Blog: Tre it-tendenser du skal holde øje med

Vi er allerede godt i gang med 2015, der tegner til at blive et rigtig spændende år for it-branchen, som utvivlsomt vil fortsætte med at sætte sit aftryk på stort set alle andre brancher i takt med, at udnyttelsen af moderne teknologi bliver en integreret og uundværlig del af virksomheders strategier og forretningsplaner.
Det er som bekendt svært at spå, især om fremtiden, men jeg har alligevel set nærmere på nogle af de teknologiske tendenser, der ser ud til at præge 2015, globalt og lokalt. Nogle af tendenserne lyder allerede bekendte, men ser ud til at videreudvikle sig over de næste par år.

1 - Mobilbetaling træder ind i en ny æra

Selvom mobilbetaling har været et kendt fænomen i en længere periode i Danmark, er teknologien klar til at blive det næste store vendepunkt inden for betalingssystemer, da mobile betalingsmuligheder eksemplificerer den hyperforbundne verden, som udvikler med hastige skridt.

Faktisk vil omsætningen for det årlige globale marked for digitale betalinger, ifølge en rapport udarbejdet af Juniper Research, nå 4,7 billioner USD i år 2019; næsten det dobbelte af de 2,5 billioner USD, der var det forventede resultat for 2014, og Apples indtog i mobile betalingssystemer vil sandsynligvis inspirere andre aktører til at følge trop i det kommende år. For at denne udvikling vil finde sted har organisationer brug for, at NFC mobile betalingsteknologier bliver leveret på sikker vis, et område som jeg forventer, at vi vil høre en del mere til herhjemme i løbet af 2015.

Udover at holde øje med det stadig mere konkurrencedygtige mobilbetalingsmarked må virksomheder, og andre etablerede spillere på markedet, være meget opmærksomme på aktuelle betalings- og handelsrelaterede reguleringer. For eksempel går et nyt betalingsservicedirektiv i EU efter at få mandat til “stærk kundeautentificering” gennem en række digitale betalingsordninger. 

2 - Forbedrede datamodeller

Nogle betragter Big Data som en revolution inden for den digitale æra, hvorimod kritikere afviser fænomenet som blot værende et buzzword. Jeg mener, at Big Data er kommet at blive, og en rapport fra den uafhængige tænketank, The Centre for European Strategy Foundation, “Big and open data in Europe – a growth engine or a missed opportunity?” fandt da også, at EU kan øge sit BNP med 206 milliarder euros (dvs. +1,9%) i 2020, såfremt en række selvkørende dataløsninger implementeres. Dette svarer til et års økonomisk vækst i EU.

Dog betyder bekymringen for sikkerhed og det potentielle tab af data, at et stigende antal af virksomheder leder efter tilstrækkelig analyseteknologi, der er i stand til at udrede mening fra den enorme mængde data, der er til rådighed. I fremtiden vil virksomheder indse, at Big Data ikke blot er et buzzword, men en seriøs strategimulighed med vækstpotentiale og derfor begynde at tilpasse sig ved at skabe nye administrerende lederroller, såsom datadirektør (CDO), hvilket vi også så småt er begyndt at kunne ane i Danmark.

3 - BYOA (Bring Your Own Apps)

Ansatte vil i stadig højere grad bruge deres egne enheder og applikationer i den daglige arbejdsrutine. Dette vil ændre den måde, som virksomheder organiserer deres arbejdsprocesser på, og de må derfor genoverveje medarbejdernes arbejdsområder, fysiske placering og deres adgang til applikationer.

Det betyder, at vor tids 9 -17 arbejdstider vil skifte, faste kontorpladser og ensartede arbejdsmønstre vil vige, mens nye arbejdsmetoder vinder frem. Forudseende virksomheder vil være i stand til at ansætte de klogeste hoveder, uanset hvor de nu befinder sig, alt imens de outsourcer kontor- og rutinearbejde til meget mere simple og fleksible online-serviceudbydere.

Med SMAC (social, mobile, analytics og cloud), som nu er hverdagskost for de fleste større virksomheder, arbejder stadig flere medarbejdere på deres tablets med cloudbaseret software, analyser og sociale medier. Derfor vil udviklingen af fleksible, multilokaliserede arbejdspladser og arbejdsmobilitet tage fart her i 2015, hvilket samtidig både styrker fastholdelsen af nuværende medarbejdere og tiltrækningen af potentielle nye medarbejdere. Men først og fremmest giver det virksomheder en enorm mulighed for at genopfinde deres identitet og fremtidige udvikling, ligesom der bør overvejes, hvordan den øgede fleksibilitet kan udmønte sig i en mere effektiv service til kunderne.

De tre tendenser, jeg her har peget på, er selvfølgelig blot et lille udsnit af den særdeles spændende udvikling, der foregår i disse tider, hvor it får en stadig mere gennemgribende ude i virksomhederne og i samfundet generelt. Jeg glæder mig til at se, om jeg får ret i mine bud, når vi skriver 2016.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>