Daily Archives: January 28, 2015

Seks danske kommuner taget som gidsler af hackere – opkræves løsepenge for at låse krypterede filer op



Kort efter nytår blev en medarbejder i Faxe kommune mødt af denne besked, da han ville åbne en fil, som it-kriminelle havde låst ved hjælp af ransom-ware. (klik for at se stort billede)

Listen over kommuner, der har været udsat for angreb med ransom-ware, vokser.

I sidste uge kom det frem, at it-kriminelle med større eller mindre held havde skaffet sig adgang til it-systemerne i Gribskov og Nordfyns kommuner med krav om løsepenge for at frigive de filer, som det var lykkedes de kriminelle af kryptere.

Men nu melder it-afdelingerne i Fredensborg Kommune og Faxe Kommune sig i rækken af kommuner, som har været udsat for angreb.

I begge kommuner siger de ansvarlige it-chefer, at det forholdsvis hurtigt er lykkedes at isolere angrebene, så de ikke har anrettet større skader på de kommunale systemer.

Udover angrebene i Fredensborg Kommune og Faxe Kommune er mindst to øvrige kommuner – en i Jylland og en i Nordsjælland – blevet udsat for angreb. Det fortæller flere kilder i it-branchen til Computerworld.

Fredensborg ramt i sidste uge
Ifølge it- og digitaliseringschef i Fredensborg Kommune, Thomas Fænø, begyndte angrebet mandag i sidste uge, men allerede tirsdag formiddag var det lukket ned uden at andre brugere var blevet ramt.

“Samme dag, som vi fik identificeret problemet, fik vi det lukket ned og indkapslet,” siger Thomas Fænø til Computerworld.

Annonce:


Han fortæller, at angrebet på den nordsjællandske kommune er sket på helt klassisk vis.

En mail med et malwareinficeret link er blevet åbnet.

Brugeren har klikket på linket, der så har downloadet malware, som krypterer filer på den lokale pc og de drev, som brugeren har adgang til.

“Men vores systemer er meget silo-opdelte, så angrebet har ikke bredt sig, og vi har forholdsvis nemt kunnet genskabe de data, som er blevet ramt af angrebet,” siger Thomas Fænø.

Han fortæller, at problemerne indskrænkede sig til et par hundrede filer.

Han er dog helt på det rene med, at det næppe bliver sidste gang, at it-systemerne i Fredensborg Kommune får uønsket besøg.

“Vi har 3.500 ansatte, så jeg er overbevist om, at det kommer til at ske igen. Men vi bruger alle de muligheder, vi har – blandt andet SSL-dekryptering. Vi har firewall med intrusion protection og prevention. Desuden udvider vi brugerkampagnerne omkring adfærd på Internettet og håndtering af e-mail,” siger Thomas Fænø.

Faxe fik dårlig start på året
I Faxe Kommune fortæller it-chef Ib Østergaard, at angrebet fandt sted 22. december.

På grund af juleferien viste problemerne sig dog først 2. januar, hvor en medarbejder i forvaltningen åbnede en mail og klikkede på et link, som vedkommende ikke skulle have klikket på.

Efter kort tid fik medarbejderen en besked på sin skærm om, at han ville blive opkrævet en betaling på 400 dollar (se billede) før der igen var adgang til filerne på arbejds-pc’en.

“Det er et helt klassisk forløb, hvor vi opdager, at vi har korrupte filer, som vi ikke kan åbne. Men det lykkedes at isolere angrebet til to åbne drev, som heldigvis ikke indeholdt borgerfølsomme oplysninger,” fortæller Ib Østergaard.

Under arbejdet med at rydde op efter angrebet fandt it-afdelingen i Faxe en stribe af de farlige mails på en række medarbejderes pc’er. Den første mail er ifølge Ib Østergaard modtaget den 22. december.

Efter udbruddet tog det halvanden arbejdsdag at genoprette de ramte filer og drev ved hjælp af back up-filer.

Både Fredensborg og Faxe formåede at løse deres problemer mere eller mindre på egen hånd.

Men ifølge flere kilder i it-branchen tegner der sig lige nu billede, af at cyber-kriminelle gør sig store anstrengelser for at bryde ind i it-systemer både i det offentlige og hos private firmaer.

