Derfor eksploderede Eurovision-udgifterne til ombygning af B&W

En 13.000 m2 stor teltby, dyre forstærkninger af taget og enorme varmeudgifter er de største poster i redegørelsen om den 77 mio. kr dyre budgetoverskridelse som selskabet bag Eurovision Song Contest, Wonderful Copenhagen offentliggjorde i går.

Ombygningen af B&W-hallerne til at huse Eurovision-konkurrencen viste sig nemlig at være groft, groft underbudgetteret. Projektselskabet ESC 2014, som Wonderful Copenhagen havde oprettet til at afvikle sangkonkurrencen, endte således med at have omkostninger for 112,1 mio. kr – 77 mio. kr. mere end budgettet på 34,65 mio. kr.


Omfattende og sene krav til ombygningen af B&W-hallerne og en grov underestimering af omkostningerne var hovedårsagerne til et budgetskred på 77 mio. kr. i det selskab, der stod for afholdensen af Eurovision Song Contest Foto: Lasse Gorm Jensen

Hovedårsagen til budgetskredet er ifølge redegørelsen, at Wonderful Copenhagen havde indgået en kontrakt med DR, som gjorde det muligt for tv-producenten at stille meget vidtgående og meget sene krav til indretningen af B&W-hallerne.

Læs også: Endnu en ekstraregning: Eurovision fire gange dyrere end forventet

»Projektselskabets partnere fortolkede den i forventning om venues midlertidige karakter samt med forventning om løbende afbøjning af forventninger og leverancer i henhold til det udarbejdede budget. DR fortolkede kontrakten således, at værtsbyens forpligtelse til at levere og drive en arena, i princippet var uden økonomisk binding,« skriver Wonderful Copenhagen i redegørelsen om forløbet.

Tre søjler kostede dyrt

Eksempelvis krævede DR, at tre bærende søjler mellem de to haller skulle fjernes for give bedre kameravinkler og opfylde DRs ønsker til scenografien. Rådgiverfirmaet Midtconsult, der var husrådgiver for ejendomsselskabet Reda, der ejer B&W-hallerne, blev hyret til på et meget spinkelt tegningsgrundlag at vurdere, om det kunne lade sig gøre, at optage den lodrette last fra de tre søjler. Det kunne det godt, svarede rådgiverne, som vurderede omkostningerne til at fjerne søjlerne og opsætte en 60 meter lang udvekslingsgitter til at optage de lodrette kræfter til to mio. kr.

Men da rådgiverne senere skulle lave udbudsmateriale på stålentreprisen og derfor modellerede hele bygningen og undersøgte hvad DRs krav – blandt andet til lyssætning og ophæng af lydudstyr i taget – ville betyde for konstruktionen, blev ombygningen væsentlig mere bekostelig end først antaget. Derfor skulle den midlertidige konstruktion forstærkes, så prisen alt i alt endte på ca. 8,9 mio. kr.

Læs også: Ny gitterbro skal bære taget i Melodi Grand Prix-hal

Oveni kom så en udgift på 14 mio. kr. til forstærkningen af selve taget og etableringen af såkaldte flyvepunkter til ophængning af lys og lys. Efter et forlig endte DR imidlertid med at betale halvdelen af de 14 mio. kr.

Alligevel udgør de meget omtalte søjler kun 12 procent af den samlede budgetoverskridelse. Den største post er udgifterne til den 13.000 m2 store teltby, som arrangørerne blev tvunget til at opføre, da DR i februar i år fremlagde et nyt scenedesign, som fyldte så meget, at en række tekniske funktioner som makeup, frisører, garderobe, opbevaring, etc, der var planlagt til at være inde i hallerne, blev flyttet ud i et teltområde.

