Monthly Archives: April 2014

Stråling fra gammaglimt afslører hul i astrofysikernes modeller

Voldsomme udbrud af gammastråling udsendes, når kæmpestjerner eksploderer som supernovaer.

Teoretiske modeller forudsiger, at eftergløden kun skal have et meget lavt indhold af cirkulært polariseret lys, men en international forskergruppe med dansk deltagelse, har nu målt mere 10.000 gange mere cirkulært lys end modellerne forudsiger.

Det er eftergløden fra et gammaglimt, der blev detekteret 24. oktober 2012, er der undersøgt.

»Det faktum, at vi har målt en meget højere grad af cirkulært polariseret lys, end modellerne forudsiger, viser, at der er huller i vores forståelse,« forklarer Johan Fynbo og Jens Hjorth fra Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

De to forskere er medforfattere til en videnskabelig artikel i Nature om polarisationsegenskaberne for eftergløden af gammaglimt 121024A.

Gammaglimtet havde en varighed på cirka et minut, men den svagere efterglød kunne måles op til to døgn senere.

Årsagen hertil er en gåde, skriver forskergruppen med Klaas Wiersma fra University of Leicester i England i spidsen.

I artiklen spekulerer forskerne i mulige forklaringer herpå, men nøjes med at konkludere, at den cirkulære polarisation af eftergløden fra gammaglimt – såvel som kvasarer – giver en ny form for data, der kan virke som rettesnor for teoretiske studier.

»Det er sådan videnskaben fungerer. Ved at opdage huller i forståelsen, tvinges vi til at tænke nyt,« bemærker Johan Fynbo og Jens Hjorth.

Posted in computer.

Erhvervsminister: Patent-samarbejde er attraktivt

»Jeg ser absolut ingen ulemper ved, at Danmark stemmer ja ved folkeafstemningen om en ny, fælles patentdomstol.«

Så klar i mælet var erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), da han på en konference onsdag hos Ingeniøren skulle redegøre for, hvad fordele og ulemper er ved Danmarks eventuelle tilslutning til en ny fælleseuropæisk patentdomstol, som danskerne skal stemme om 25. maj.

Ifølge ministeren vil både retspraksis og de økonomiske omkostninger bliver mere attraktive, hvis Danmark går med i samarbejdet.

»Jeg ser reformen af patentsystemet som en forbedring. Jeg ser ingen ulemper. Der er ikke en eneste virksomhed, der bliver dårligere stillet med EU-patentdomstolen og enhedspatentet,« sagde Henrik Sass Larsen ved arrangementet, der blev afholdt af Ingeniøren og Ingeniørforeningen IDA.

Ministeren henviser til, at slutter Danmark sig til den nye fælleseuropæiske patentdomstol, får danske virksomheder større valgfrihed.Som noget nyt kan virksomheder få lavet et såkaldt enhedspatent, der får retsvirkning i alle de lande, som tilslutter sig samarbejdet. I dag kan danske virksomheder risikere at skulle føre sager i alle de lande, hvor virksomheden har patenter.
For fremtiden skal en fælles domstol altså stå for den retspraksis. Men vil man undlade at søge et enheds­patent, kan virksomheden også vælge det:

»Friheden er stor. Man kan fravælge enhedspatentet, man kan søge det. Der er valgfrihed. Så jeg kan ikke få øje på nogen problemer med den her afstemning. Vi svækker altså ikke nogen virksomheders rettigheder. De, der har brug for et enhedspatent, kan få det,« sagde ministeren.

Du kan læse hele Ingeniørens live-blog fra arrangementet her.

Nej-siden er svækket

Et af de gennemgående argumenter fra nej-siden har været, at danske virksomheder med det nye system kan risikere at drukne i sager, som udenlandske virksomheder begynder at føre mod danske.

Desuden fremfører nej-siden, at danske virksomheder stadig vil kunne få enhedspatenter, selvom vi ikke tilslutter os det nye samarbejde. Det betyder, at stemmer Danmark nej, skal virksomheder også søge om et dansk patent ved siden af enhedspatentet. Stemmer vi ja, får danske virksomheder så at sige en samlepakke.

