USA klar til at teste ebola-vaccine på mennesker

Det amerikanske nationale sundhedsinstitut – The National Institutes of Health (NIH) – vil begynde at teste en eksperimentel ebola-vaccine på mennesker; måske allerede så tidligt som i september. Det skriver CNN.

Læs også: Seruminstituttet: Derfor findes der ingen ebola-vaccine

Det amerikanske institut har arbejdet på vaccinen over de seneste par år og fortæller, at de har set positive resultater, når de tester på primater.

Sender 50 personer

Dr. Anthony Fauci, direktør for sundhedsinstituttets afdeling for allergi og infektionssygdomme, siger, at NIH har arbejdet med den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA) for at få vaccinen ind i de tidlige testfaser så hurtigt så muligt. Resultatet af prøverne kan komme tidligt næste år.

Det amerikanske center for sygdomskontrol sender 50 personer til de tre hårdt ramte afrikanske lande Guinea, Liberia og Sierra Leone, siger centrets direktør, Tom Frieden. Amerikanerne vil samarbejde med de lokale myndigheder for at sætte mere fart på laboratorietest, opspore potentielt smittede mennesker og styrke det lokale sygehusvæsen.

Ifølge WHO menes ebola at have taget livet af 729 personer i de tre lande plus Nigeria mellem 1. marts og 27. juli, og man mener, at det kan tage måneder at stoppe den nuværende epidemi.

Læs også: Dna-molekyle kan dræbe frygtet Ebola-virus

Annonceringen af den kommende vaccinetest kommer, samme dag som det amerikanske center for sygdomskontrol forhøjede sit advarselsniveau mod rejser til Guinea, Liberia og Sierra Leone fra niveau to til tre. Det indebærer, at USA nu advarer mod ikkevigtige rejser til regionen netop på grund af ebola-epidemien.

Siden 2003 har agenturet kun udstedt niveau-tre-advarsler to gange. Den ene gang var på grund af udbruddet af Sars, den anden som følge af jordskælvet på Haiti i 2010.

Spiller på flere heste

Det er ikke den førte ebolavaccine, der bliver testet på mennesker, og samtidig er det ikke den eneste behandling, som er ved at blive udviklet. I marts fik en gruppe fra University of Texas Medical Branch i Galveston, under ledelse af Thomas Geisbert, professor i mikrobiologi og immunologi, overrakt et femårigt stipendium på 26 millioner dollars til at arbejde på ebola-behandling.

Geisbert er bedst kendt for at være manden, der opdagede en luftbåren stamme af ebola, som kun smitter aber. Indtil videre har hans gruppe tre behandlinger, som de finder lovende, men som endnu kun er testet på ikkemenneskelige primater.

Læs også: Forskere har fundet Ebolavirus’ angrebspunkt

Den eksperimentelle vaccine, som Thomas Geisbert og hans hold arbejder på, har været næsten 100 procent effektiv i at forhindre infektioner hos makak-aber, og den viser også effekt ved behandling givet lige efter udsættelse for ebola.

I 2009 blev vaccinen givet til en laboratoriearbejder i Tyskland, efter at denne ved et uheld var blevet prikket med en inficeret nål. Arbejderen udviklede ikke ebola. Det er dog uklart, om det var på grund af vaccinen.

På grund af strikse regler for at få godkendt ny medicin kan det tage år at få en vaccine på markedet. Dog kan der laves undtagelser med meget dødelige sygdomme som ebola. Og det er ifølge Geisbert vigtigt, fordi den nuværende epidemi er sværere at få kontrol over end de tidligere.

»Tidligere udbrud er opstået i det centrale Afrika, og de har været relativt lette at afgrænse. Normalt opstår sygdommen i en lille landsby, men den er kontrolleret og brænder ligesom ud. Men hvad vi ser i Vestafrika, er helt anderledes. Der opstår udbrud af virussen samtidig forskellige steder over et meget stort geografisk område. Og det er meget svært at begrænse, fordi de organisationer, som har ekspertisen til at gøre det, er spredt voldsomt,« siger Geisbert.

WHO oplyser, at der på nuværende tidspunkt er 1.300 smittede i Vestafrika, og man kalder dette den værste ebola-epidemi i historien.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>