stige til op mod de 100.000 husstande, som bliver passeret af Dongs fibernetværk. Siden købte TDC hele netværket, der spreder sig i hovedstadskommunerne og i Nordsjælland.

Vil udvide med ComX-netværk

Konceptet med at tilbyde internetforbindelser på 100 megabit eller 1 gigabit kræver fiber fra start til slut, og derfor er det i første omgang Dong-fibernettet, som Gigabit-folkene har kastet sig over. Men der er også dukket nye muligheder op.

»TDC sendte en mail ud om, at nu kunne man også få adgang til rå fiber i ComX-netværket (som TDC også har købt, red.). Det syntes vi lød vældig spændende, så det hoppede vi straks på. Vi har opstartsmøde med TDC om det i denne uge, men jeg ved ikke, hvor hurtigt de kan rykke på det,« siger Baldur Norddahl.

ComX-netværket, som primært er blevet lagt ud til boligforeninger i København og omegn, giver omkring 10.000 ekstra potentielle kunder til Gigabits forretning. Og finten er, at ComX lagde fiber helt ind til hver lejlighed i stedet for at fordele datastrømmene via et normalt lokalnetværk (LAN).

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>