Blog: Digtial mistillid fra det europæiske folkedyb

Seneste rapport om “Cyber Security” fra Eurobarometer er nedslående læsning, når det gælder tillid til digitalisering, men mere opmuntrende når det gælder it-sikkerhed

Den europæiske spørgemaskine Eurobarometer leverer med “Special Eurobarometer 423 Cyber Security” en nedslående melding fra det europæiske folkedyb. Europas borgere er mere bekymrede for at bruge internettet til transaktioner som bankforretninger og indkøb, end de var for et år siden.

Det lyder måske ikke så alvorligt, og hvad dækker det der transaktioner egentligt over. Og ja, det er min tolkning af en meget lang rapport med mange, mange tal.

Eurobarometer er EU Kommissionens meningsmålingsinstitut. Og de lavede i 2013 en rundspørge blandt Europas borgere og gentog den i 2014 ved at gennemføre interview med 27.868 borgere i de 28 EU-lande mellem den 11. og 20. oktober.

Den forkerte retning
Min tolkning er, at det fortsat går i den forkerte retning. Det lykkes ikke politikere, myndigheder og erhvervsliv at overbevise borgerne om, at vi er på vej i den rigtige retning, når det gælder digitalisering.

Der er stor forskel på it-anvendelsen i EU. Sverige, Holland og Danmark udgør eliten i internetanvendelse. Og borgerne i disse lande føler sig også bedst informeret om truslerne i digitalisering. Omvendt i Rumænien, Portugal, Grækenland og Bulgarien der ligger i bunden med mellem 50 og 60 procent af befolkningen som internetnetbrugere.

Links til “Special Eurobarometer 423 Cyber Security” kan findes i bunden af dette indlæg. Og jeg kan kun opfordre til at kigge på tallene – om ikke andet så blot de danske. Af og til er det godt med håndgribelige procentsatser, som er blevet behandlet efter alle statistik-kunstens regler.

Men tillad mig at hive et par pointer frem fra de overordnede europæiske tal:
<ul><li>Blandt de europæere, som BRUGER internettet, siger 89 procent, at de bevidst undgår at afgive nogle peronlige informationer online.</li><li>73 procent er enige i udsagnet om, at deres personlige oplysninger ikke er sikre på websider.</li><li>67 procent er enige i udsagnet om, at deres personlige oplysninger ikke er sikre hos offentlige myndigheder.</li></ul>
Det er vejen til en dyb digital tillidskrise, som vi er på vej ud af. Derfor er det godt, at regering og Folketing er vågnet op og har taget fat i det. Men tag denne måling dybt seriøs – for ligesom teknologianvendelsen vokser hurtigere og hurtigere, så kan mistilliden komme til at gøre det.

Opmuntrende sikkerheds-spor
Og det er ikke fordi borgerne er dumme: Tallene fra Eurobarometer viser nemlig også, at mange internetbrugere gennem det sidste år har ændret adfærd.

Således har 61 procent skiftet mindst et af deres online passwords i løbet af det det seneste år. Det tal kunne sagtens være højere, og der er andre tal i materialet, som også viser, at vi ikke opfører os lige sikkert hele tiden. Men jeg tolker den bevægelse som et skridt i en rigtig retning.

Sikkerhedsudfordringen er en helt afgørende faktor for Digitale Danmark. Og befolkningens tillid til infrastruktur, applikationer og services er altafgørende. Og her er et faresignal fra en af verdens mest digitaliserede regioner.

Hele rapporten

Factsheet med danske resultater

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>