Forskere har fundet tegn på en forhistorisk ferskvandsflod på Mars, hvor betingelserne for, at der kunne eksistere liv i form af mikroorganismer formentlig var til stede. Den nu udtørrede flod ligger i Gale-krateret på Mars, hvor roveren Curiosity landede tilbage i august 2012. Den nyfundne flod vurderes til at være knap 50 kilometer lang og 4,8 kilometer bred.
Analyser af materialet under den udtørrede flod, som Nasa-roveren har indsamlet, viser, at floden har eksisteret i mindst titusinder år og måske endda længere tid. Det betyder, at ferskvand har strømmet igennem floden på et tidspunkt, hvor resten af Mars var særdeles uegnet til liv, og store dele var udtørret eller dækket med vand med højt syre- og saltindhold.
Ferskvandsfloden kunne derimod godt have skabt grobund for simple mikroorganismer, som også kan findes på Jorden.
Forskere rapporterer også om ler, som er yngre end forventet. Ler er tegn på vand, og opdagelsen udvider derfor det tidsrum, hvor Mars var velegnet til liv.
Lignende ‘livsbekræftende’ opdagelser er en tendens for udforskningen af Mars. Det vidner om, at klimaet på Mars har været vådere, varmere og generelt mere Jord-lignende i fortiden. Overfladen på den røde planet er fyldt med tegn på vand.
For tiden arbejder forskere på at finde eksempler på organiske materiale på Mars. Det findes der formentlig meget af, men forskernes store udfordring er at finde en måde, hvorpå de kan dokumentere tilstedeværelse af materialet.
Leave a Reply