Så ruller debatten om Mols-Liniens ‘mini-tsunamier’ igen

Debatten om de bølger, som hurtigfærgerne mellem Sjællands Odde og Jylland sender op på badestrandene, raser igen, som den har gjort så mange andre somre.

Denne gang skriver Århus Stiftstidende om to ‘mini-tsunamier’, som skyllede 30 meter op på stranden ved badeanstalten Den Permanente i Risskov.

»Den første bølge kom som en total overraskelse for alle. Jeg vil vurdere, at omkring en tredjedel af stranden var helt oversvømmet,« siger badegæsten Ingrid Sejerøe-Olsen til det aarhusianske dagblad.


Mols-Liniens eget foto af Katexpress

Ifølge de to livreddere, som var på arbejde ved Den Permanente tirsdag, da bølgerne skyllede ind, er det sket én gang tidligere i juli.

»Når færgerne kommer tæt nok på, sender de altid mindre bølger ind mod stranden. Det er helt almindelige bølger. Nogle gange store, andre gange er de små. Men hvornår sådan nogle kæmpebølger rammer, er helt umuligt at forudsige,« siger den ene, Asger Winther, til Aarhus Stiftstidende.

Den anden livredder, Ditte Damgaard, oplyser, at livredderne selv fik travlt med at sikre deres udstyr tirsdag, for det lå på stranden, som blev oversvømmet.

Træbåd blev kastet op på stranden

Også på den anden side af Kattegat skaber bølgerne fra hurtigfærgerne ravage. TV2 Øst beretter om Marianne Nielsen fra Slagelse, som skadede sit knæ og nu skal sidde flere uger i kørestol. Hun blev ramt af en lille træbåd, som en af bølgerne fra færgerne kastede op på stranden.

Hun og hendes mand, Jens Nielsen, beretter om en 150 meter lang bølge, som pludselig dukkede op af ingenting. De beskylder Mols-Linien for at sejle alt for hurtigt så tæt på kysten og dermed ignorere faren for badegæsterne. Det afviser færgerederiet dog.

Sidste år var der også kritik af de bølger, som hurtigfærgerne fører med sig, når de sejler mellem Jylland og Sjælland. På begge sider af Kattegat bragte medierne beretninger om folk, der kom til skade.

Bølgehøjden har været diskuteret mere end ti år, ikke kun for badegæsterne skyld, men også for de beskyttede natur-områder, som færgerne sejler tæt forbi.

Mediet Maritime Danmark forudså for to år siden, at den dengang nye hurtigfærge ville skabe nye problemer, fordi den er større end sine forgængere og dermed også danner større bølger.

Maritime Danmark henviste til, at da rederiet Cat-Link helt tilbage i 1990’erne indsatte de første katamaranfærger mellem Kalundborg og Aarhus, var der heftig debat. Børn var ved at blive trukket til havs, lystfiskere blev kastet omkuld, og småbåde kæntrede på grund af bølgerne, lød det blandt andet.

‘Det bliver spændende at se hvordan badegæster, lystfiskere, roere og jollesejlere tager imod Katexpress 1’, skrev Maritime Danmark dengang.

Siden dengang er Katexpress 2 også kommet til, og nu kender vi svaret på spørgsmålet.

Mols-Linien: Vi sejler efter reglerne

Mols-Linien selv har altid henvist til, at rederiet sejler efter reglerne.

‘Mols-Linien sejler fuldstændig i overensstemmelse med søfartsmyndighedernes bekendtgørelse om sejladssikkerhedsmæssig godkendelse af hurtigfærger på sejlruten mellem Odden og Aarhus’, lyder det i en mail sendt til Århus Stiftstidende.

‘På foranledning af Mols-Linien har det uvildige teknologiske serviceinstitut, Dansk Hydraulisk Institut, foretaget målinger og udarbejdet analyser til Søfartsstyrelsen, der viser, at hurtigfærgernes bølger er mindre end de formelle grænser’, oplyser mailen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>