Daily Archives: September 9, 2016

Vil forsøge at omstøde: USA mister snart kontrollen over internettet – frygter Rusland, Kina og Iran vil overtage kontrollen

Med udgangen af denne måned slutter USA’s kontrol over internettet, som USA siden internettets spæde barndom har haft styr over via sit tætte samarbejde med internet-organisationen ICANN.

Efter flere års kamp og modstand indvilgede USA for få måneder siden i at slippe kontrollen over internettet.

Det kan du læse mere om her: Efter flere års magtkamp: USA slipper kontrollen med verdens webadresser.

I sidste øjeblik forsøger en række amerikanske politikere fra det republikanske parti nu at omstøde beslutningen om at slippe kontrollen over verdens web-adresser.

De frygter, at kontrollen over internettet kan ende i hænderne på ‘autoritære regimer.’

De peger samtidig på, at det fortsat er uafklaret, hvordan man vil sikre, at ICANN vil følge organisationens egne vedtægter, efter et brud med USA.

Der er nemlig ingen paragraffer i vedtægterne, der forhindrer ICANN i at skifte juridisk hjemland.

Texas-senator Ted Cruz opfordrer nu den amerikanske kongres til omgående at sætter en stopper for “foræringen” af kontrollen over internettet.

Han mener, at overdragelsen af kontrollen vil blive til fordel for lande som Rusland, Kina og Iran, som ifølge ham vil øge deres (negative) indflydelse på internettets udvikling.

“Og det kan meget vel være, at det ikke kan lade sig gøre at ‘unscramble those eggs’,” som han siger.

Han har fremlagt et lovforslag for det amerikanske senat med navnet “Protecting Internet Freedom”-loven.

Her vil han have ulovliggjort enhver flytning ad DNS-funktioner ud af USA, medmindre der udtrykkeligt er givet specifik tilladelse.

Han vil også have den amerikanske regering til at garantere, at USA har ene-ejerskab til .gov og .mil.

Posted in computer.

Apple sænker priserne på iPad – og fordobler lagerplads på flere modeller


Apple er presset på tablet-markedet.

Alene i sidste kvartal solgte Apple en million færre iPads end samme kvartal i fjor.

Det kan du læse mere om her: Apples omsætning og indtjening styrtdykker: Salg af iPhone falder med stor hast.

Grundene til det vigende salg er blandt andet en længere udskiftningscyklus hos forbrugerne og det faktum, at vores smartphones er blevet så gode – og store – at mange ikke ser et behov for en tablet.

Som en reaktion på dette sænker Apple priserne på en række af sine iPads i forbindelse med lanceringen af iPhone 7, som onsdag blev præsenteret af Apple: Apples nye iPhone 7 kommmer til Danmark om få dage: Vandafvisende og med vildt kamera.

Desuden stopper Apple produktionen af alle iPad-computere med 16 GB lagerplads.

Istedet bliver mindste maskine i butikkerne modellen med 32 GB lagerplads, mens den største bliver en model med 128 GB..

Det drejer sig specifikt om iPad Mini 2, iPad Mini 4 og iPad Air 2. iPad Mini 2 vil fortsat koste 2.299 kroner, men altså med en større lagerplads på 32 GB i stedet for 16 GB, og derudover er priserne faldet en smule på de andre enheder.

Nye priser:

Apple iPad mini 4, 32GB – 3.499 kroner.
Apple iPad mini 4, 128GB – 4.399 kroner.
Apple iPad Air 2, 32GB – 3.499 kroner.
Apple iPad Air 2, 128GB – 4.399 kroner.

Hvis du ønsker indbygget 4G-forbindelse, skal du regne med en merpris på 1.000 kroner.

Billigere iPad Pros
Trods fald i salget af det samlede antal iPads, er Apples omsætning på området steget.

Det skyldes hovedsageligt lanceringen af de nye iPad Pro-tablet. iPad Pro er rettet mod virksomheder og professionelle, der glædeligt betaler mere for en mere kraftfuld iPad med en bedre skærm. 

