Held i uheld: Listeria-udbrud kom præcis samtidig med ny gensekventering

»Heldigt er måske ikke det rigtige ord, men det var ret godt, at vi fik det op at køre kort før Listeria-udbruddet for alvor brød ud.«

Sådan siger Gitte Sørensen fra DTU Fødevareinstituttet om et helt nyt beredskab, der ved brug af gensekventering blev oprettet få måneder før det danske Listeria-udbrud.

Maskiner til sekventering af hele genomet fra mennesker og dyr er faldet så meget i pris, at de vælter ind overalt på danske institutioner.

Læs også: Her vil gensekventering revolutionere verden

Således havde Statens Serum Institut (SSI) også kørt helsekventering af listeriabakterier fra smittede danskere i hele 2014. Men først i begyndte SSI – i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen – at sekventere alle listeria-bakterier fra de prøver, som Fødevarestyrelsens inspektører tager på deres ture i landets virksomheder.

Listeria-bakterierne fra netop Jørn A. Rullepølser var en del af den allerførste samling af prøver, som SSI gensekventerede som led i det nye projekt. Og det viste sig hurtigt, at den var solgt til netop de institutionskøkkener, som mistanken rettede sig imod, fordi alle de smittede var meget syge i forvejen.

»Det ender med, at det endelige match kommer af netop den første batch, som vi kører, så det kan vel godt kalde ret heldigt,« siger Charlotte Löfström, lektor på DTU, der arbejder med Listeria-prøverne.

Hurtigere vej til smittekilden

Jagten på kilder til bakterier i fødevarer bliver koordineret ved ugentlige møder i den såkaldte udbrudsgruppe, hvor også Gitte Sørensen sidder. I dag bliver Fødevarestyrelsens prøver med det samme sendt til gensekventering, og myndighederne overvåger hele tiden, om der er et match mellem f.eks listeria-bakterier på smittede personer og prøver fra Fødevarestyrelsen.

Det er dog værd at bemærke, at inkubationstiden for listeriose, som er infektionen forårsaget af listeria-bakterien, er alt mellem én og 70 dage. Det gør det vanskeligt at identificere smittekilden hurtigt, blandt andet fordi syge personer sjældent kan huske, hvad de har spist for 70 dage siden.

Statens Serum Institut begyndte at ane mistanke om et udbrud i slutningen af juni, og i tirsdags blev Jørn A. Hansen Rullepølser lukket. Udbruddet har dog kostet 12 personer livet siden september 2013. Alle var i forvejen ramt af en alvorlig sygdom.

Læs også: Listeria-udbrud fra rullepølse har kostet 12 danskere livet

Gitte Sørensen er ikke i tvivl om, at udbruddet var blevet opdaget, selvom det nye beredskab ikke havde været i gang, men det havde taget længere tid.

»Men jeg tør ikke sige, hvor meget længere. Men med de nye procedurer og teknikker kan vi finde smittekilden langt hurtigere,« siger hun.

Listeria er almindeligt forekommende i fødevarer, men koncentrationerne vokser i takt med stigende temperaturer. Alle mennesker spiser bakterien fra tid til anden, men kun i forvejen svækkede personer bliver syge. Risikofaktorer for sygdom er bl.a. cancer, hæmatologiske lidelser, diabetes og graviditet.

Sygdommen viser sig oftest som blodforgiftning eller hjernehindebetændelse. Dødeligheden er ca. 25 %. Oftest bliver patienterne indlagt med symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast. Hos gravide er der risiko for abort eller dødfødsel.

I Danmark bliver omkring 50 personer årligt smittet med listeriose.

Se oversigten her over, hvilke fødevarer du bør undgå eller fjerne straks fra køleskabet, fordi de muligvis indeholder listeria i høje koncentrationer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>