Tyskland kigger til Danmark i arbejdet med at opgradere digitaliseringen af sit sundhedsvæsen, der blandt andet består af mere end 2.000 sygehuse. Byggeriet af danske supersygehuse samt regeringens digitaliseringsstrategi har gjort indtryk på de tyske aktører.
»Tyskland har en udfordring med for mange sygehuse og tendensen er en fortsat reduktion af antallet hospitaler pga. lukning eller opkøb af private kæder. Derudover er det svært at implementere landsdækkende løsninger, fordi Tyskland er så stærkt føderalt med 16 delstater, der i høj grad hver især styrer hospitalssektoren. Tyskland ønsker et digitalt løft af sektoren, og her gør Danmark indtryk,« siger Judith Niehaus fra det danske konsulat i München til Version2.
En stor hurdle i det tyske sundhedssystem er grænsen mellem den ambulante og stationære sektor, dvs. mellem hospitalerne og lægerne udenfor hospitalssektoren. Disse strukturer skal åbnes inden sundheds-it kan vise en virkning. Eksempelvis er der i øjeblikket ingen finansiel basis for refundering af telemedicinske ydelser på landsdækkende niveau. Her er Tyskland i begyndelsesfasen, men der laves meget lobbyarbejde for at dette ændrer sig. Og her ser det danske konsulat en chance for danske løsninger eller for Danmark som testmarked for tyske løsninger.
Derfor planlægger konsulatet og Udenrigsministeriets eksportråd sammen med Berliner Wirtschaftsgespräche e.V. et arrangement med titlen: ”Succesfaktor sundheds-IT: Nye veje ind i digitaliseringen af det danske og tyske sundhedssystem”.
Her har danske virksomheder gode muligheder for at byde ind med it-løsninger, oplyser Udenrigsministeriets eksportråd.
»Det er særligt løsninger, som støtter effektivitet i samarbejde og i kommunikationen mellem de forskellige aktører i sundhedssystemet, der er behov for. Men også telemedicinske og mobile løsninger samt it-løsninger til lægeklinikker, hospitaler og administrationen står højt på agendaen,« skriver rådet i en meddelelse.
Men især også datasikkerheden er en stor udfordring i Tyskland, hvor manglende standarder og en vis tilbageholdenhed med hensyn til implementering af en landsdækkende it-struktur er en udfordring.
Arrangementet finder sted tirsdag den 18. februar 2014 på ambassaden i Berlin. Her vil den tyske regerings digitaliseringsstrategi blive fremlagt, og tyske og danske interessenter diskutere, hvilke politiske og strukturelle forudsætninger der kræves for at implementere en landsdækkende it-strategi, og hvorvidt den danske model kan stå som eksempel for andre markeder.
Danmark er derudover partnerland til den store sundheds-IT-messe conhIT i maj 2014 i Berlin.
Leave a Reply