»Men jeg vil gerne have, at Danmark er med ved indflydelsen. Det kan vi komme, hvis Danmark stemmer ja. Nogle virksomheder kan ikke bruge reformen til ret meget, men vil på ingen måde få dårligere betingelser end i dag. Tværtimod. Derfor holder jeg på, at nej-siden er svækket,« sagde Henrik Sass Larsen som svar på noget af kritikken.

De svære software-patenter

Senest har debatten også handlet om, hvad afstemningen kommer til at betyde for patenter på software, der i dag er en gråzone inden for dansk og europæisk retspraksis.Men også her maner erhvervs- og vækstsministeren til ro. Intet vil ændre sig for softwarepatenter. Uanset om Danmark stemmer ja eller nej:

»Det her ændrer intet i forhold til softwarepatenter. Udvikler man derfor software i Danmark, bliver man ikke ramt af, at Danmark stemmer ja. Derfor mener jeg faktisk, at diskussionen om softwarepatenter er forfejlet,« sagde Henrik Sass Larsen.


Der var godt gang i debatten på Ingeniørens og IDA’s konference om fordele og ulemper ved patentafstemningen den 25. maj. Foto: Bjarne Erick

Den udmelding støttes af Peter Borg, der er patentadvokat og partner hos patentbureauet Høiberg. Til Ingeniørens it-medie, Version2, sagde han tidligere på ugen:

»Det er en pseudodiskussion at koble softwarepatenter på afstemningen om enhedspatent, for et ja eller nej vil ikke betyde noget for, om vi har softwarepatenter eller ej. Diskussionen er bare blusset op igen, fordi man tror, at Danmark har en speciel fortolkning. Men det er en misforståelse. Hvis danske domstole skal behandle et softwarepatent, vil det ske efter samme praksis som i resten af Europa,« sagde Peter Borg.

Slides brugt på Ingeniørens og IDA’s konference kan findes her
Det tilhørende webinar vil kunne findes via ing.dk i løbet af et par dage.

Posted in computer.

Tysk skibsværft skal færdiggøre Scandlines færger


Den seneste tegning af, hvordan de to nu tre år forsinkede færger forventes at se ud, når de efter planen søsættes på Scandlines Gedser-Rostock-rute inden højsæsonen 2015.

De to ufærdige færger Copenhagen og Berlin, der blev overtaget af Scandlines i marts 2014 for at erstatte M/F Kronprins Frederik og M/F Prins Joachim på Gedser-Rostock-ruten, skal nu gøres klar til drift af det tyske skibsværft Blohm + Voss.

Færgerne skulle have overtaget ruten allerede fra foråret 2012, men da det i løbet af samme år gik op for Scandlines, at færgerne var blevet omkring 700 ton for tunge, og derfor havde for stor dybgang til havnen i Gedser, annullerede Scandlines kontrakten med P+S Werften.

Læs også: Scandlines vil købe to overvægtige færger af tysk konkurs-værft

Scandlines har imidlertid købt de ufærdige færger af det nu konkursramte værft og forventer, at færgerne kan indsættes på Gedser-Rostock-ruten inden højsæsonen 2015, når den endelige kontrakt er blevet forhandlet på plads med Blohm + Voss i løbet af sommeren,

Inden søsættelsen skal der skæres adskillige ton af de tunge færgers vægt. Communications Manager hos Scandlines Anette Ustrup Svendsen oplyser i en e-mail til Ingeniøren, at Blohm + Voss netop nu arbejder på at færdiggøre specifikationerne i samarbejde med Scandlines projektteam.

Ifølge tic.travel, rejseindustriens online community, vil slankekuren formentlig omfatte at skære hele det øverste passagerdæk væk. Samtidig skal styrehus og besætningsaptering i stål erstattes med konstruktioner i aluminium.

Ved disse og andre tiltag vil færgernes tyngdepunkt ifølge tic.travel kunne sænkes, så de opfylder alle stabilitetskravene..

Antallet af passagerer bliver reduceret fra 1.500 til 1.300, men vil ifølge Scandlines alligevel tilbyde betydeligt mere plads, da de stadig vil kunne medtage de planlagte 96 lastbiler eller 480 personbiler.

