Snævert teknisk fokus på it-uddannelser holder kvinder væk

Kvinder udgør kun 18 procent af datalogistuderende i USA. Meget tyder på, at det skyldes, at mænd og kvinder ser forskelligt på formålet med computeregenskaber, skriver it-mediet Communications of the ACM.

Drenge bliver nemlig forelsket i computere som maskiner, mens piger i højere grad ser computere som et redskab til at opnå noget andet. Sådan lyder vurderingen fra Barbara Ericson. Hun er seniorforsker ved Georgia Institute of Technology, og hun analyserer eksamensresultater fra universitetet.

Den teori kan seniorforsker Christianne Corbett fra American Association of University Women godt tilslutte sig.

»Piger, der er gode til matematik, har ofte også bedre sproglige egenskaber sammenlignet med drenge, der er gode til matematik. Det giver bedre muligheder i samfundsvidenskab,« siger Christianne Corbett og fortsætter:

»På rene it-uddannelser er det sociale element ikke altid åbenlys. Pigerne spørger sig selv, ‘hvordan de kan gøre en forskel i verden med datalogi?’«

American Association of University Women forsøger at gøre rene teknologiuddannelser attraktive blandt kvinder ved at oplyse piger allerede i folkeskolen om karrieremulighederne i teknologibranchen.

Valerie Bar, der sidder i rådet for ACM’s Council on Women in Computing og er professor i datalogi på Union College, mener det handler om at sætte datalogi i en kontekst.

På Union College har universitet nemlig haft stor succes med introduktionskurser i datalogi, hvor faget bliver sat i en større kontekst. På den måde kan de studerende bedre se, hvordan faget er samfundsrelevant. Det betyder at kvinder nu udgør 39 procent af de studerende på introduktionskurset mod 14 procent for bare ti år siden.

I Danmark var der i år 27 procent kvinder blandt de nye studerende på alle uddannelser med it-indhold, herunder for eksempel Medialogy og Digital Design, viser årets statistik. Ser man isoleret på de mest tekniske it-uddannelser, som for eksempel datalogi, er tallet dog meget lavere, men bliver ikke opgjort fra centralt hold.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>