5.000 danske måletransformere holder accelerator kørende

Når partikelfysikerne i forskningsinstitutionen Cern i Schweiz sender protonerne i kredsløb i den 27 km lange partikelaccelerator, Large Hadron Collider (LHC), har elektronikvirksomheden Transelectro ved Hadsund en vigtig finger med i spillet. Den mindre nordjyske virksomhed har nemlig leveret godt 5.000 måletransformere, der er med til at sikre, at LHC’s mange magneter virker, som de skal.

Per Christensen, der er Sales Manager hos Transelectro, er stolt af, at virksomheden har kunnet designe dele, der indgår og opgraderer Cerns accelerator.

»Vi har kæmpet for at få vores måletransformere til at nå de krav, som Cern har stillet. Derfor er det også tilfredsstillende, at vi nu kan se, at de er indbygget,« siger han.

De danske måletransformere indgår i det, som Cern kalder for sit Quench Protection System. Det er et system, der lidt forenklet skal sikre, at Cerns superledende magneter i acceleratoren, Large Hadron Collider (LHC), holder en konstant temperatur og ikke pludselig risikerer for meget stråling, som til sidst vil smelte dem og ødelægge acceleratorens proces.

Måletransformerne har en ganske stor betydning i arbejdet for at holde acceleratoren i gang, påpeger civilingeniør Knud Dahlerup-Petersen, der leder sektionen Electrical Engineering i Cerns afdeling for Machine Protection and Electrical Integrit.

»Hvis processen i acceleratoren skal køre, og vi samtidig skal beskytte den øvrige elektronik i projektet, er vi nødt til at være meget påpasselige med varmen i vores magneter. Dertil hører måletransformerne og de varmelegemer, som sikrer magneterne den rigtige temperatur. Så de er vigtige byggesten,« siger han.

Startvanskeligheder

Men udviklingen af de særlige måle­transformere foregik dog ikke problemfrit for Transelectro. Selskabet vandt opgaven i et EU-udbud i 2013, da Cern havde indset behovet for et større system til at sikre magneternes velbefindende.

»Men da projektet udviklede sig hos Cern, og vi stadig var i gang med at udvikle måletransformeren efter udbudmaterialet, levede vores første prototyper ikke helt op til Cerns krav. Så vi indledte et tættere koordineret samarbejde, herunder med Knud Dahlerup-Petersen,« fortæller Per Christensen fra Transelectro.

I løbet af knap tre måneder brugte to ingeniører hos Transelectro det tætte samarbejde med Cern til at specialdesigne en række måletransformere, der kunne klare den voldsomme belastning, som strålingen i Cerns accelerator skaber.

»Til sidst stod vi med et færdigt produkt, som kunne klare belast­ningen, og som vi nu kunne fremstille i stort antal. Og trods tidspresset var det utrolig lærerigt, at Cern-folkene var vedholdende i deres udvikling sammen med os,« siger Christensen.

Big Science-hjælp

Som en lille eller en mellemstor dansk virksomhed kan det være svært at samle overblik over, hvilke forskningsprojekter der kunne tænkes at efterspørge ens elektronikprodukter. Her fremhæver Per Christensen Big Science Sekretariatet, der drives på Teknologisk Institut og DTU.

Meningen med Big Science er, at det skal fungere som bindeled mellem dansk erhvervsliv og større forskningsanlæg som Cern i Schweiz.

»Transelectro havde rigtig stor glæde af Big Science, der formidlede en del af kontakten til Cern. Det var med til at give os ro, så vi kunne koncentrere os om at udvikle måletransformerne,« forklarer Per Christensen.

»Så er man i tvivl om, hvordan man skal komme ind i et større forskningsprojekt, der kunne have brug for dansk elektronik, er Big Science meget anbefalingsværdigt,« tilføjer han.

Tilbage i Cern er Knud Dahlerup-Petersen også glad for samarbejdet.

»Det er da godt at have et dansk firma med her i Cern. Transelectro kæmpede og blev ved med at udvikle. Og som dansker er det da godt, at vores land kan bidrage til det her enorme projekt,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>