Læs også: Hybridteknologi skal sikre grøn sejlads på Rødby-Puttgarden-overfart

Færgerne vil blive udstyret med Scandlines præmierede hybridsystem, som kombineres med en scrubber, der reducerer svovl og partikler med 90 procent. Dermed skulle Scandlines samlede flåde opfylde IMO’s nye emissionskrav, der træder i kraft 1. januar 2015.

Posted in computer.

Jørgen Mads Clausen: Hold fingrene fra energiforliget

»Energiaftalen lægger fundamentet for energisektorens udvikling frem til 2020. Og det fundament skal I politikere ikke fjerne, for så giver det øget usikkerhed og dermed øgede omkostninger for samfundet til investeringer i energiforsyningen.«

Sådan lød det fra formand for DI Energiindustrien, Jørgen Mads Clausen, til danske energipolitikere på brancheforeningens årsdag i dag med adresse til den politiske debat om at genåbne energiforliget

»En omstilling kræver investeringer og store investeringer, men jeg vil virkelig bede jer om ikke at ryste på hånden omkring aftalen, men at bevare og sikre det kendte grundlag,« sagde han.

Jørgen Mads Clausen erkender, at energiforliget ikke er perfekt, og at der kræves yderligere afklaring omkring finansiering på en række punkter.

»Men aftalen som sådan bør ikke ændres,« sagde han, og henviste til, at Dansk Industri har fremlagt et fuldt finansieret forslag til, hvordan man kan afskaffe Nox-afgiften og barbere PSO-afgifterne ned.

Klima- energi og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R), der også var til stede på konferencen, beroligede industrien:

»Vi skal ikke blive svage i koderne med hensyn til energiaftalen. Jeg er i hvert fald rede til at gå i kamp for aftalen,« sagde han.

Og på det direkte spørgsmål om, hvorvidt aftalen består eller ej, svarede han:

»Ja. Målene i aftalen står fast, men man kan godt justere dem midlerne undervejs.«

Posted in computer.

Effektiv fingeraftryksteknik udnytter molekylers farveskift

Koreanske forskere har udviklet en ny teknik til detektion af fingeraftryk, der udnytter molekyler, som skifter farve, når de kommer i kontakt med væske eller sved.


Svedporerne får molekyle til at skifte farve fra blå til rød. (Grafik: J-M Kim)

Tanken om at bruge svedporerne i huden i stedet for et direkte aftryk af forhøjningerne i huden er ikke ny, men der hidtil har manglet billige og pålidelige metoder hertil.

I Nature Communications skriver Jong-Man Kim fra Hanyang University i Seoul og en række kolleger, at de har udviklet en sådan metode baseret på en hydrokromatisk konjugeret polymer, dvs. et molekyle som skifter farve – i dette tilfælde fra blå til rød – når det kommer i kontakt med vand.


10,12-pentacosadiynoic syre (PCDA)

Det viser sig, at selv de små væskemængder (mindre end nanoliter), som afgives fra svedporerne på fingrene, er nok til at foretage et momentant farveskift (i løbet af 20-40 mikrosekunder) for 10,12-pentacosadionoic syre (PCDA).

Forskerne redegør i artiklen for, at det er muligt at identificere en person ud fra et aftryk, der kun indeholder 20-40 svedporer. Det gør teknikken meget mere følsom end den traditionelle teknik, der kræver en større del af fingeraftrykket.

Posted in computer.

To unge it-iværksættere vinder dansk app-mesterskab

I går tirsdag kunne de to unge it-iværksættere Anders Stolzenbach og Rasmus Theilsø Madsen, træde op på podiet i den danske Imagine Cup-finale som vindere.


Grundlæggerne af YouBeRu. Rasmus Theilsø Madsen (tv) og Anders Stolzenbach (th).

Vinderprojekt var YouBeRu-app’en, der i kombination med en særlig chip blandt andet kan bruges til at måle løberes og triatleters bevægelser og hastighed langs deres rute. Hver gang atleten, der har chippen placeret på sig, passerer en publikummer, som har installeret YouBeRu-app’en, registreres atletens placering og hastighed automatisk og sendes til en central server.

