Statens store it-plan får en gyser-afgørelse i slutningen af 2015

80 procent af kommunikationen mellem danskere og den offentlige sektor skal i slutningen af 2015 være digital.

Det store spørgsmål er så, om vi når dette mål om små 10 måneders tid.

“Det kan jeg ikke udtale mig om med sikkerhed på så tidligt et tidspunkt, da der lige nu helt klart er nogle store skridt foran os,” svarer kontorchef Louise Palludan Kampmann fra Digitaliseringsstyrelsen til Computerworld.

En ambitiøs stat
Staten har ved indførelsen af sit digitale paradigmeskifte fra starten valgt at sætte et mål om, at 80 procent af al kommunikation mellem det offentlige og borgerne skal foregå digitalt.


Digital post

Sådan ser danskernes brug af digital post ud (klik for større billede). 

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen

Det mål er blevet indført for, at den offentlige sektor kan spare en god milliard kroner i kommunikationen med borgerne.

“80 procent er et udtryk for, at vi har været ambitiøse fra starten,” forklarer Louise Kampmann.

Helt firkantet har staten valgt en strategi med to hovedposter: Digital post og så de digitale selvbetjeningsløsninger.

Lanceringen af selvbetjeningsløsningerne er så igen inddelt i fire bølger, der skvulper ud mod danskerne hvert år i begyndelsen af december startende tilbage i 2012

Digital post er i hus 
På digital post er mål om de 80 procent nået for længst – helt som forudset.

I dag er 89,4 procent af alle danskere over 15 år tilmeldt digital post, mens der på selvbetjeningsfronten tegner sig et noget mere broget billede.


Digital selvbetjening

Udbredelsen af den digitale selvbetjening giver modsat digital post et mere broget billede, hvor nogle løsninger er klart mere popuiære end andre. 

Ovenstående billede viser de såkaldte Bølge 2-løsninger, der blev obligatoriske at benytte fra 1. december 2013 (klik for større billede).

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen

Annonce:


“Vi er næsten i mål med bølge 1. På bølge 2 skal der ske et ryk, mens bølge 3 lige er lanceret. Bølge 4 skal førstebehandles i folketinget på fredag. Så det er klart, at man på nuværende tidspunkt ikke kan sige noget endegyldigt om, hvorvidt vi når målet om 80 procent på selvbetjeningsløsningerne ved udgangen af 2015,” bedyrer Louise Kampmann.

Op og ned med tallene
Hun nævner, at vi på nogle selvbetjeningsområder er langt over målet med de 80 procent på antallet transaktioner, hvilket eksempelvis gælder indskrivning til skole.

Den løsning blev obligatorisk at benytte fra den 1. december 2012, og brugen ligger i dag oppe på 98 procent.

På andre områder halter det derimod mere, hvilket eksempelvis gælder navngivning af børn, hvor den digitale selvbetjening udgår 65 procent i 2014.

Dertil kommer et område som udstedelsen af digitale pas, som måske aldrig når i nærheden af 80 procent. Det kan skyldes, at fotodelen skal ordnes på borgerservicekontoret, mens meget andet kan borgeren gøre derhjemme foran computeren.

“Her er det jo fristende at få det hele passet lavet på borgerservicekontoret, så det må vi kigge på,” lyder det fra Louise Kampmann.

Stor ros fra EU
Selvom det bliver en gyserafslutning på 2015, om staten når i mål med sine 80 procent og den sparede milliard kroner, har udlandet lagt mærke til de offensive digitale satsninger hertillands.

Digitalisering i EU

Danmark helt i front

EU har kigget på, hvordan digitaliseringen skrider frem i EU-landene på fem parametre. 

Det drejer sig om graden af tilslutningsmuligheder, digitale evner, online-aktiviteter, it-integrationen og den offentlige sektors brug af it (klik for større billede). 

Kilde: EU

EU har i en spritny rapport placeret Danmark på førstepladsen over digitalt parate lande, hvor det netop er den digitale service i den offentlige sektor, der giver os førstepladsen – et par få pixel foran Sverige.

I EU-rapporten bliver det angivet, at 69 procent af danskerne kommunikerer med det offentlige via online-formularer, mens EU-gennemsnittet ligger nede på 33 procent.

Lavest ligger Rumænien, hvor brugen af online-selvbetjening ligger nede på seks procent.

“Danskerne er jo i høj grad digitale. Vi bruger jo også løsningerne i højere og højere grad, og det skal vi jo helst også fortsætte med i fremtiden,” tilskynder kontorchef Louise Kampmann fra Digitaliseringsstyrelsen.

Du kan på styrelsens hjemmeside selv følge med i udviklingen i brugen af digital post-tilmelding og anvendelse af digital selvbetjening i kommunerne og i staten.

Læs også:
Kun ét selskab bød på opgaven – og vandt: Nu kommer den næste Digitale Post-løsning

Ældre danskere banker i bordet: Forlanger at blive fritaget for det digitale cirkus

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>