“Meget tyder på, at der er stort angreb i gang, hvor kriminelle forsøger at komme ind i systemer hos forskellige virksomheder, organisationer og myndigheder,” lyder det fra kilden.

Læs også:

Her er arbejdsmetoden: Sådan suger software-kidnappere penge ud af danskerne

Dansk kommune hacket: Filer er blevet låst – og der kræves løsesum

Nye angreb med Cryptowall i Danmark: Sådan ødelægger ransomwaren dine filer

Posted in computer.

Flere kritiske 0-dagssårbarheder fundet i Flash – her finder du sikkerhedslapperne

I den seneste måneds tid har der været en række kritiske, nyopdagede huller i Adobes udbredte Flash-player.

Flere af sikkerhedshullerne er gået under betegnelsen ’0-dags-sårbarhed’, hvilket dækker over, at Adobe ikke har haft lappegrejet klart, da hullet er blevet opdaget.

Derfor er det heller ikke så overraskende, at flere af hullerne er blevet udnyttet i hackerværktøjer og i målrettede angreb, inden Adobe nu har udsendt sikkerhedsopdateringer til at lukke hullerne med.

“Med denne sikkerhedsopdatering sætter Adobe således omsider en sidste – og formentlig længerevarende lap – i de cirkulerende 0-dags sårbarheder, som over den seneste måned har plaget Flash Player,” skriver sikkerhedsselskabet CSIS Security Group i en nyhedsmail.

Her henter du lapperne
Sikkerhedsselskabet angiver, at lappen skal installeres på alle computere, der kører med Flash Player version 16.0.0.287 eller ældre.

Opdateringen dækker følgende CVE-IDs: CVE-2015-0311, CVE-2015-0312 og henvender sig til alle supporterede platforme herunder Windows, Mac og Linux.

Du skal dog bemærke, at versionsnumrene kan ændre sig en anelse fra platform til platform.

For Linux-brugere gælder det, at de bør opdatere til version 11.2.202.440, mens brugere af Adobe Flash Player Extended Support Release skal opdatere til Adobe Flash Player 13.0.0.264.

Windows- og Mac-folket opdaterer til Adobe Flash Player 16.0.0.296.

Du kan finde opdateringen inde på Adobes sikkerhedssite, hvor du også kan læse mere om denne store lappeløsning.

Læs også:
Der er noget mystisk og forkert ved hackerangrebet mod Sony

Posted in computer.

Microsoft indtjening falder: Windows er hårdt ramt

Microsoft skovler fortsat penge ind i hastigt tempo, men alt er alligevel ikke lykke og gammen i selskabet.

For indtjeningen falder – ikke mindst på salget af selskabets flagskibs-produkt Windows, der inden længe vil blive opdateret med lanceringen af det helt nye Windows 10, som du kan læse mere om her:

Det kan du læse mere om her: Overblik: Den fulde historie om Windows 10: Microsofts fremtid er på spil

Der er da også behov for et vældigt løft i salget af styresystemet, viser regnskabstallen for Microsofts første regnskabs-kvartal.

Indtjening dykker
Microsofts omsætning er ganske vist steget med otte procent i kvartalet i forhold til det tilsvarende kvartal i fjor til nu 174,4 milliarder kroner.

Til gengæld er indtjeningen faldet fra 43,2 milliarder kroner i fjor til nu 38,6 milliarder kroner.

Dykker vi lidt ned i tallene, kan vi se, at den samlede vækst i omsætningen stort set er hentet på det stigende salg af Office 365 samt forskellige cloud-løsninger (Azure etc) samt på stigende salg i forretnings-enheden ‘Devices and Consumer Other,’ der står for produkter som Surface, Bing og Xbox Live.

Her er salget steget med hele 30 procent til 16 milliarder kroner.

Salget af Surface alene har for første gang rundet en milliard dollar – 6,6 milliarder kroner – i kvartalet.

Antaller af abonnenter på Office 365 Home og Premium er ligeledes steget med 30 procent i forhold til det foregående kvartal, meddeler Microsoft, der nu har rundet 9,2 millioner abonnenter.