Her bliver atleternes data samlet og sendt tilbage til tilskuerne, som kan følge atleterne i realtid på et kort inde i app’en.

Version2 fangede den bare 19-årige Anders Stolzenbach på telefon midt i undervisningen på Frederiksberg HF. Og han var stadig glad efter gårsdagens sejr.

»Det var en meget surrealistisk oplevelse at stå på scenen i går med pokalen i hånden. For at være helt ærlig tror jeg det er første gang for os begge to, at vi har vundet noget,« fortæller han.

Arbejdet på YouBeRu, der er en forkortelse for You Better Run, tog for alvor fat tilbage i september 2013 efter en kort indledende idefase i august.

I følge Anders Stolzenbach har de med projektet løst problemerne omkring tidstagning, når det eksempelvis gælder langdistanceløb og triathlon.

Han fortæller, at man i øjeblikket typisk måler løbernes tid via RFID-chips og særlige målemåtter. På et marathon-løb vil der eksempelvis typisk være mellem fem og otte målinger undervejs, hvor den mellemliggende tid bliver udregnet af algoritmer, der “oftest og altid regner forkert,” i følge Anders Stolzenbach, der fortsætter.

»Man kan ikke sætte en persons præstation ind i en boks. Vi introducerer ægte real lifetime tracking, der giver opdateringer direkte fra hvor løberen er på ruten. Det vil vi kunne gøre helt ned til 60-100 meters præcision, sammenlignet med i dag hvor man tracker hver femte kilometer. Det er en massiv forbedring, og vi ved det kan lade sig gøre at komme endnu længere ned,« siger han.

Han fortæller, at man foruden publikummernes smartphones også vil kunne indsætte små og billige målestationer langs ruten, for at gøre målingerne mere præcise i de mere publikumstomme områder. Men til eksempelvis marathonløb vil også være muligt at placere måleboksen på de såkaldte tidsholdere, der løber med på ruten i bestemte hastigheder.

Chippen på atlerene kommunikerer i første omgang med app’en via bluetooth. Men de to drenge er i øjeblikket i kontakt med teknologihuset Delta om at udvikle en ny chip, hvor der vil blive undersøgt, om der findes en bedre løsning.

Men i første omgang er de to iværksættere nu i fuld gang med at forberede sig på at skulle forsvare deres projekt i den europæiske Imagine Cup, der finder sted i næste uge. Vinder de også den, går de videre til den endelige internationale finale i Seattle, hvor førstepræmien er 50.000 dollars og muligheden for at præsentere ideen for Microsofts grundlægger Bill Gates.

App’en er i første omgang udviklet til Windows Phone. Men de håber, at app’en også snart vil være klar til Android og iOS. Ifølge planen vil teknologien blive sluppet løs i de første mindre danske løb i løbet af efteråret 2014.

Posted in computer.

Systemmand om Nets-skandale: Hvordan kan en betroet medarbejder være til falds for kun 10.000 kroner om måneden ?

Jeg lovede igår at skrive et blogindlæg om Nets og IBM’s sikkerhedsproblem.

Lad mig starte med at slå fast at uanset hvor afskyeligt jeg på alle måder finder blade som Se og Hør, med deres middelalderlige kvindesyn, skadefro bedreviden og kyniske destruktion af mennesker i jagten på profit, så handler den her sag ikke om Se og Hør, den handler om Nets og IBM.

Og om vores politikere.

Der er rigtig mange ting der bør graves i, så jeg tager dem bare på uprioriteret listeform, så kan I selv sortere.

10.000 kr/måned ?

Det første der slog mig var beløbets størrelse. Jeg er sikker på at Se og Hør kunne have betalt mere og at “vor mand hos IBM” gerne ville have modtaget mere. Det lugter lidt af at der var en begrænsning på hvilke personer eller hvilke kreditkort (eller evt. hvor mange?) der kunne laves “trace” på, som har begrænset denne business opportunity. Mere om det om lidt.

