Huawei festede i København med telebranchens spidser

Det statelige luksushotel D’Angleterre lagde balsale til, da kinesiske Huawei mandag aften skulle markere, hvordan teleproducenten nu for alvor rykker ind i Danmark. Omkring 150 kunder, branchefolk, honoratiores – og et par journalister – var inviteret til en fejring af, hvordan Huawei forventer at vokse i Danmark og skabe nye jobs.

I september vandt Huawei opgaven som leverandør af TDC’s 4G-netværk. En aftale til omkring fire milliarder kroner over seks år, og i den anledning opgraderer Huawei det danske kontor til et af firmaets Network Operation Centers.

Huawei har været i Danmark i fem år, og i løbet af de kommende år vil antallet af danske Huawei-ansatte stige fra 25 til 225, fortalte Victor Wang, direktør for Huawei i Europa, da champagne og snacks var sat til livs, og det var blevet tid til de officielle taler. I løbet af bare det næste halve år skal Huawei ansætte 100 personer.

Samtidig vil Huawei styrke båndene mellem Danmark og Kina ved hvert år at sende ti studerende på et 3-ugers ophold hos Huawei i Kina. Det program løber de næste seks år, forklarede Victor Wang.

Med tidligere DR-vært Paula Larrain som vært bød programmet også på videnskabsminister Morten Østergaard og den nyslåede kinesiske ambassadør i Danmark, Liu Biwei, som begge talte om vækst og stærkere samarbejde. En operasanger og en danser sørgede ind imellem for underholdningen.

Blandt gæsterne var mange kendte ansigter fra it- og telebranchen, blandt andet lederen af sikkerhedstjenesten DK-Cert, Shehzad Ahmad. Hans kontakt med Huawei har naturligvis handlet om sikkerhed, og netop sikkerhed og overvågning har været et af de helt store emner, når kinesiske Huawei har været diskuteret i vestlige lande.

I USA har der været en stærk skepsis overfor et stort kinesisk firma som leverandør af samfundets grundlæggende kommunikationsudstyr – en anklage om spionage som uden tvivl har fået masser af medvind, fordi den beskytter de amerikanske leverandører. Huawei er nu udelukket som leverandør af teleinfrastruktur i både USA og Australien.

Og selvom den store fejring på byens fineste adresse, med ministerglans og flotte ord om samarbejder, i den grad understregede, at Huawei nu er i Danmark og har fået grønt lys til at stå bag landets største telenet, var der et bittert drys i aftenens cocktail.

Da gæsterne og Huawei-ansatte selv havde forladt D’Angleterre i støvregnen, udkom Politiken.dk med endnu en spionagehistorie om den kinesiske telegigant, som ifølge dem selv leverer udstyr til 45 af verdens 50 største teleselskaber.

Forsvarets Efterretningstjeneste advarede for to år siden mod at lade Huawei være leverandør til kritisk dansk infrastruktur, rapporterede Politiken, ud fra anonyme kilder, der var med til diskussionen dengang.

I dag har Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste givet grønt lys til aftalen mellem TDC og Huawei, men hvad har ændret sig på de to et halvt år, spørger kilden, der selv nævner økonomiske hensyn.

Forsvarets Efterretningstjeneste og forsvarsminister Nicolai Wammen ønsker ikke at kommentere den ændrede vurdering af Huawei.

Som en del af kontrakten mellem TDC og Huawei skal hardware og software til telenetværket først godkendes i Storbritannien, hvor Huawei i samarbejde med de britiske myndigheder har en selvstændig testafdeling, der går under navnet Cellen.

Her bliver de ansatte godkendt af de britiske myndigheder, men får stadig løn fra Huawei. Deres opgave er at spotte eventuelle sikkerhedsproblemer og melde dem til efterretningstjenesten.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>