Open source-ekspert: Farligt privacy-problem i nyeste version af Ubuntu

Linux-distributionerne har normalt ry for at have et højt niveau af it-sikkerhed – måske fordi de normalt ikke har hackernes bevågenhed på grund af deres begrænsede udbredelse og manglende tilstedeværelse i virksomhederne.

Det er derfor sjældent, at der kommer meldinger om, at der blevet fundet sårbarheder i Linux-distroerne.

Det er imidlertid sket nu, hvor der meldes om, at en feature i den måske mest udbredt Linux-distribution, Ubuntu, udgør en alvorlig trussel mod privacy-niveauet i Ubuntu.

Fejlen findes i den netop lancerede Ubuntu-version 16.04.

Versionen indeholder et nyt format med navnet ‘Snap,’ der er beregnet til at installere software i Ubuntu-baserede systemer.

Snap er udviklet til høj brugervenlighed for udviklerne – både når det gælder kode-skrivning, deployment og muligheden for at arbejde sideløbende med andre pakketerings-formater.

Men installeres Snap i Ubuntu-systemer, der anvender det såkaldte X11-system – hvilket gælder de fleste Ubuntu-versioner – kan Snap anvendes til at kopiere næsten alle private data i Ubuntu.

Annonce:


Sådan lyder det fra open source-eksperten Matthew Garret, der i et blog-indlæg skriver, at applikationer, der kører i X, nemt kan sættes til at anmode om at få leveret alle tastatur-bevægelser, der registreres i andre applikationer.

Du kan læse hans blog-indlæg her: Circumventing Ubuntu Snap confinement.

Ubegrænset terminal
“En applikation, der ikke har adgang til nogen private data, kan vente, indtil din session er ledig, og så åbne en ubegrænset terminal, som kan anvendes til at sende data til et remote site,” skriver Matthew Garret.

Ifølge ham udgør Snap ikke nogen risiko på computere, der kører på Canonicals Mir-system.

Canonical bekræfter
Canonical, der står bag Ubuntu, har allerede bekræftet, at X11 ikke er en sikker protokol.

I et blogindlæg med titlen Snappy Interfaces skriver Canonical, at Ubuntu-brugere er nødt til at være forsigtige, når de udvælger de pakker, der skal installeres – uanset om de er snaps eller ej.

“Det er altid et udtryk for tillid til Ubuntu- og Debian-udvikleren, når du installerer software fra Ubuntu-arkivet. Snappy fjerner ikke behovet for denne tillid. Så snart du giver et stykke software adgang til dine personlige filer, web-kamera, mikrofon etc, er du nødt til at tro på, at det ikke vil misbruge disse tilladelser,” skriver Canonical.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>