Den anden side af sagen er at hvis man kigger i Prosas eller IDAs lønstatistikker, så er 10.000 egentlig ikke så stor en lønforhøjelse for folk i den tunge ende af branchen.

Havde han også andre “kunder” end Se og Hør ?

God, Root, what is difference ?

Hint: Userfriendly

Folk hvis titel starter med “system-etellerandet” har som regel ret god adgang til at gøre hvad fanden det passer dem med både hardware og software.

Det kan godt være at der er logfiler der registrerer hvad de foretager sig, men dem har de også adgang til, ofte er det ligefrem dem selv der har ansvaret for at læse logfilerne og bemærke om der sker noget usædvanligt.

Jeg kender selv jobbet indefra. Jeg har brugt nætter og weekender på at få ting til at virke efter “mindre uvæsentlige software opdateringer”, balanceret filsystemer og databaser, debugget kerner og devicedrivere osv. osv. Jeg har faktisk fået et timeregistreringsystem til at advare om at uret muligvis gik forkert, fordi jeg i en periode arbejdede mere om natten end om dagen.

Jeg har også modtaget skideballer for at møde til frokost, fra folk der ikke ville fatte at jeg havde været der indtil klokken seks om morgenen og bare havde været hjemme og få et brusebad, en portion havregryn og to timers søvn. Jeg har også taget på vandreferier i Finland, alene fordi jeg vidste at der var over tyve km til nærmeste telefon og selv hvis de fandt telefonnummeret til den, talte den kun finsk og anede ikke hvem eller hvor jeg var.

Og nej, det er egentlig ikke ret behageligt at sidde og rode med noget der overhovedet ikke virker, mens IT-chefen, Finansdirektøren og den Administrerende står og kigger dig over skulderen, mens de snakker om hvad de skal gøre hvis ikke regnskabet kan offentliggøres imorgen klokken 10 som lovet.

I virksomheder hvor ting virker, er systemfolkene blandt de mest betroede og værdsatte medarbejdere: Der er aldrig noget pis med dem og ting virker, eller kommer til det meget kort tid efter at man beder om deres hjælp. Omvendt ved chefen at når de siger “vi skal bruge en XXXX” så skal der skrives under på en indkøbsordre og hvis de siger “det er en dum ide” skal der tænkes om. Lønnen er sat fornuftigt.

I virksomheder hvor ting ikke virker er der åben skyttegravskrig, næsten helt ud i BOFH-agtige tilstande, med rigide krav om udfyldning af timesedler fra den ene side, lige så rigide krav om service-vinduer og afspadsering fra den anden side og “uafhængige konsulenter” til at vurdere om det nu også er en XXXX der er brug for. Lønnen er ofte sit helt eget Dybbøl.

Alle andre kan personaleafdelingen muligvis slippe afsted med at behandle som “udskiftelige resourcer”, men i dette lille hjørne af firmaet bliver de nødt til at smøge ærmerne op og gøre et ordentligt stykke arbejde og det falder dem åbenbart utroligt svært. Kun én personalehåndbog har jeg set, som åbent og ærligt skrev “For systemafdelingen gælder særlige regler på grund af deres særlige arbejdsvilkår.”

Systemfolk er et “fact of life”, selv ikke NSA med deres uendelige budget kunne undvære folk som Edward Snowden og ingen der aner hvad de taler om, tror på at deres projekt med at automatisere den slags jobs når nogen steder.

I min optik har PBS/Nets/IBM et meget stort forklaringsproblem:

Hvordan kan en medarbejder i en så betroet stilling være til falds for kun 10.000 kroner om måneden ?

Ja, det er nemt undskylde sig med “et enkelt bråddent kar” med rod i privatøkonomien, men er det ikke netop hvad man har “moderne personaleledelse” til at forhindre ?

Var der slet ikke nogen advarselstegn ?

Hvad med MUS-samtalerne, var det bare skuespil ?

Og præcist hvad er en “sikkerhedsgodkendelse” egentlig værd, når det kommer til stykket ?

