Intel: Derfor holder Moores lov mindst frem til 2018



Intels grafik fortæller om forandringer i pris og transistorer over de seneste generationer, samt kravene til den næste generation 10-nanometer. Kilde: Intel.

Moores lov siger, at antallet af transistorer i et integreret kredsløb vil fordobles hver 24. måned.

Forudsigelsen blev præsenteret af Gordon E. Moore i et interview til Electronics Magazine i 1965, og selv om spådommen har vaklet lidt i den senere tid, beretter Intel nu, at der stadig er noget om snakken.

Læs også: AMD: Derfor nærmer Moores Lov sig afslutningen og Moores Lov færdig? Derfor kan det snart være slut.

Moores lov bliver i øvrigt ofte omtalt som værende en fordobling i antallet af transistorer hver 18. måned og ikke hver 24 måned, som Moore selv siger, han har sagt, men ikke er blevet citeret korrekt for i Electronics Magazines artikel.

Loven lever stadig
Det begrunder chip-producenten med de næste generationer af chip, som er på vej.

De mest moderne processorer, der i øjeblikket produceres af Intel, er baseret på 14-nanometer teknologi og går under navnet Broadwell.

Intel fortæller nu på en stor konference, der løber af stablen i denne uge i San Francisco, at de nye 10-nanometerchip kommer i 2016, og samtidig er tidsplanen for 7-nanometer på plads.

De kommer ifølge Intel i 2018.



Moore har efterhånden haft ret i 50 år. Det må være en af de længste forudsigelser i it-historien.

Konferencen hedder ISSCC 2015, hvilket er en forkortelse for International Solid-State Circuits Conference, og den er arrangeret af den internationale ingeniør- og forskningsorganisation IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), der har 400.000 medlemmer på verdensplan.

Sammenkomsten på den amerikanske vestkyst betegnes af den amerikanske udgave af PC World som et mekka for halvlederteknologiens venner.

Den næste generation af chip vil helt praktisk have den konsekvens for alle elektronikbrugere, at det vil gå endnu hurtigere og give længere batterilevetid på vores gadgets.

En af Intels pointer i forbindelse med de nye chips er, at de kan udvikles uden, at der skal tages ny og kostbar teknologi i brug i forbindelse med produktionen. 

Men det er en besværlig proces, og det er en stor udfordring at håndtere lysets bølgelængde for at give hurtigere processorer, lyder det fra Intel, der dog samtidig fortæller til PC World, at produktionen af 10-nanometer kan gå dobbelt så hurtig som i dag.

Det ser altså ud til, at grundlæggeren af Intel, Gordon E. Moores 50 år gamle lov stadig holder vand.

Hans forudsigelse bliver ofte fortolket som, at processorerne bliver dobbelt så hurtige og halvt så kostbare for hver generation, som dukker frem, hvilket Intel altså fastholder som en mulighed frem til 2018.

Læs også:

Intels hemmelige våben gemt bag kedelig titel

Hvad siger du til et processormonster med 18 kerner?

Her er Intels nye Broadwell-processorer: Glæd dig til fede bærbare i 2015

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>