Til gengæld er salget i ‘Devices and Consumer Licensing’ – der står for salg af Windows og Office til Microsofts OEM-partnere (altså pc-producenterne, der sælger pc’er med indbygget Windows og Office) – er faldet med hele 25 procent i forhold til det tilsvarende kvartal i fjor.

Ligeledes er indtjenings-marginerne faldet med 22 procent.

“Microsoft fortsætter med at forandre sig. Vi eksekverer på vores strategiske prioriteringer og øger vores førende position på cloud-markedet,” lyder det fra Microsofts topchef, Satya Nadella, i forbindelse med regnskabet.

Posted in computer.

Konkursbegæringer på stribe hos dødsdømte TDC Erhvervscentre

TDC valgte i efteråret at opsige 60 partneraftaler rundt omkring i landet, så selskabet gik fra 65 partnere til blot fem.

Atea var en af de partnere, der blev opsagt af TDC.

I december meddelte Atea imidlertid, at koncernen havde indgået et samarbejde med 14 af de ellers dødsdømte erhvervscentre, så de fra den 1. marts bliver forhandlere af Ateas produkter og løsninger.

Det kan du læse mere om her.

“Vi er af den overbevisning, at kunderne er interesserede i at møde deres it-leverandør lokalt. Da TDC for nylig opsagde partnerskabet både med de lokale erhvervscentre og med Atea, lukkede det en dør for os og åbnede 14 nye,” udtalte direktør Søren Jensen, Future Business i Atea.

“Aftalen vil sikre fremtiden og mange arbejdspladser for de opsagte TDC Erhvervscentre, og samtidig bliver Ateas lokale forankring markant styrket.”

Flere konkursbegæringer
Efterdønningerne af TDC’s beslutning om at opsige de 60 partneraftaler er dog stadig dramatiske – også selvom Atea altså indgår samarbejder med nogle af de dødsdømte centre.

Ifølge Statstidende er TDC Mobil Center Sønderjylland netop begæret konkurs.

I december måtte TDC Erhvervscenter Næstved også indgive en konkursbegæring.

Og her stopper lukningerne af de tidligere TDC Erhvervscentre slet ikke.

Computerworld erfarer fra en læser, at tre af de 14 erhvervscentre, som Atea ellers ville indgå et samarbejde med, nu falder fra aftalen – og dermed går konkurs.

Foruden TDC Mobil Center Sønderjylland drejer det sig om yderligere to centre i Jylland, hvor medarbejderne skal være blevet fritstillet i fredags.

Ingen af de to konkursbegæringer fremgår dog endnu af Statstidende, og Computerworld har ikke kunnet få det bekræftet fra centrene selv, da telefonen ikke bliver taget.

Atea bekræfter dog, at de 14 centre, det oprindeligt drejede sig om, nu er nede på 11. 

Derfor opsagde TDC aftalerne
Henrik Kauffmann, underdirektør i TDC Erhverv med ansvar for partnere, har forklaret til Computerworld, TDC opsagde aftalerne, fordi “kunderne blev forvirrede af, at de blev kontaktet fra alle mulige forskellige partnere og for den sags skyld også af TDC – og der var ikke nogen koordination omkring det.”

“TDC kan ikke leve med, at det giver dårlige kundeoplevelser, at vi ligger og nærmest spammer vores kunder,” sagde Henrik Kauffmann til Computerworld.

De partnere, der fik opsagt deres aftale med TDC, måtte dermed ikke længere benytte navnet “TDC Erhvervscenter” eller forhandle TDC’s abonnementer.

Læs også:

Atea genopliver dødsdømte TDC Erhvervscentre med overraskende plan

TDC opsagde 60 partneraftaler: Nu overvejer Atea fremtiden med TDC

TDC opsagde 60 partneraftaler: Kunderne blev spammet

Posted in computer.

Apple opdaterer Yosemite igen: Forsøger at løse Wifi-problemer på din Mac igen

Apple er klar med endnu en opdatering til styresystemet Yosemite.

Den nye opdatering hedder OS X Yosemite 10.10.2.

Med den forsøger Apple endnu engang at mane de Wifi-problemer, som Yosemite har medført på mange Mac-computere i jorden.

Siden lanceringen af Yosemite i oktober har mange Mac-brugere oplevet, at deres Mac-computere fik problemer med Wifi-forbindelserne, som enten helt eller delvist står af.