Således steg Apples omsætning på iPads – trods faldet antal solgte enheder – med knap 400 millioner dollars i forhold i fjor.

Læs også: Test: Ny iPad Pro på 9,7-tommer er den bedste tablet – men måske skal du købe en anden

Også her finder du et prisfald, men kun på enheder med mere lagerplads end 32 GB.

Ved lanceringen kostede en iPad Pro 9,7 tommer med 128 GB for eksempel 6.699 kroner. Den samme iPad Pro koster i dag 6.199 kroner. 

En iPad pro 12,9 med 256 GB lagerplads går fra en lanceringspris på 10.890 kroner til en pris på 8.799 kroner. 

De nye iPad Pro-priser: 

Apple iPad Pro 9.7, 32GB – 5.299 kroner
Apple iPad Pro 9.7, 128GB – 6.199 kroner
Apple iPad Pro 9.7, 256GB – 6.999 kroner
Apple iPad Pro 12.9, 32GB – 6.999 kroner
Apple iPad Pro 12.9, 128GB – 7.899 kroner
Apple iPad Pro 12.9, 256GB – 8.799 kroner

Hvis du vil have indbygget 4G-forbindelse, skal du betale en merpris på cirka 1.000 kroner.

Læs også: Er den bedre eller dårligere? Sådan klarer iPhone 7 sig mod de nærmeste konkurrenter

Posted in computer.

Statens it-strategi fejler: "Det offentlige bygger business-cases på papiret, som der ikke bliver fulgt op på. Så vi ved faktisk ikke, om vi sparer penge"

Når statens sammen med kommunerne og regionerne hvert fjerde år udsender en digitaliseringsstrategi, bør udgangspunktet ikke nødvendigvis være digitalisering.

Ja, det lyder umiddelbart måske lidt skørt, men nyudnævnt ph.d-forsker Søren Skaarup peger på, at det offentlige bør tage udgangspunkt i borgernes behov frem for i teknologianvendelsen.

Altså, peger han på, at de skal kigge på rejsen fra problem til løsning i stedet for blot at stille en computer foran snuden på folk og så håbe på, at de nok skal klare sig selv.

“Vi skal gøre op med begreber som dyre og billige kommunikationskanaler, fordi en billig kommunikationskanal kan godt vise sig at blive meget dyr, hvis borgerne bliver ved med ikke at forstå den,” siger Søren Skaarup, som har interviewet omkring 300 danskere i sit PhD-projekt.

Mere end tvangsdigitalisering
Han er til dagligt chefkonsulent hos konsulentvirksomheden Rambøll, og han har brugt de tre seneste år på at forske i, hvordan danskerne er i kontakt med det offentlige.

Og tvangsdigitaliseringen kan ikke stå alene, pointerer han.

“Folk skal være digitale, når det giver mening i den situation, som de står i,” lyder det fra Søren Skaarup.

“Det er jo ikke selvbetjeningsløsningerne, som folk ikke forstår – eller jo, det er det også i visse situationer – men borgerne forstår grundlæggende ikke den bagvedliggende lovgivning og konsekvenserne af deres valg i komplekse situationer. De forstår simpelthen ikke konteksten for den situation, de står i,” fortsætter han.

Han eksemplificerer disse pointer ved at fremdrage Rambølls egen publikation ‘IT i Praksis 2016′, som er udarbejdet i samarbejde med it-interesseorganisationen Dansk IT. Her fremgår det via spørgeskemaundersøgelser, at danskerne foretrækker selvbetjening til simple opgaver.

Annonce:


Når det derimod drejer sig om klager, en situation med stor betydning for borgeren eller en ny situation, så foretrækker flertallet ansigt-til-ansigt-kommunikation eller en telefonsamtale.

Bryder med digitaliseringstvang
I de seneste år har det offentlige ellers arbejdet benhårdt på, at danskere og danske virksomheder skal online og have selvbetjeningsløsninger og digital post til kommunikationen med kommuner, regioner og staten.

