Usædvanligt aggressiv salmonella i æg fra Grindsted

Det var en usædvanligt aggressiv variant af salmonellabakterien, som i sidste uge ramte en dansk fjerkræfarm i Grindsted.

Angrebet førte til, at Hedegaard Foods trak først almindelige æg og siden også produkter med pasteuriserede æg tilbage fra markedet.

Ifølge direktør Ivan Noes Jørgensen sker det cirka en gang om året, at en hønsefarm, der leverer æg til Hedegaard Foods, inficeres af salmonella. Det opdages typisk ved prøver, som hver 14. dag tages i hønsemøg.

Der gik kun en uge

Det har været tilstrækkeligt, fordi tidligere udbrud har vist, at der går mindst to uger, fra smitten kan konstateres på hønen, til dens æg bliver inficerede.

Sådan gik det imidlertid ikke denne gang. Kun omkring en uge efter, at den positive prøve blev taget på hønsefarmen i Grindsted, kunne Hedegaard Foods finde salmonella-varianten Enteritidis i æg fra farmen.

»Hønsene har tilsyneladende overført smitte til ægget meget hurtigere, end vi normalt ser,« konstaterer Ivan Jørgensen.

Han mener derfor, der er behov for at se på, om den danske plan mod salmonella skal ændres på baggrund af angrebet i Grindsted, men understreger, at det i sidste ende er en opgave for myndighederne.

Læs også: Nu kan vi igen spise rå æg uden at frygte salmonella

De inficerede æg blev fundet på Hedegaard Foods’ fabrik, der producerer ægprodukter, herunder en række typer af pasteuriserede æg til storkøkkener. Dem krævede Fødevarestyrelsen fredag trukket tilbage, selv om Hedegaard Foods havde testet indholdet af produktionstankene uden at finde tegn på smitte.

Ivan Jørgensen understreger, at salmonella teoretisk godt kan overleve pasteurisering af æg. Den foregår ved temperaturer mellem 58 og 68 grader, selv om salmonella teoretisk kan overleve ved op til 70 grader. Varmebehandling ved højere temperaturer er umulig, da det får æggene til at koagulere.

Hedegaard Foods trak allerede torsdag almindelige æg – skalæg, som Ivan Jørgensen kalder dem – tilbage fra butikkerne.

Læs også: Indsatsen har virket: Salmonella-smitte banket helt i bund

Organisationen Landbrug og Fødevarer udsendte fredag en pressemeddelelse, der blandt andet fremhæver, at Danmark sammen med Sverige har opnået særstatus i EU, fordi vi er så effektive til at bekæmpe salmonella. Organisationen kalder det danske beredskab for ’det mest fintmaskede sikkerhedsnet i verden’.

»Med en produktion på rundt regnet én milliard æg om året er det klart, at vi indimellem vil opleve salmonella. Men salmonellahandlingsplanen, der er udarbejdet i tæt samarbejde med myndigheder og universiteter, sikrer, at sandsynligheden for, at nogen skulle blive syge af at spise danske æg, er næsten nul,« siger organisationens veterinærchef, Jens Munk Ebbesen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>