Det kan du læse mere om her: Frustrerede Mac-brugere: Nyt Mac OS X Yosemite får Wifi-forbindelsen til at crashe.

Apple har tidligere forsøgt at løse Wifi-problemet med en opdatering, men med begrænset held.

Det kan du læse mere om her: Apple endelig klar med opdatering til problemramt OS X Yosemite: Men Wifi-problem er ikke løst

10.10.2 er den anden større opdatering til Yosemite. Den kommer i kølvandet på en hel stribe af previews, som Apple har udsendt til udviklerne siden slutningen af november.

I toppen af Apples liste over ændringer og forbedringer – som du kan se her – står der:

“Løser et problem, der kan få Wifi-forbindelsen til at stå af.”

Opdateringen vil desuden føre til hurtigere loading af websider, ligesom den lukker sikkerhedshuller i Spotlight og i Apples mail-klient.

Frustrerede Mac-brugere har i flere måneder diskuteret Wifi-problemerne i Apples eget support-forum.

Det er endnu uklart, om den nye opdatering endegyldigt løser Wifi-problemet for alle brugerne.

Du kan downloade OS X 10.10.2 fra Mac App Store.

Sammen med opdateringen kommer også en opgradering af Safari-browseren til version 8.0.3 samt en sikkerhedspatch til OS X Mavericks.

Apple frigiver også iOS 8.1.3, som ifølge selskabet reducerer behovet for plads på enhederne.

Det sker, efter iOS 8 er blevet kritiseret for at lægge beslag på meget af den i forvejen begrænsede plads på mange iPhones og iPad-computere.

Det kan du læse mere om her: Apple sagsøgt: iPhone- og iPad-brugere klager over falske storage-løfter

Læs også:

Frustrerede Mac-brugere: Nyt Mac OS X Yosemite får Wifi-forbindelsen til at crashe

Total stilhed fra Apple trods klage-storm over Wifi-problemer i Yosemite

Apple måske omsider på vej med løsning på Yosemites Wifi-problemer efter protest-storm

Apple endelig klar med opdatering til problemramt OS X Yosemite: Men Wifi-problem er ikke løst

Posted in computer.

Blog: Ros til Folketinget for at sætte arbejdet med datasikkerhed op i næste gear





Nu tager Folketinget ansvaret for arbejdet med datasikkerhed. Det er afgørende for den kommende digitaliseringsstrategi og virkeliggørelsen af visionen om Danmark som d-land.

Beretningen fra Retsudvalget med titlen “Beretning om datasikkerhed” er endnu et positivt bevis på, at de folkevalgte beslutningstagere er klar til sætte arbejdet med it-sikkerhed generelt og datasikkerhed i særdeleshed op i gear. Synliggørelsen af beretningen i en fælles Berlingske-kronik af politikerne bag beretningen vidner om, at de otte politikere på tværs af Folketingets partier faktisk gerne vil tage teten og gøre noget for datasikkerheden.

Så ros til Folketinget generelt og i særdeleshed til Retsudvalgets arbejdsgruppe om datasikkerhed ved Karsten Lauritzen (V), Trine Bramsen (S), Dennis Flydtkjær (DF), Jeppe Mikkelsen (R), Pernille Skipper (EL), Karina Lorentzen (SF), tom Behnke (K) og Simon Emil Ammitzbølle (LA).

Sikkerhedsaspektet er helt afgørende i digitalisering. Derfor skal arbejdet med både it- og datasikkerhed forankres klart og tydeligt både i den lovgivende, udøvende og dømmende magt. 

Forankringen af arbejdet med datasikkerhed er helt afgørende for, at der kan laves en relevant ny digitaliseringsstrategi for Danmark. For data er råvaren i digitalisering – også personfølsomme data. Og som borgere skal vi være helt sikre på, at der bliver taget særlig hånd om de personfølsomme data og i det hele taget bliver arbejdet seriøst med alle typer af data.

Derfor fjerner en tydelig forankring af arbejdet med data-sikkerehd en masse praktisk usikkerhed, som alt andet lige giver mulighed for en mere visionær digitaliseringsstrategi.   

