Ny metode til at genanvende mere plast: Fluorescerende lys

Hvis plast skal genanvendes, skal det først sorteres, og nu har tyske forskere fundet en ny måde at gøre det på.

Forskerne fra Ludwig-Maximilians-Universität i München har fundet ud af, at man kan skelne mellem forskellige plasttyper ved at se på det lys, som plasten udsender efter at være blevet udsat for et kraftigt lysglimt.

Plastmolekylerne absorberer en lille del af energien i lyset, og i løbet af nogle få nanosekunder bliver energien udsendt igen som lys med en lidt højere bølgelængde. Fænomenet kaldes fluorescens, og de forskellige typer plast fluorescerer på hver sin måde.

Læs også: Københavnerne sorterer hård plast over al forventning

Ved at måle plastens fluorescerende fingeraftryk kan man altså skelne mellem plasttyper, og det er vigtigt, hvis plasten skal genbruges. Det er for eksempel ret nemt at forvandle sodavandsflasker af PET-plast til nye flasker eller til syntetiske fibre, der kan bruges til fleece-tøj, men det kræver, at der anvendes ren PET-plast, der ikke er blandet sammen med andre typer plast.

Ifølge en pressemeddelelse fra universitetet kan måling af fluorescens bruges i automatiske sorteringsanlæg, der kan klare halvanden ton plastic i timen.

Fluorescensmåling er dog ikke den eneste optiske plastsorteringsmetode. Allerede i dag sorteres plastic ved at måle den nærinfrarøde stråling fra plasten. Denne metode er ganske effektiv, om end den virker dårligt, hvis plasten er farvet sort.

Den nye metode kan eventuelt benyttes i kombination med den eksisterende, så genanvendelsesgraden kommer endnu højere op.

Forskernes videnskabelige artikel om sorteringsmetoden er publiceret i open-access-tidsskriftet Green and Sustainable Chemistry.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>