Norge udviser iransk CO2-forsker: Frygter, at hun udvikler atombombe

Efter otte måneder som ph.d.-studerende på Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet (NTNU) har den iranske kvinde Hamideh Kaffash fået besked på at forlade landet senest d. 15. september. Det skriver det norske medie Dagens Næringsliv.

Hamideh Kaffash er i Norge på et tre-årigt ph.d.-stipendium for at forske i reduktion af CO2-udslip. Men den norske udlændingestyrelse har i to omgange givet afslag på hendes ansøgning om opholdstilladelse.

Hun skal nu forlade landet to år, før hun er færdig med sine studier. Det sker angiveligt på anbefaling af den norske efterretningstjeneste PST. Efterretningstjenesten har udtrykt bekymringer for, at den iranske studerende vil kunne omsætte den viden, hun tilegner sig i Norge til at fremstille atomvåben i hjemlandet.

Ifølge FN’s sanktioner over for Iran er medlemslande forpligtet til at forhindre, at landet kommer i besiddelse af ‘følsomme teknologier’.

»Jeg er jo fra Iran og ved udmærket godt, at der findes sanktioner, men jeg kan ikke se, hvordan de berører mig. Jeg forsker i CO2-reduktion, ikke masseødelæggelsesvåben. Forskning i udslipsreduktion er jo noget vi gerne vil sprede til Iran og så mange lande som muligt,« siger Hamideh Kaffash til Dagens Næringsliv.

NTNU’s rektor Gunnar Bovim har forståelse for, at efterretningstjenesten forsøger at håndhæve FN-sanktionerne ved at foretage sikkerhedstjek af studerende fra Iran.

»Men jeg køber ikke, at det skal tage otte måneder. Det er en personlig belastning for de studerende at få en varm velkomst for dernæst at blive smidt ud et år senere. For fagmiljøerne er det også et stort tab. Og i det tilfælde, at en person, vi har hentet ind, faktisk viser sig at være ‘spion’, er det også uheldigt, at de har haft arbejde og forsket hos os i næsten et år, før de smides ud,« siger Gunnar Bovim til Dagens Næringsliv.

Ender i andre lande

Hamideh Kaffash er dog ikke alene. Ni andre iranske studerende fik oprindeligt afslag fra den norske udlændingestyrelse med samme begrundelse.

De seneste år har PST skærpet vurderingen af studerende fra Iran og sidste år greb efterretningstjenesten ind i rekordmange sager: 64 iranere blev nægtet studieophold ud af de 350 ansøgninger, der blev sendt forbi PST af den norske udlændingestyrelse.

Hamideh Kaffash kunne opholde sig i Norge i næsten et år, da NTNU inviterer udenlandske stipendiater til landet og lader dem arbejde under et såkaldt ‘tidlig arbejdsstart’-visum, som udstedes af politiet, mens ansøgningen om opholdstilladelse behandles.

Den ordning skal dog ændres nu. Fungerende områdeleder i den norske udlændingestyrelse Jonas Folmo skriver i en e-mail til Dagens Næringsliv, at de studerende fremover vil blive nødt til at vente i hjemlandet, indtil en endelig opholdstilladelse er godkendt.

NTNU-rektor Gunnar Bovim frygter også, at iraner-sagerne vil koste Norge i kampen om de bedste hoveder. Han hæfter sig ved, at én af de iranere, der modtog afslag i Norge, nu er blevet optaget på et universitet i Sverige, mens en anden drager til MIT i USA.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>