Seriøs indsats
Den lovgivende forsamling arbejder nu seriøst med datasikkerheden for den danske befolkning. Arbejdsgruppen kommer med konkrete formuleringer til overordnede principper, som tilsynet med overholdelse af Persondataloven bør hvile på.

Betænkningen er på otte sider og formuleret i et klart sprog. Det er godt tankegods, der kan sætte arbejdet med data-sikkerhed op i næste gear.

Forslag til forankring
Jeg hæfter mig især ved, at Folketinget foreslår, at Datatilsynet flyttes fra Justitsministeriet ind under Folketinget, og at Folketinget beder Statsministeren om at forankre arbejdet med datasikkerhed i et ministerium  og at Folketingets arbejde med datasikkerhed forankres i et nyt udvalg allerede fra næste Folketingsår.

Så er vi igang med datasikkerhedsarbejdet på højeste niveau. Herefter kan og skal fremtidige folketingsmedlemmer og regeringer måles og vejes på deres indsats for at gøre noget ved datasikkerheden. 

Det skal der nok komme mange ophedede diskussioner ud af. Dem ser jeg frem til nu, fordi det rent faktisk ser ud som om, at emnet nu bliver en fast del af arbejdet hos både den lovgivende og udøvende magt i Danmark, som dermed er et skridt nærmere d-land.
 
Læs også Indsigt.nu:Lad os få kontrol med egne dataom regerings strategi for cyber- og informationssikkerhed.  En strategi som folketingsmedlemmerne bag beretningen om datasikkerhed noterer sig eksistens af og opfordrer til at få lavet en national strategi for informations- og datasikkerhed i hele den offentlige sektor.

Posted in computer.

Slut med spekulationer: Apple-uret kommer til april

Apples eget Apple Watch er et af de mest hypede gadgets i 2015. Tilbage i september 2014 offentliggjorde Apples administrerende direktør Tim Cook uret, men uden at komme med nogen nærmere udgivelsesdato end i foråret 2015.

Derfor er lanceringsdatoen også noget af det mest omdiskuterede omkring uret, og spekulationerne har været mange. Langt de fleste havde håbet og forventet, at uret ville blive udgivet i marts måned, men sådan bliver det ikke.

Tim Cook offentliggjorde under en telefonkonference omkring Apples seneste kvartalsregnskab, at uret forventes at blive lanceret i april måned.

Det skriver Engadget.


Uret var ellers forventet at komme i marts måned, hvilket ifølge 9to5Mac – et amerikansk medie som plejer at være meget præcis i deres dækning af Apple – også var den oprindelige dato.

Tim Cook forklarede også, at udviklingen af uret – og den medfølgende software – går som planlagt, og at uret sammen med Apple Pay kommer til at give nogle meget interessante resultater, som det californiske firma glæder sig til at se.

Apple-uret har på det sidste været udsat for et par ærgerlige læk.

Blandt andet viste et læk, at batterilevetiden ikke er mere imponerende end de fleste Android-ure på markedet i dag, og at det har været et af de største problemer med uret for Apple.

Læs også:

[b][b]Apple Watch[/b]: Kan det nogensinde blive en succes?

 Apple slår alle rekorder: Aldrig nogensinde har et firma tjent så mange penge på et enkelt kvartal[/b]

Rygte: Batteri i Apple Watch holder kun til få timers aktiv brug

 

Posted in computer.

Vil du arbejde med it og forretning? Her er fem it-job, som kræver begge dele

Det er en gammel historie, at it og forretning mange steder er vokset så tæt sammen, at det kan være svært at se, hvor det ene begynder, og det anden slutter. 

Men hvis du skulle være i tvivl, så er det bare at lade blikket løbe ned over stillingsopslag på it-jobbank.dk, hvor ordet “projekt” indgår. 

Vi har derfor, i samarbejde med it-jobbank.dk, taget et kig i projektkategorien og fundet fem stillinger til dig, som vil arbejde med projekter og it: 

1. Hos Widex, som laver software til høreklinikker, savner man for eksempel en datalog eller ingeniør – som samtidig har erfaring med teknisk projektledelse. Du kan se stillingen som Technical Project Lead for App team til Widex i Vassingerød her.

2. Hos CGI leder man efter en Senior Project Manager til CGI i Århu0s, hvor arbejdet handler om at kunne håndtere it-projekt- og programledelse til den offentlige sektor. Du kan se det job her.

