Blog: Hvem vil være produkt leder?

For et par år siden læste jeg LinkedIn co-founder Reid Hoffman’s ”The Start Up of You” og studsede over, at hans ambition var at blive noget, som hedder ”product manager”. I USA er det tilsyneladende vældigt populært indenfor IT, for det er dem, som beslutter, hvad et produkt eller produktlinie skal indeholde. Det er product managers, som laver markedsundersøgelser, brugertest, projektplaner, forretningsmodeller, ja det er kort sagt dem, som har fingeren på pulsen. Da jeg har mødt en del product managers på det seneste, satte jeg mig for at finde ud af, hvor udbredt denne funktion egentlig er i Danmark i dag?

Da jeg startede med at skrive dette troede jeg faktisk ikke det var så udbredt, men en søgning på LinkedIN viser faktisk at 4731 personer har det, som deres nuværende titel (det svarer til 0,07 promille af den danske befolkning). Det overraskede mig noget, da jeg synes, det er sjældent man hører om det. Men sammenligner man med USA, så er densiteten af product managers stadig 6 gange større i USA end i Danmark

Når man går det efter i detaljer, kan man se at det i meget høj grad er et københavnsk fænomen: 57% arbejder i københavnsområdet. Samme billede viser sig hvis man kigger på søge volumen hos google. Men her kan vi til gengæld se at det er en ny term, der først begynder at dukke op omkring 2009 i Danmark, hvor den i USA har haft uændret søgevolumen siden 2005, som er det længste google trends går tilbage.

Hvem er disse ”produkt ledere”

Så, det ser altså ud til at være et modefænomen, som er kommet til Danmark fra USA indenfor de seneste 5 år. Men hvem er disse Product Managers?

De tre industrier som topper listen er telekommunikation, informationsteknologi og computer software, altså primært et teknologifænomen. Det er store firmaer som TDC, Novo Nordisk, L’oreal og Danisco, som har flest (mellem 50 og 80 stykker i alt), men det er i øvrigt pænt fordelt på alle størrelser af virksomheder. 58% har mere end 10 års erfaring og 99,9% har skrevet deres linkedIN profil på engelsk.

Product management er jo ikke noget man rigtigt kan studere, men 16% har studeret på CBS, mens 6 procent kommer fra henholdsvis DTU og SDU. Resten er uddannet andre steder. Det tyder på, at det er en meget heterogen gruppe, som primært arbejder med at udvikle teknologi.

Fremtiden

Er product manageren en titel, som er kommet for at blive eller er det bare endnu et modefænomen fra USA som går over igen? Er det en kunstig model som tvinges ned over det danske marked eller er det den smarteste måde at udvikle nye produkter på? Hvem laver egentlig produktudvikling i firmaer uden product managers? Er det tid til en product manager bølge ligesom for 10-15 år siden da projekt ledelses funktionen blev professionaliseret og institutionaliseret med certificeringer og kurser? Og vil vi finde et dansk navn til dem, som f.eks. ”produkt leder” eller måske bare “chef”.

Kilder
LinkedIn søgning: Title, current = product manager
Google trends søgning “Product manager”

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>