Peter Madsens raketmotor eksploderer og sender metalstumper ned over teltlejr

Mindst tre stykker af metal – et på flere kilogram – ramte i går ned i det område på Refshaleøen i København, hvor frivillige er i gang med forberedelserne til Scandinavian Reggae Festival. Stykkerne blev blæst af sted fra en eksplosion i en hybridmotor, som raketbygger Peter Madsen testede.

»Vi var blevet advaret om, at der ville lyde et højt brag. Men det lød, som om der blev tabt en container fra flere meters højde,« siger en af de frivillige, der stod omkring 100 meter væk, da eksplosionen skete.

Ifølge de frivillige var flere i området meget overraskede og enkelte meget ophidsede, blandt andet fordi et større stykke, beskrevet som omkring to kilogram, landede halvanden meter fra en person i et område, hvor folk ofte færdes. Det område lå lige bag raketværkstedet og omtrent 50 meter fra den eksploderende motor.

Et andet mindre metalstykke ramte ned i taget på en Volvo parkeret omkring 70 meter væk, men ifølge Peter Madsen ønskede ejeren ikke at anmelde skaden, da han anså den for at være minimal.

Flere frivillige beskriver over for Ingeniøren, at en eller flere vragstumper fløj over det mere end 10 meter høje hovedtelt for at lande i sandarealet foran den såkaldte Carib Bar, der ligger omkring 100 meter fra den eksploderende motor. Den oplysning har det dog ikke været muligt at få bekræftet af andre.


Motoren var boltet fast til betonklodsen ved siden af Hab, og bag raketværkstedet anes de første telte. (Foto: Thomas Djursing).

Madsen: Jeg føler at have været tæt på et biluheld

Scandinavian Reggae Festival har ingen planer om at starte en konflikt med Peter Madsen, og den pladsansvarlige er glad for, at ingen kom til skade.

Sådan har Peter Madsen det også, men han slog sig selv meget hårdt i hovedet med sin hjelm i går.

»Jeg er virkelig ked af, hvad der skete. Selvfølgelig må den slags ikke ske, og selv om ting uundgåeligt er farlige i raketland, så må jeg ikke forbryde mig mod min egen grundlov om, at man godt må udsætte sig selv for risiko, men aldrig tredjemand,« siger Peter Madsen, der også har skrevet en blog om hændelsen.

Læs også: XLR3B-2

»I dag har jeg det nok, som man har det efter at have været meget tæt på et biluheld. Man er glad for, ingen kom til skade, og overvejer aldrig at køre bil igen,« siger han.


Metalstumpen, der flængede et af teltene, røg dog ikke gennem, men blev bremset af teltdugen og faldt ned på jorden. (Foto: Thomas Djursing)

Under testen for fire dage siden – hvor motoren i øvrigt fungerede over al forventning – var der også en teltlejr 40 meter fra motoren, og her kæmpede den sikkerhedsansvarlige, Tommy Johanssen, med at få folk væk fra det nærliggende område i det tidsrum, motoren tændte.

Tommy Johanssen arbejder til daglig i ammunitionsafdelingen på Flyvestation Skrydstrup, hvor han vedligeholder udstyr, og han er støttemedlem i Raketmadsen Rumlaboratorium og hjælper med at afholde testene. Han havde hjulpet med at skabe rammerne for sikkerheden ved tidligere test, men kunne ikke selv deltage i går.

Betonsikring eller nyt teststed

Motoren, den såkaldte SuperHATV, kører på en blanding af brintoverilte og syntetisk gummi (polyurethan). Den havde problemer med tændingen ved en test i sidste uge.


Den eksploderende motor. (Foto: Sirid Lauersen)

Derfor undersøgte Peter Madsen, om det ville virke bedre med et stort skumgummistykke vædet med paraffinolie. Men det førte altså til, at hele motoren eksploderede.

Efter den episode er der ingen tvivl om, at der bliver ændret på sikkerheden. Tommy Johanssen har selv to bud på ændringer til næste test.

»Hvis vi overhovedet skal udføre test på Refshaleøen, skal motoren indesluttes i en betonkonstruktion, så alle vragdele bliver holdt inde i denne, eller kun kommer ud i retning af dysen. Den anden mulighed er at flytte testen helt væk til f.eks. et militærområde. Jeg hælder nok til det sidste,« siger han.

De betragtninger er Peter Madsen enige i, men vil vente med at træffe en beslutning.

Eksploderende motorer, såkaldte Cato’er, er sjældne i raketland, hvor Peter Madsen og CS har udført over 20 test af motorer. Kun én gang før er det sket, at en motor eksploderede. Det var i november 2010, da væskemotoren XLR-3B sprang i luften, og et metalstykke skar en flænge i taget på hangaren, som endnu kan ses i dag.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>