Tjekkiske Martin Hanczyc har fundet en måde, der tilsyneladende får alkoholdråber til under deres egen kraft at bevæge sig rundt i væskeopløsning.
Forskningen er udført, mens Martin Hanczyc var tilknyttet Center for Fundamental Living Technology (FLinT) ved Syddansk Universitet. Han er i dag ansat ved Center for Integrativ Biologi ved universitetet i Trento, Italien.
Ved at tilføre en lokaliseret koncentration salt til en opløsning af natrium-deconoat (CH3(CH2)8COONa) skabes et energilandskab, der får en decanoldråbe (C10H21OH) til at bevæge sig i retning af af saltkoncentrationen, hvor energien er lavet.
»Selve systemet er meget simpelt, men der er alligevel tale om sofistikeret adfærd,« forklarer Martin Hanczyc i en pressemeddelelse.
Jo stærkere saltkoncentrationen er, desto mere vil den tiltrække dråben.
Forskningsresultatet, der er udført i samarbejde med Jitka Cejkova û også tidligere tilknyttet FLINT på SDU, nu adjunkt ved Chemical Robotics Laboratory, Institut for Kemisk Teknologi i Prag – er offentliggjort i tidsskriftet Langmuir.
Martin Hanczyc forklarer, at dråben kan fungere som et smøremiddel og sendes af sted til et område, der har behov for smøring. Eller den kan fungere som et transportmiddel for kemiske stoffer, der selv kan finde sin destination og frigive sit indhold af f.eks. medicin, smagsstoffer eller lignende.
Se her hvordan en decanoldråbe finder vej rundt i en labyrint