3. Hos Bellcom i Kolding leder de efter en teknisk projektleder med erfaring i webudvikling til at balancere de tre klassiske projektparametre: tid, kvalitet og økonomi. Ud over at have et indgående kendskab til webudvikling forventes du også at kunne rådgive kunder til at vælge den rigtige løsning. Mere om jobbet hos Bellcom her

4. Hos Devoteam leder de efter en senior projektleder, som kan rådgive ledelsen i store offentlige og private organisationer om hvordan de optimerer it-understøttelsen af deres forretningsprocesser – og hvordan de specificerer og anskaffer it bedst muligt. Se stillingen her

5. Hos Clio Online i København er det ideelt, hvis du både har erfaring med it-projektledelse og har arbejdet praktisk som (web)udvikler – og at du kender til  sprog og teknologier som MySQL, PHP og MVC. Du kan finde det mere tekniske job som projektleder her.

Du kan også se alle ledige stillinger inden for projektledelse her hos Computerworld Job.

Posted in computer.

Cisco dropper tvungne software-licenser til ny hardware

På åbningsdagen på konferencen Cisco Live i Milano Congressi-center afslører netværksgiganten, at der er nye licensmodeller på vej ud til kunderne.

Først og fremmest splitter Cisco sine software- og hardware-licenser op, så kunder kan købe ny hardware uden at være tvunget til også at opdatere på software-fronten.

Det forklarer selskabets europæiske chef for Enterprise Networks, Gordon Thomson.

“Vi er faktisk verdens femtestørste software-leverandør. Og før har det været sådan, at når du købte hardware, så har du også købt den medfølgende software. Fremover bliver det sådan, at hvis du eksempelvis køber en ny router, så kan stadig bruge din ‘gamle’ software’.”

Sælger software som abonnementer
Gordon Thomsen fortæller desuden, at Cisco fremover vil bevæge sig mod at sælge sin software via abonnementsordninger i skyen.

“Som verdens tredjestørste SaaS-leverandør sælger vi jo allerede software i skyen, men nu er vi på vej til at åbne for det hele igennem SaaS-abonnementer,” forklarer han om initiativet, der går under navnet Cisco One Software.

Software-salget vil overordnet foregå på tre niveauer, hvor nederste lag er fundamental software beregnet til den indkøbte hardware. Næste lag er software til styring af applikationer, mens det tredje lag er sikkerhed på netværksniveau.

Dermed skal kunderne kunne rive hele pakker ned frem for at tage stilling til hundredevis af forskellige produkter, der derefter skal sys sammen på snedige måder.

20 år gammel forretningsmodel
De tre niveauer – eller software-suiter – kan ses som et tv-abonnement, hvor man med den billigste løsning får standard-kanalerne.

Samtidig er det muligt at tilkøbe andre produkter som eksempelvis mobile device management til sin fundamentale software.

Dermed skulle de hundredvis af produktpriser også gerne reduceres til få og dermed mere overskuelige prismodeller for hvert af de tre niveauer, som er rettet mod Ciscos tre hovedmarkeder; datacentre, WAN’s og LAN’s.

“Den måde, som vi har solgt vores produkter på i de seneste 20 år, er ikke den måde, vi skal gøre det på i de næste 20 år. It er konstant blevet mere komplekst, og vores opgave er at gøre det agilt, så kunderne kan få værdi ud af at bruge det,” lyder det fra Gordon Thomson om baggrunden for den nye software-strategi.

Hvad med software-netværket?
Computerworld erfarer desuden, at Cisco barsler med det ‘software definerede netværk’, hvor virtualisering vil spille en altafgørende rolle.

Naturligvis skal der stadig kabler, switches og anden hardware til at få netværket til at køre, men et software-defineret netværk vil eksempelvis åbne muligheden for, at kunder til en vis grad kan blande tredjepartsleverandører som Huawei og Ericsson ind i deres Cisco-netværk.

“Ja, det er korrekt, at det sofrware-definerede netværk ligger ude i horistonten, men det er ikke noget, vi har annonceret endnu, og der går nok lidt tid, før det sker, ” siger Gordon Thomasen uden at vil sætte hverken kvartal eller årstal på den måske-kommende annoncering om det software-definerede netværk.

