Internet of Things gennemsyrer din elektronik som aldrig før

En endeløs række af embeddede devices er i dag forbundet til inter­nettet – ligesom smartphones, tablets, microcontrollere, rejsekort, fjernsyn for blot at nævne et udsnit af eksempler.

Frem mod 2020 anslår analysefirmaet Gartner, at godt 26 milliarder enheder vil være på nettet. Det gælder også for den controller, hvormed du betjener en sygehusseng, infotainment-systemet i din bil eller dit hjem. Mere vil være forbundet og trække intelligent data fra hinanden.

Et andet konsulenthus, McKinsey, forudsiger, at Internet of Things (IoT) i 2025 vil generere markedsomsætning for 6.200 milliarder dollars (34,5 billiarder kr.). Når tyskerne taler om Industri 4.0, er IoT en forudsætning for dén udvikling, og i Storbritannien har premier­minister Camerons regering allokeret 73 millioner pund (679 millioner kr.) til forskning og udvikling inden for området.

Det har aldrig været nemmere

Tekpartner er en af de danske virksomheder, der har massivt fokus på Internet of Things, og ifølge adm. direktør Kurt Godsk er Internet of Things for alvor blevet anvendeligt for industrien på grund af den stadig billigere og lettere internetadgang, nye cloudmuligheder, mere modne kontrolnetværk som Zigbee og Bluetooth Low Energy samt bedre sensorer.

»På bundlinjen står, at det aldrig har været nemmere. Det er det nye, når vi snakker Internet of Things. Det er ikke raketvidenskab, det kræver bare noget ordentligt håndværk,« konstaterer han.

Indsamler værdifuld viden

Begrebet Internet of Things har været kendt siden midten af 1990’erne. Men i dag har begrebet bredt sig så meget, at man taler om IoT inden for syv overordnede områder:

  • Overvågning af vores miljø, eksempelvis renheden af vores vand.

  • Kontrol med infrastruktur, eksempel kontrollen med betonen på Storebæltsbroen.

  • Industri-applikationer og energihåndtering.

  • Transportområdet og intelligente hjem, hvor man tænder og slukker lyset med en smartphone.

  • Medicinal- og sundhedsbranchen.

»Samlet set taler vi her om Big Data, der er internetdrevet. Elektronikken kan bruges til både at indsamle og analysere ekstremt brugbar og værdifuld viden og stort set alt, der i dag omgiver os,« forklarer Tim Jensen, der er software Business Development Manager hos Avnet Embedded, der ser store forretningsmuligheder i IoT.

Sensor rapporterer fra komave

Et eksempel på, at der vitterligt kan trækkes data ud af alting, er den amerikanske iværksættervirksomhed Vital Herd. Den er ved at udvikle en sensor i pilleform, som skal sluges af malkekvæg, hvorefter den fra sin position i bunden af den enkelte kos mave kan levere data om hjerterytme, temperatur og mavesyrens kemiske sammensætning. For eksempel.

Også i forhold til vedligehold og drift er der et kæmpe potentiale, mener Tekpartner, som satser på IoT-applikationer til netop det marked. Det kan være noget så simpelt som en produktionsmaskine, der sender en e-mail til teknikeren, når et af dens komponenter trænger til at blive udskiftet.

Fokus på datasikkerhed

Tim Jensens Avnet vil derimod i år fokusere en del på sikkerheden i gateways. Altså det stykke elektronik, som leder trafikken fra en arbejdsstation til et udenforstående netværk. Hos virksomheder fungerer en gateway oftest som en proxy-server og en firewall. Derfor kommer sikkerhed til at fylde rigtig meget med så mange følsomme data forbundet på nettet over så store områder.

»Disse store mængder data kræver en særlig grad af seriøsitet, når det kommer til sikkerhed. Vi har set rigtig mange sager på det sidste med eksempelvis udslip af cpr-numre, hvor sikkerheden har været for dårlig,« siger Tim Jensen.

Samtidig vil beskyttelsen af virksomhedernes private clouds får større betydning fremover, blandt andet når det kommer til industrispionage. Og som så mange andre it-virksomheder antager Avnet efterhånden en mere konsulentdreven karakter, også når det kommer til sikkerhed.

»Tidligere var vi en ren komponent-virksomhed, der specialiserede sig i ARM-processorer og Embedded Linux og Embedded Microsoft. Nu er vi nødt at kunne udføre konsulentdelen også. Især når det drejer sig om sikring af sine værdifulde data,« fortæller Tim Jensen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>