Efter forbillede fra netbankernes indmarch omkring årtusindeskiftet har interaktionen med det offentlige siden 2011 skullet ske på selvbetjeningsløsninger.

“Netbanken har erstattet kassen nede i bankfilialen, hvor det netop har været simple, overskuelige transaktioner, vi har foretaget os. Hvis jeg lige er blevet opereret for tarmkræft, og jeg skal bestille en stomipose online, så vil jeg nok skulle bruge hjælp, fordi jeg aldrig har gjort den slags før,” fortæller Søren Skaarup.

Konkret har det offentlige haft som mål at spare én milliard kroner, hvilket der så tidligere er blevet sået tvivl om.

Annonce:


Det kan du læse mere om her: Statsrevisorerne sår tvivl om gevinsten ved at indføre Digital Post

Søren Skaarup sår også tvivl om besparelserne.

“På nogle områder skal det nok vise sig, at vi har sparet penge, andre områder er det gået lige op, mens nogle områder kan have vist sig at have kostet ekstra. Det offentlige ved det ikke, så det kan jeg jo påstå, som jeg vil,” siger han.

Business case versus sund fornuft
Det økonomiske aspekt har Søren Skaarup ikke kigget indgående på i sit ph.d-projekt.

Han fremdrager dog en sag fra Hjørring Kommune, hvor folk med anlægsdrømme kan booke en byggesagsbehandler til de indledende snakke frem for at, at de selvbetjener sig selv over nettet i alle tilfælde.

Hjørring har således fundet ud af, at der er en besparelse på 30 procent, og der et løft i kvaliteten, fordi borgerne kommer til kommunen fra starten og ikke først henvender sig, når alting er gået galt.

“Min påstand er så bare, at der er masser af gevinster ved at tage borgerne seriøst og give dem det rette kanalvalg fra starten, hvor det nu giver mening. Det er jo ikke nødvendigvis dyrere at gøre tingene ordentligt fra starten af, og der er effektivisering i gode services,” siger den nyudnævntre ph.d-forsker.

“Lidt polemisk kan man sige, at det offentlige bygger business cases på papiret, som der ikke bliver fulgt op på. Så vi ved faktisk ikke, om vi sparer penge. Eller sagt på en anden måde: Det er jo ikke svært for det offentlige at spare penge på at tilbyde en ringere service,” fortsætter han.

Han nævner også, at hvis offentlige chefer vil have mest for pengene, skal de have implementeret et tværgående servicedesign.

Det betyder med andre ord, at der skal spilles på flere strenge i form af kommunikationskanaler til borgerne, hvilket både opleves bedre og reelt kan være billigere på den lange bane.

Du kan læse mere Søren Skaarups ph.d-projekt her

Læs også:
Dansk professor og stifter af milliard-virksomhed: Folkeskolen er et bevis på, at Danmark er et visionsløst land

Her er hele Danmarks it-plan frem mod 2020: Disse ni områder skal der satses på

Offentlig selvbetjening skal være sjov – her har du eksempler på rigtig god selvbetjening

Posted in computer.

Få adgang til de nye funktioner i Microsofts Office før alle andre

Microsofts Office-pakke har efterhånden været på markedet i ganske mange år, men udviklingen af softwaren er måske aldrig gået hurtigere end nu.

Det skyldes ikke mindst de mange løsninger til mobile platforme og hele cloud-first-konceptet, hvor nye funktioner leveres løbende frem for som større pakker.

Hvis du hører til dem, der ikke kan få adgang til de nye funktioner i Office-applikationerne hurtigt nok, har Microsoft nu åbnet et særligt Insider-program, der kan være relevant for dig.

Siden november har Microsoft haft sit Office Insider-program, som over en millioner brugere ifølge selskabet nu er med i for at få adgang til pre-release builds af Office-softwaren.

Nu åbner selskabet også et Office Insider Fast-program, der, som navnet antyder, er til dem, der har mod på endnu tidligere og hyppigere builds. 