Den tekniske facilitet

Der er ingen tvivl om at der findes en facilitet i betalingskortssystemerne der gør at man kan sætte et “trace” på et bestemt kort, jeg ved faciliteten existerer i andre lande når Visa/Mastercard skal håndteres og jeg kan ikke forestille mig at Danmark er nogen undtagelse.

Det er uden tvivl også den facilitet politiet anvender og de vil formodentlig gerne have at det er real-tid, så de kan anholde folk de er efter, f.eks skatteål på weekendbesøg osv.

Sender faciliteten ligefrem en SMS i real-tid ? Det ville være en indlysende måde for Nets og senere IBM at undgå en masse papirtransaktioner: Kriminalassistent (1. grad) Thormod Jensen skriver simpelthen sit mobilnummer på dommerkendelsen og så kommer data bare væltende ind.

Hvis Datatilsynet ikke var en parodi på sit navn, ville de have sparket døren op så snart de havde læst gårsdagens avis, for at se nærmere på den facilitet, inden nogen byggede den om.

Er der nogen logfil med hvem der tilføjer/sletter den slags overvågning ?

Er der en logfil der viser hvilke beskeder der faktisk er sendt og til hvem ?

Er der nogen der faktisk læser disse logfiler ?

Er der en positiv liste med hvilke telefonnumre der kan sættes på listen ?

Og huskede PBS/Nets/IBM at kigge listen igennem da de fyrede medarbejderen ?

Har IBM et problem ?

Det er ikke indlysende for mig at IBM har et juridisk problem.

IBM har lavet en eller anden driftaftale og har i den forbindelse overtaget de medarbejdere der skulle udføre den, men selve systemerne og procedurene har de overtaget “as is” og det er helt sikkert at enhver forandring skulle godkendes af Nets, hvis ikke ligefrem initieres af Nets.

Selvfølgelig pynter det ikke på IBMs omdømme, men jeg har set nok IBM kontrakter til at vide at aben helt sikkert er parteret så hele liget ligger på Nets side af bordet.

Men IBM var for nogle måneder ude med en nyhed om at de ville fyre en masse specialister og hyre dem ind på “nul-time kontrakter” når der var brug for dem.

Hvorledes rimer dette med jobs som dette, hvor det eneste der står imellem data og misbrug er medarbejderens integritet ?

Ville en medarbejder der ikke aner hvor mange timer han kan få lov til at arbejde næste måned være langt mere fristet til at finde kunder som Se og Hør ?

Jeg håber rigtig meget at IBM får et kommercielt problem ud af den her sag:

I min optik bør sagen få alle der har outsourcet IT drift til udenlandskejede virksomheder til at genoverveje om de faktisk får mere værdi og frem for alt mere sikkerhed for pengene på den måde.

Det vil kræve utrolig solid dokumentation før jeg tror på at svaret faktisk er “ja”.

Har PBS/Nets et problem ?

Om de har!

Der er sket brud på et antal love og kontrakter og alle fingrene peger direkte på at det var PBS/Nets der skulle sørge for at det ikke skete.

Men kan de faktisk holdes til ansvar for deres svigt ?

Nej, det kan de formodentlig ikke.

Jokke og Danielsen kunne muligvis anlægge sag i byretten om brud på privatlivets fred mv. men det er ikke klart om de kan gøre det imod andre end Se og Hør.

Visa/Mastercard kan muligvis brokker sig forhold til deres franchise kontrakt, men de har ingen grund til at vise tænder, tværtimod, de vil sikkert gøre alt for at distancere sig fra sagen.

Og datatilsynet ?

De har formodentligt stadig råd til at printe et par ark hvor de udtrykker bekymring og til frimærke til konvelutten, men så er deres budget, resort og kompetencer nok også udtømt.

Og Kriminalassistent (1. grad) Thormod Jensen, vil utvivsomt forklare unge Holm at sagen er politisk og at politiet derfor Absolut INTET foretager sig. (Med mindre ministeren ringer, naturligvis.)

Og ministeren ringer ikke, for der er igen minister der har ansvaret for borgernes privatliv og sikkerheden i offentlig IT.

Har Danmark et problem ?

Ja og det er ikke noget nyt problem.

