Sverige forhøjer trængselsskat med op til 75 procent

Mens danskerne afviser overhovedet at indføre en betalingsring omkring København, har svenskerne netop besluttet at forhøje afgiften på deres allerede eksisterende betalingsringe med op til 75 procent.

Det er den borgerlige regering i Sverige, der vil sætte den højeste sammenlagte daglige afgift op fra 60 til 105 svenske kroner.

I Stockholm stiger trængselsskatten, som er det officielle svenske navn, fra 2016. På Essingeleden, der er pulsåren, som fører E4’s trafikanter gennem hovedstaden, bliver afgiften forhøjet til 30, 22, 15 og 11 kroner afhængigt tidspunktet på dagen. I indre by stiger prisen til 35, 25, 15 og 11 kroner.

For en privatbilist med to daglige passager til og fra arbejde er den årlige afgift – uden at passere Essingeledens betalingsstationer – beregnet til at stige til mellem 11.250 og 15.750 kroner fra mellem 6.750 og 9.000 kroner årligt. Kører bilisten også ad Essingeleden, kan den årlige afgift ved et maks.-beløb på 105 kroner pr. døgn stige til 23.625 kroner.


En betalingsstation i Stockholm.

I Stockholm er det den første stigning, siden trængselsskatten blev indført for syv år siden. Også i Göteborg, hvor det første år med betalingsstationer har givet færre indtægter end ventet, bliver afgiften forhøjet, dog kun med 25 procent. Det sker allerede til januar næste år.

I Göteborg har det første år med trængselsskat reduceret biltrafikken med 11 procent. I Stockholm er trafikken siden 2005 faldet med mellem 18 og 22 procent. Her ventes forhøjelsen af trængselsskatten at føre til endnu et lille fald. I regionen falder trafikken ifølge prognoserne med en procent og i indre by med knap tre procent.

De penge, der kommer ind i Stockholm, skal anvendes til at udbygge tunnelbanen, hvilket ventes yderligere at reducere biltrafikken. I Göteborg går pengene til en ny biltunnel og en ny bro.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>