“Faktisk er disse builds, hvad Microsoft ansatte har adgang til internt,” forklarer Microsoft om Office Insider Fast.
 
“Office Insider Fast er bedst for Insiders, der ønsker at benytte de tidligste preview builds for at identificere problemer, give feedback og hjælpe med at gøre Office fantastisk, og som ikke har noget imod en smule risiko ved at anvende ikke-supporterede builds.”

Annonce:


Sådan gør du
Microsoft skriver i en orientering om de nye muligheder, at man som almindelig Officer Insider automatisk deltager på det langsomste niveau, hvor man man får nye builds en gang eller to om måneden.

Man skal derfor aktivt tilmelde sig det nye og hurtigere niveau.

Er man på Office Insider Fast, kan man forvente at modtage nye Office-builds en gang om ugen.

Mens Office Insider-programmerne som udgangspunkt er målrettet forbrugere, der modtager Office 2016-opdateringer via et Office 365-abonnement, så kan erhvervbrugere også komme med på Office Insider-bølgen.

Erhvervsbrugerne kan læse mere om mulighederne via dette link, mens du som privat-bruger af Office kan følge guiden på denne side for at blive Office Insider eller Office Insider Fast.

Læs også:

Fem vilde år med Office 365: Derfor er Microsofts fremmarch slet ikke toppet endnu

Microsoft åbner nye datacentre i England til Azure og Office 365 – det skal de bruges til

Posted in computer.

Er den bedre eller dårligere? Sådan klarer iPhone 7 sig mod de nærmeste konkurrenter


Apple lancerede onsdag aften selskabets nye iPhone 7 og iPhone 7 Plus, der som altid ifølge Apple er “de bedste iPhones til dato”.�

Du får en hurtigere processor med bedre grafiske egenskaber, mindre opdateringer af designet, et forbedret kamera og en forstærket Force-touch-motor, der skal give bedre vibrationer, når du bladrer igennem systemet. 

Du kan læse mere om den nye iPhone 7 her: Apples nye iPhone 7 kommer til Danmark om ni dage: Den er vandafvisende og har et vildt kamera

Men prisen for herlighederne er en manglende minijack-port til dit headset. 

I stedet sætter du dine høretelefoner i det stik, hvor opladeren også skal sidde, og selvom der medfølger en minijack-til-Lightning-adapter i kassen, vil det unægteligt kræve tilvænning at mangle minijack-porten.

Du kan altid købe dig et Bluetooth-headset eller et sæt høretelefoner med Lightningstik. Vi har samlet en liste over 15 muligheder her: Slip for kabler: Her er de 15 fedeste trådløse hovedtelefoner

Hvordan står de nye iPhones op imod sine nærmeste konkurrenter?  

I øjeblikket bliver Samsungs note 7 kaldet den bedste smartphone på markedet trods startvanskeligheder og en forsinket lancering i Danmark, så det er kun naturligt, at vi sammenligner den med de nye iPhones. 

En smartphone er dog meget mere end blot hårde hardwarespecifikationer, og Apple har aldrig for alvor været med i kampen om at bygge den absolut vildeste telefon med specifikationer i toppen.

Eksempelvis har iPhone 7′s relativ lav skærmopløsning, men langt de fleste forbrugere vil ikke kunne se forskel, med mindre de ser videoer i meget høj opløsning. 

Samtidig er vi begyndt at se billigere smartphones, der sagtens kan leve op til de dyrere smartphones.

Et eksempel på sådan en billig smartphone med rigtigt gode specifikationer er Honor 8, som du kan læse mere om her.

Herunder er en oversigt over alle toptelefonerne. Hvilken smartphone vil du vælge?

Læs også: Sådan bliver det nye Apples Watch Series 2

Posted in computer.

Microsoft åbner nye datacentre i England til Azure og Office 365 – det skal de bruges til

Microsofts europæiske datacenter-setup til Azure og Office 365 er tilsyneladende ikke nok til at tilfredsstille en række store og prominente kunder i Storbritannien.