For blot få uger siden forsikrede politikere og direktører det ikke anede en skid om hvordan computere faktisk virker og hvilke udfordringer drift og vedligehold af computere med personfølsomme oplysninger udgør, at der overhovedet ikke var nogen problemer I at sælge Nets til udlandet.

Det er utroligt sjældent at vi som IT-sikkerhedsfolk allerede så kort tid efter kan synge “Hvad sagde vi?” sangen, men denne gang er der en smule håb for et pædagogisk fremskridt.

Ovenikøbet kommer sagen to dage efter at en dommer i USA fastslog at firmaer med forretning i USA er tvunget til at udlevere data fra deres udenlandske besiddelser hvis USAs myndigheder beder om det, en dom der omfatter alle “the usual suspects” CSC, IBM, KMD, Google, Microsoft osv.

Og nogle måneder efter at kørekorts- og Schengen-registrene blev hentet på en piv-åben FTP server hos CSC.

Så jo: Det var og er allerhelvedes store IT-sikkerhedsproblemer i at Nets blev solgt til udlandet, uanset hvad der blev skrevet med småt i denne eller hine kontrakt eller aftale og beviset derfor er nu plastret ud over alle avisforsider.

Kritisk dansk IT infrastruktur, hvad enten det er CPR, EPJ, eBoks, NemID eller Dankortet, bør drives af staten selv, i et statsejet datacenter, bemandet med statstjenestemænd i vellønnede sikre jobs, så deres loyalitet aldrig kommer i tvivl — og da slet ikke for 10.000 sorte kroner fra et smudsblad.

Endnu idag sidder en svensker på guderne vide hvilken måned og helt uden god grund varetægtsfænglset her i Danmark, for at have demonstreret hvor elendig sikkerheden er i de offentlige IT-systemer der er blevet ansvarsparteret af outsourcingkontrakter med store udenlandske virksomheder som ikke kan drages til ansvar for noget som helst.

En fornuftig politisk reaktion på denne sag, ville være at frafalde alle anklager imod denne svensker, give ham en uforbeholden undskyldning og tilbyde ham jobbet som øverste chef og ansvarlig for IT-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse i alle IT systemer der omfatter mange danske borgere.

Han er bevisligt langt mere kompetent til det job, end alle dem der idag har travlt med at bevise at det ihvertfald ikke var deres ansvar.

phk

Posted in computer.

Nets vil stadig ikke besvare spørgsmål om Se og Hør-læk

Den helt afgørende aktør i sagen om salg af oplysninger kendtes brug af betalingskort – Nets – vil stadig ikke fortælle om, hvad der kan være sket eller hvordan det kunne være sket.

Læs også: Nets undersøger sag om medarbejder der har solgt data om kongeliges betalinger

Version2 har siden skandalen blev kendt mandag været i kontakt med Nets mange gange og blevet mødt med besked om, at der først kommer en udmelding, når en intern undersøgelse af anklagerne er gennemført.

Men denne undersøgelse trækker nu ud og bliver ikke klar i løbet af få dage som først meldt ud. I stedet lyder det nu fra Ulrik Marschall, pressemedarbejder hos Nets, at der vil gå længere tid. Det bliver dog ikke måneder eller uger, ventetiden skal tælles i, siger han, uden at ville uddybe nærmere.

Når undersøgelsen er slut, vil Nets så komme med en redegørelse om sagen. Version2 vil til den tid forsøge at få svar fra Nets på de mange spørgsmål, sagen rejser om blandt andet datasikkerheden hos Nets.

Ifølge efterhånden mange forskellige tidligere og nuværende Se og Hør-journalister kunne ugebladet gennem fire år købe strengt private oplysninger om kendte og kongeliges brug af betalingskort i ind- og udland. Dermed kunne Se og Hør-journalisterne for eksempel nemt opspore, hvor de overvågede personer rejste hen på ferie og følge efter dem.

Læs også: Avis: IBM-medarbejder er Se & Hørs ulovlige kilde

Oplysningerne kom ifølge anklagerne fra en systemspecialist hos IBM, som driver systemerne for Nets. Han sendte angiveligt tips dagligt via sms til sladderjournalisterne, mod til gengæld at få en fast betaling på 10.000 kroner sort om måneden. Det ulovlige misbrug af kundedata skal have stået på fra 2008 til 2012, hvor medarbejderen blev fyret i en større fyringsrunde hos IBM.