Læs også: 22 dieselgeneratorer, fjernvarme og Dong-strøm sikrer fuldt drøn på Grand Prix

Udvidelsen af teltbyen betød, at projektselskabet måtte fjerne en jordvold, nivellere og dræne områdets belægning, lægge ny grus ud, kloakere og installere et varmesystem, der kunne holde teltene varme. Det resulterede i en samlet ekstraudgift 24,6 mio. kr – svarende til 27 procent af budgetoverskridelsen på arenadelen.

Opvarmningen af både arenaen og teltene endte også med en ekstraregning af gevaldige dimensioner. Projektselskabet havde efter at have konsulteret Malmø Arena, der husede konkurrencen året før, forventet at nedkøling ville være den største udfordring og havde derfor kun sat 400.000 kr af til opvarmning.

I praksis vidste det sig imidlertid at opvarmningen af de uisolerede haller var den største udfordring. Projektselskabet havde forestillet sig, at recirkulere den varme, der samledes under taget, men det var ikke nok til at sikre en temperatur på 20-25 grader ved scenen, som kontrakten krævede. Projektselskabet prøvede at få DR til at fravige kontrakten, men det ville DR ikke, fordi de hævdede at lavere temperaturer ville skade deres udstyr – noget som udstyrsleverandørerne ifølge Wonderful Copenhagen imidlertid ikke kunne bekræfte. For at sikre varmen opstillede projektselskabet derfor oliedrevne varmekanoner og tilsluttede fjernvarme til området. Det resulterede i en samlet budgetoverskridelse på 9,6 mio. kr.

Læs også: Københavnerne får ekstra millionregning for Melodi Grand Prix i B&W-hal

Udover de rent byggetekniske forhold havde projektselskabet også underestimeret udgifterne til sikkerhed, overvågning og rengøring, som selskabet havde forventet i høj grad kunne klares af frivillig arbejdskraft. Protester fra fagforeninger, ekstrakrav fra politiet og stort frafald blandt de frivillige fik imidlertid også udgifterne til disse poster til at eksplodere.

I redegørelsen konkluderer Wonderful Copenhagen, at man fra starten burde have haft stærkere byggetekniske kompetencer i ledelsen af projektselskabet, selvom man involverede rådgivende ingeniører i hele processen. Alle parter vidste fra starten at ombygningen af B&W-hallerne ville blive komplicerede, men opgaven blev alligevel undervurderet.

En anden vigtig læring af budgetskredet er, at det økonomiske og organisatoriske ansvar for store eventprojekter bør deles mellem de involverede parter, så alle har et incitament til at undgå budgetoverskridelser.

Læs også: Københavnerne får ekstra millionregning for Melodi Grand Prix i B&W-hal

DR har overfor Ritzau benægtet, at de har ansvar for budgetoverskridelserne.

»DR har skabt et TV-show i verdensklasse på et budgetniveau der var langt efter niveauet i Malmø ved Eurovision Song Contest 2013. Det budget har vi holdt. Det er klart, at jeg er ked af det på Københavns vegne, men jeg kan ikke gå i detaljer om deres redegørelse,« skriver Pernille Gaardbo, der var executive producer for Eurovisionen 2014 i en mail til nyhedsbureauet.

Hos Wonderful Copenhagen er underdirektør Martin Bender, der også var direktør for projektselskabet, blevet fyret. I Region Hovedstaden, der sammen med Københavns Kommune var blandt bidragyderne lægger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen op til, at projektselskabet skal lukkes ned uden at kreditorerne får tab. Det kan ifølge Metroexpress betyde yderligere udgifter på omkring 20 mio. kr, fordi selskabet skylder omkring 11 mio kr. til forskellige leverandører, og har udsigt til at få erstatningskrav og bøder på op til 10 mio. kr, fordi selskabet i nogle tilfælde har overtrådt udbudsdirektivet.

I Folketinget lægger Venstres og det Radikale Venstres medlemmer af statsrevisionen ifølge Metroexpress op til at ville granske redegørelsen fra Wonderful Copenhagen.

Læs også: Kig indenfor i B&W-hallerne, hvor grandprixet skal stå

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>