Microsoft har netop netop åbnet nye datacentre i England, der skal sikre, at kundernes data forbliver inden for landets grænser – og altså ikke bare inden for EU’s grænser.

Selskabet skriver på dets hjemmeside, at Microsofts UK-cloud nu er åbnet med datacentre forskellige steder i Storbritannien.

“Denne cloud muliggør den digitale transformation for virksomheder og organisationer i den offentlige sektor ved at hjælpe dem med at øge produktiviteten og samtidig leve op til compliance-krav.”

Samtidig skriver Microsoft, at også Dynamics CRM Online vil kunne leveres via den nye cloud-løsning i første halvår 2017.

Annonce:


Det er interessant, at Microsoft altså dermed etablerer et cloud-setup, der ikke er en del af den EU-cloud, som selskabet ellers arbejder med – og som rigtig mange danske virksomheder og organisationer får leveret Azure og Office 365 fra – blandt andet via det store datacenter i Irland.

Læs mere om det her: Microsofts tophemmelige datacenter: Her gemmer vi dine data

Formentlig er baggrunden for de nye datacentre ikke bare, at Storbritannien er på vej ud af EU, men også, at de offentlige myndigheder i Storbritannien i flere år har satset målrettet på at anvende cloud-baserede løsninger.

Microsoft skriver blandt andet, at “det lokale tilbud bringer pålidelighed og performance i verdensklasse,” og at det blandt andet er relvant for offentlige institutioner og regulerede industrier og virksomheder.

En af kunderne bliver forsvaret med omkring 250.000 ansatte, der skal køre både Office 365 og Azure via de lokale datacentre i Storbritannien.

Microsoft har over 100 datacentre på verdensplan, og flere kommer hele tiden til i takt med den massive succes, som blandt andet Office 365 har.

Læs også:

Fem vilde år med Office 365: Derfor er Microsofts fremmarch slet ikke toppet endnu

Så stort bliver nyt kæmpedatacenter i Fredericia – men hvem står bag?

Her er de mest populære cloud-løsninger i danske virksomheder

Posted in computer.

Fynsk firma er Danmarks bedste ERP-leverandør: Derfor har vi droppet bonusordninger til direktører og sælgere

Et it-firma uden sælgere og bonus-ordninger. Konsulenter, der arbejder uden at skulle opfylde faktureringsmål.

Sådan ser hverdagen ud i det fynske Microsoft-hus Daxiomatic, som i år vinder kategorien som bedste ERP-leverandør i Computerworlds Top 100 i 2016.

Direktør i Daxiomatic, Jesper Refning, er en af i alt syv partnere bag Daxiomatic, som har været har været på banen fra 2010.

Siden da er firmaet vokset fra nul til at være en arbejdsplads med kontorer i Odense og Roskilde, 40 ansatte og en omsætning, der sidste år rundede 40 millioner kroner med et overskud før skat på 6,2 millioner kroner.

Som en del af pakken har Daxiomatic kollektiv overskudsdeling som en positiv erstatning for bonus-ordninger og månedlige salgsmål.

Jesper Refning fortæller, at firmaet siden opstarten har satset på at skabe en kultur, der giver størst mulig frihed for både kunder og ansatte, fremfor at tænke på, hvordan man tjener flest penge.

På den måde tvinger Daxiomatic sig selv til at træffe de rigtige beslutninger, som skaber glade og tilfredse kunder.

Frihed betyder meget for dig og den måde, du driver virksomheden?

“Ja, den frihed gælder både vores muligheder for at agere som ansatte, så vi gør, hvad der er rigtigt for kunderne. Men det handler samtidig om at give vores kunder frihed til at vælge et bestemt system eller måske en helt anden leverandør. Derfor er vi nødt til at opføre os ordentligt. Altid,” siger Jesper Refning.