Læs også:

Beskyt dig bedre: Sådan undgår du at blive ramt af WiFi-phishing

Posted in computer.

Apple slår alle rekorder: Aldrig nogensinde har et firma tjent så mange penge på et enkelt kvartal

Hvis nogen skulle være i tvivl: iPhone 6 er en gigantsucces for Apple.

I det seneste kvartal solgte den californiske virksomhed intet mindre end 74,5 millioner iPhones. Det største tal nogensinde, og et tal der er 46 procent større end i samme kvartal sidste år.

Apples administrerende direktør, Tim Cook, oplyste i forbindelse med regnskabsaflæggelsen sent tirsdag aften, at det svarer til, at der blev solgt 34.000 iPhones hver time i døgnet i hele kvartalet.

Rekord-regnskab
Det massive iPhone-salg er ‘driveren’ bag et regulært rekord-kvartal, hvor Apple leverede en omsætning på 74,6 milliarder dollar og et overskud på 18 milliarder dollar. Svarende til henholdsvis 491 milliarder kroner og 118 milliarder kroner med den aktuelle dollarkurs.

Tjekker man Wikipedia kan man se, at der ikke findes nogen virksomhed i verden, der nogensinde har leveret så stort et overskud i et enkelt kvartal.

Det kan være svært at forholde sig til så store tal, men til sammenligning kan det nævnes, at Apple alene i dette kvartal omsatte for mere end Google omsatte for i hele 2014.

Overrasker analytikere
Det var ventet, at Apple ville præsentere et rekordregnskab med iPhone-salgstal, der var endnu højere end i samme kvartal sidste år, hvor Apple ligeledes satte rekord med et salg på 51 millioner solgte iPhones. 

Men analytikerne havde ifølge blandt andet nyhedsbureauet Bloomberg forventet et salg på omkring 65 millioner iPhones.

Dermed tyder alt på, at Apple traf den rette beslutning, da virksomheden med de seneste iPhone-modeller valgte at øge telefonernes skærmstørrelse til 4,7 tommer og 5,5 tommer.

Tidligere har Apple ellers sværget til relativt små skærme 3,5 tommer og 4 tommer på sine telefoner, mens konkurrenterne i årevis har solgt telefoner med væsentligt større skærme.

Fremgang i Kina
Telefoner med store skærme har især været populære på de asiatiske markeder, og netop i Kina ser Apple ud til at have fået et gennembrud med iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

Annonce:


Her steg Apples omsætning med 70 procent sammenlignet med samme kvartal sidste år.

Dermed står det nu også mere klart end nogensinde før, at Apple med iPhonen har et helt unikt produkt på hånden, der står for næsten 70 procent af Apples omsætning. 

Men det afslører samtidig også Apples sårbarhed. For virksomhedens succes nærmest står og falder med et enkelt produkt. Apple har ganske enkelt ikke råd til fejltagelser, når det gælder iPhonen.

Trængt iPad – Mac i fremgang
Også Mac’en har oplevet stigende salgstal. Der blev solgt 5,5 millioner Mac-computere i kvartalet, hvilket er 15 procent mere end i samme kvartal sidste år.

Til gengæld oplever Apple et faldende antal solgte iPads. IPad-salget faldt 18 procent fra 26 millioner i sidste års kvartal til 21,4 millioner solgte iPads i dette kvartal. En tendens som vi nu har set gennem flere kvartalsregnskaber.

I går var det præcis fem år siden, at Steve Jobs løftede sløret for iPaden og dermed en helt ny produktkategori, der skulle udfylde en ledig plads mellem på den ene side iPhonen og på den anden side Mac’en.

Men iPad-salget ser ud til at være ramt af, at den plads er blevet stadig med træng i takt med at Apples bærbare computere er blevet mere kompakte og iPhonens skærm er blevet større.

En plads der i øvrigt kan vise sig at blive endnu mere træng, hvis Apple som ventet er på trapperne med en ny og endnu mere kompakt Macbook Air.

Læs også:
iPhone 6-effekten: iOS vinder frem – Android går tilbage 

Tre ugers test af iPhone 6 Plus: Kæmpestor, dyr, besværlig og herlig

Posted in computer.