For vildt til at være sandt: Kina bygger overlyds-ubåd

Lad os starte med, hvad der med sikkerhed er sandt. Der findes en teknologi kaldet superkavitation, som undervandsfartøjer kan benytte til at sejle langt hurtigere, end vandets friktion ellers tillader.

Russerne har blandt andet benyttet superkavitation til særlige torpedoer, der kan skyde en fart på 370 kilometer i timen. Med superkavitation sejler torpedoerne så at sige i en luftboble under vandet, så de er fri for at skulle bryde vandmodstanden.

370 km/t er en imponerende hastighed under vandet, men så kan torpedoerne også kun følge en direkte linje. Der er ingen måde at styre dem på, da et ror ikke er til meget hjælp inde i luftboblen. Desuden er deres rækkevidde begrænset til ikke meget mere end ti kilometer.


Normalt bringer vi ikke illustrationer taget direkte fra andre medier, men denne grafik af superkavitation fra South China Morning Post har spredt sig som en steppebrand på nettet.

Selvfølgelig har forskere verden over arbejdet med teknologien, siden russerne præsenterede den under Den Kolde Krig. Meget af forskningen er foregået i militære laboratorier og har derfor været ukendt for offentligheden.

Hurtigere end 5.800 km/t

Ikke desto mindre virker det ikke blot usandsynligt, men totalt kropumuligt, at kineserne nu skulle være klar med en teknologi, som kan få en ubåd til at krydse Stillehavet med overlydsfart. Lyden rejser vel at mærke hurtigere under vand end i luften, så vi taler altså hurtigere end 5.800 km/t.

Iagttagere og kritikere flyder over med mishagsytringer overalt på nettet. Det har dog ikke forhindret alverdens medier – og nu altså også dette – i at viderebringe nyheden, som optræder i en artikel fra South China Morning Post. Så herfra må læserne slå deres egne bullshit-alarm til.

Hong Kong-avisen har talt med Li Fengchen, der er professor på det kinesiske Harbin Institute of Technologys laboratorium for komplekse strømninger og varmeoverførsel. Avisen skriver, at han har et bud på, hvordan de to problemer, som han selv fremhæver med superkavitation, løses på én gang.

Det første problem er, at fartøjet skal søsættes med hastigheder på over 100 kilometer i timen for at kunne generere og opretholde den nødvendige luftboble ved hjælp af sine jetmotorer. Derefter skal problemet med styringen løses.

Væskemembran reducerer friktionen

Ifølge Li Fengchen kan begge udfordringer overkommes med en særlig væskemembran, som konstant sprøjtes over fartøjet. Selv om membranen løbende bliver vasket af, vil den reducere friktionen i vandet betragteligt ved lave hastigheder. Derfor kan ubåden gå over til superkavitation allerede ved 75 km/t.

Når først fartøjet stryger af sted med overlydshastighed, kan væskemembranen doseres meget præcist. Det indebærer, at det er muligt at skabe forskellig friktion på forskellige dele af fartøjet, hvilket ifølge professoren kan bruges til at styre det med.

»Ved at kombinere væskemembran-teknologi med superkavitation kan vi reducere udfordringerne ved starten markant og gøre det lettere at styre ved cruise-hastighed,« siger Li Fengchen til South China Morning Post.

Han erkender dog, at der udestår mange andre problemer, inden en overlyds-ubåd kan se dagens lys, herunder at udvikle de nødvendige raketmotorer til undervandsbrug.

På den anden side er teknologien ikke begrænset til militært brug, siger professoren og nævner både civil transport under vandet og svømning.

»Hvis en svømmedragt kan skabe og fastholde mange små bobler i vandet, så kan den reducere vandmodstanden markant. Svømning bliver lige så ubesværet som at flyve,« siger den kinesiske professor.

Herfra er du velkommen til at slå bullshit-alarmen fra igen og dele med de øvrige læsere, hvor mange gange undervejs den bimlede.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>