Læs også Poul-Henning Kamps blogindlæg om sagen

Posted in computer.

Politiet ransager IBM og Nets for beviser i Se og Hør-sagen

Onsdag – to dage efter sagen om salg af betalingsdata fra Nets blev offentligt kendt – har politiet sendt folk af sted til Nets og leverandøren IBM for at sikre beviser til en eventuel retssag. Det skriver TV2, der har talt med Vestegnens politi.

»Vi er ude hos IBM og Nets for at se, om der er sket noget kriminelt. Vi kan hverken be- eller afkræfte, at der er begået en forbrydelse,« siger Carsten Jansson, vicepolitiinspektør, til TV2.dk.

Men foreløbigt er der ingen anholdelser i sagen, selvom identiteten på den hovedmistænkte it-medarbejder er kendt af politiet. Faktisk er politiet foreløbigt kun nået til at undersøge, om der kan være nogle paragraffer, som er overtrådt, og hvilke af dem sagen i så fald kan bygges på.

Misbrug og salg af transaktionsdata for kendte og kongeliges betalingskort stod på fra 2008 til 2012, hvorefter den pågældende medarbejder mistede adgang til disse data efter at have mistet jobbet hos IBM i en fyringsrunde.

Posted in computer.

Dansk politi afhører mistænkt CSC-hackers ven i Cambodia

Siden Gottfrid Svartholm blev udleveret til dansk politi i november, har han siddet isolationsfængslet, mistænkt for at have hacket mainframe-systemer hos CSC. Alt tyder på, at politiet holder ham der, indtil retssagen mod ham begynder til september, og begrundelsen har lydt, at den svenske hackermistænkte kunne påvirke bevismateriale i sagen, hvis han ikke var isoleret.

Læs også: Åbne døre til hackersag: CSC-mistænkte fortsat fængslet trods protester

Den forklaring har mødt stærk kritik, men faktisk viser det sig, at både dansk og svensk politi i april måned har haft gang i efterforskningen i Cambodia, hvor Gottfrid Svartholm boede i en årrække, inden han blev anholdt i den tilsvarende svenske hackersag.

En tidligere samarbejdspartner i Cambodia fortæller nemlig, at han blev afhørt af dansk og svensk politi, og at det foregik på mærkværdig vis. Det skriver Torrentfreak.com, som kender til personens fulde identitet, men som har anonymiseret kilden under navnet John.

Ifølge Johns forklaring blev han tvunget til at møde op til en afhøring – ellers ville det lokale politi tage affære, sagde en truende svensk politimand over telefonen, uden at ville fortælle sit navn.

Til afhøringen, som foregik på neutral grund, var en dansk betjent og den danske vicestatsadvokat fra anklagemyndigheden, Anders Riisager, men ikke den truende svenske betjent.

Spørgsmålene var for det meste umulige at besvare, fordi de handlede om detaljer fra en periode for tre år siden, fortæller John, men et spørgsmål var nemt at svare på – nemlig om andre havde haft adgang til Gottfrids Svartholms computer. Der var nemlig over 50 personer med nem, fysisk adgang til maskinen, men det svar var politiet ikke interesseret i at få uddybet, lyder Johns udlægning af mødet med de danske myndigheder.

Læs også: Nye beviser i dansk hacker-sag: Politiet beder om hjælp fra Australien

Spørgsmålet om adgang til Gottfrids Svartholms computer blev centralt i den svenske retssag mod ham og var med til at få ham frikendt for nogle af anklagerne, da politiet ikke kunne bevise, at det var Gottfrid Svartholm selv, der havde udført hackingen, kun at det var sket fra hans computer.

Det undrer John meget, at politiet fra Danmark og Sverige først har kontaktet ham nu – 20 måneder efter Gottfrid Svartholm blev anholdt. Han beskriver hele oplevelsen som ‘chokerende’ og ‘skandaløs’.

Posted in computer.