“Vi kender alle sammen frygten for at miste en kunde, så man sidder tilbage med nogle konsulenter, som man ikke har noget arbejde til. Men jo flere gange, man har bevist over for sig selv, at man ikke behøver at handle ud fra en frygt for at en kunde forsvinder, jo nemmere er det holde fast i den åbne og ærlige tilgang til kunderne,” siger han.

Annonce:


Standard-moduler er bedst
En af de måder, Daxiomatic giver sine kunder frihed, er, at man helt konsekvent satser på at levere ERP-løsninger, der er bygget på de standardmoduler, som ligger i Microsofts Dynamics AX.

Det går stik mod mange andre ERP-leverandørers strategi om at udvikle såkaldte “branche-løsninger”. Men den metode er ifølge Jesper Refning dybest set bare en metode til at stavnsbinde kunderne.

“Det er en fristelse, når man kan se, at indtjeningen bliver større ved at binde kunderne til kode, vi selv har udviklet. Men så bliver du også pludselig ligesom alle de andre,” siger han.

“Man behøver ikke brancheløsninger eller branchekendskab for at lave en succes. Det er det modsatte af, hvad Microsoft anbefaler. Og Herbert Nathan (ERP-rådgiver, red.) vil næsten ikke tale med os, før vi har krydset af hvilke brancher, vi er specialiseret i,” siger Jesper Refning.

Men hvorfor er dine konkurrenter så glade for deres brancheløsninger?

“Der er mange ting i det. Kunderne vil gerne føle sig trygge. Derfor spørger de, om leverandøren har lavet løsninger til firmaer, der laver nogenlunde det samme, som de selv gør.”

“Men det afgørende er, hvilke processer et ERP-system skal understøtte. Så er det ikke så vigtigt hvilken branche, vores kunde arbejder i. Mange virksomheder er i virkeligheden meget mere ens, end vi går rundt og tror. Et slagteri, der skærer en gris i småstykker arbejder med en proces, der minder meget om et firma, der ophugger gamle biler,” siger Jesper Refning.

Han peger på, at selve valget af ERP-platform også er en del af, hvordan Daxiomatic sætter kundens behov i centrum.

“Hvis en kunde står og vipper mellem, om kunden skal vælge en AX eller en NAV-løsning, spørger vi altid, hvor den kunde er på vej hen. AX bliver hele tiden større og bedre, men hvis kunden ikke er klar til at vokse med, så anbefaler vi dem at finde en NAV-leverandør,” siger han.

Annonce:


Tilfredse kunder giver nye kunder
Tilfredse kunder er en væsentlig del af vejen til at finde nye kunder, lyder det fra Daxiomatic-direktøren. Uden ansatte sælgere er firmaet meget afhængig af anbefalinger og referencer.

“Vi tror ikke rigtig på glittede brochurer og tv-annoncering. Vi har et mål om, at uanset hvem af vores kunder du ringer og spørger, så skal de tale positivt om det, vi har leveret, og den måde vi arbejder på,” siger Jesper Refning.

“På et tidspunkt satte vi os for at finde ud af, hvor vi havde fået vores kunder fra. Jeg tror, det var 80 procent eller flere, der selv havde ringet til os, fordi de havde hørt, vi var dygtige,” siger Jepser Refning.

“Det er ikke nødvendigt for os at have et decideret salgskorps, så længe kunderne bliver vejledt til at finde det, der øger værdien for dem. Og ofte joker kunderne med, at vi aldrig vil sælge dem noget,” siger Jesper Refning.

Han fortæller samtidig, at Daxiomatics standard kundekontrakt blandt andet giver kunderne mulighed for øjeblikkelig opsigelse. Det skaber fra tid til anden undren hos kunderne.

»Vi sætter os selv meget bevidst i en kattepine, hvor vi hver eneste dag giver kunderne frihed til at vælge en anden leverandør. Hvis de på nogen måde har lyst til dét, så har vi bare ikke gjort vores job godt nok,« slutter Jesper Refning.

Læs også:
Her er sidste års vindere af Computerworld Top 100

Sådan kårer Computerworld Danmarks dygtigste it-virksomheder

Posted in computer.