Forsøgsmedicin mod ebola dyrkes i tobaksblade

Medicinen Zmapp, som forleden blev brugt i behandlingen af to ebolasmittede amerikanere uden forudgående test på mennesker, dyrkes i specielt modificerede tobaksblade. Det fortæller David Howard, en talsmand for Reynolds American Services, hvis datterselskab dyrker stoffet til medicinen, til den amerikanske medicinalhjemmeside WebMD.

Udviklingen af stoffet tager lang tid, ikke mindst fordi planterne skal dyrkes i flere uger, før de ‘inficeres’ med det anvendte protein. Derefter kopierer planterne proteinet, og det tager en uge for planterne at producere tilstrækkelige mængder af proteinet til, at det kan udvindes og omdannes til et anvendeligt lægemiddel.

Forsøgsmedicinen har efter alt at dømme reddet livet for de to amerikanere, som blev behandlet med medicinen efter at være blevet smittet med ebola i Afrika. Medicinen blev givet til doktor Kent Brantly kort tid efter, at han over for lægerne på et amerikansk sygehus havde fortalt, at han var døden nær. Efter bare én time var hans symptomer aftaget væsentligt, og næste morgen var han i stand til selv at tage et bad. Den anden ebolasmittede amerikaner, Nancy Writebol, har ligeledes vist tegn på fremskridt efter behandling med medicinen.

Lovende resultater hos aber

ZMapp består af et såkaldt monoklonalt antistof, skriver CNN. Antistoffer er proteiner, der kan anvendes af immunsystemet til at nedbryde skadelige celler, og et monoklonalt antistof er manipuleret i et laboratorium, så det binder sig til til bestemte dele af en skadelig celle. Monoklonale antistoffer anvendes i forvejen til behandling af en række forskellige sygdomme.

Læs også: Statens Serum Institut: Ebola-udbrud er dybt bekymrende

Medicinen er udviklet af det bioteknologiske firma Mapp Biofarmaceutical Inc., som er baseret i San Diego. De to amerikanske patienter var i forvejen orienteret om, at behandlingen aldrig før var blevet anvendt på mennesker, men at den har vist lovende resultater i eksperimenter med aber. Tidligere har fire ebolasmittede aber overlevet efter at have modtaget behandling med medicinen inden for 24 timer efter infektionen. Også to ud af fire andre aber, der fik behandling inden for 48 timer efter infektion, overlevede, skriver CNN.

En mand fra Saudi-Arabien testes netop nu for, om han er smittet med den frygtede og stærkt dødelige ebola-virus. Ifølge Reuters er manden i 40-års-alderen og er indlagt på et hospital i byen Jeddah efter at have vist symptomer på smitte. Manden er netop vendt hjem efter en rejse til det vestafrikanske land Sierra Leone.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>