

Min tandlæge er en gadgetfreak.
Det opdagede jeg bogstavelig talt liggende på ryggen i hans stol med åben mund.
Forskellen mellem ham og mig er et anseeligt antal nuller i den anskaffelsespris, som hans udstyr har i forhold til mit.
“Mit digitale udstyr betyder ikke, at jeg tjener flere penge på behandlingerne. Men det er helt sikkert den vej, tingene bevæger sig, og man skal nok have en interesse i moderne teknologi for at anskaffe sig disse ting,” fortæller tandlæge hos Tandspecialisten Lars Jessen om sin digitale maskinpark.
Med andre ord: Han kan lide teknologien.
Og måske kan digitaliseringen ligefrem lægge en dæmper på det ubehag, som langsomt breder sig i ens krop, når man nærmer sig matriklen med den væmmelige boremaskine?
Er du ved at lave en tegnefilm?
3D-skanninger har for alvor boret sig ind i denne del af erhvervslivet, der tidligere har været præget af millimeterpræcist håndværk efter mere traditionelle principper.
“For få år siden brugte vi stadig papir og blyant, men der er sket en stor udvikling med hensyn til digitale hjælpemidler. Først kom journalsystemerne, siden røntgen, og nu er 3D-teknologier så på vej.”
Jeg stødte som tidligere nævnt selv på et af hans værktøjer, da jeg skulle have skiftet en krone i overmunden.
I stedet for den gipsmasse, der traditionelt anvendes til afstøbninger af tænder, stak han en digital skanner ind i min mund.
Herefter lød der en hel stribe klik-lyde, og så begyndte billederne af mit tandsæt at dukke op på en fladskærm bag hans ryg i et billedformat, der kunne antyde, at han var i gang med at producerer en animeret tegnefilm.
En 3D-model af gebisset dukker frem på skærmen. Foto: Nicolai Devantier
Det blev nu i stedet til en detaljeret 3D-model af tænderne og ikke mindst til en arbejdstegning til tandteknikeren, der skal stå for fremstillingen af den kunstige tand.
En behagelig overraskelse, når man nu ligger der i stolen i den totale afmagt.
Besøget gjorde mig nysgerrig, og derfor aftalte jeg med ham, at jeg kunne komme forbi og få en forklaring på, hvor digital en tandlæge egentlig er i dagens Danmark.
Fra Roskilde til Kina
“Egentlig kunne jeg godt sende filerne til Kina eller Polen for at få lavet tandkronen et sted, hvor priserne er lave, men jeg sender dem nu bare få hundrede meter ned ad gaden til en kollega, fordi han dygtig,” siger Lars Jessen.
Samtidig betyder den høje grad af digitalisering, at det ikke altid er en fordel at sende tingene til Asien, hvor det er prisen på arbejdskraft, der trækker prisen ned, fortæller han.
Faktisk kunne kronen være blevet fremstillet på hans egen klinik.
Det er nemlig allerede muligt at købe en 3D-printer, der kan printe en ny tand, som patienten kan få sat i med det samme.
“Jeg har ikke købt en, fordi kvaliteten endnu ikke er høj nok,” fortæller Lars Jessen.
“Man kan ikke selv printe de helt hårde materialer, der egner sig til de større opgaver. Men der udvikles på porcelænstyper, som er meget holdbare, så det er bare et spørgsmål om tid.”
Den forklaring er jeg ganske godt tilfreds med at høre, når et af hans produkter nu sidder i min mund.
3D-udgaven af tandsættet opmåles med en laserpistol, som affotograferer tænderne. Foto: Nicolai Devantier
Måler med laser
3D-udgaven af tandsættet opmåles med en laserpistol, som affotograferer gebisset.
“Tandarbejde er meget præcist, vi har tolerancer på maksimalt 50 my, for at tandkronerne er gode nok,” fortæller han.
Lars Jessen vender læseenheden mod væggen for at vise, hvordan fem lyskilder kan måle sig frem til en 3D-model.
“Kort fortalt fungerer den som en skanner nede i Netto,” konstaterer han tørt.
Laseren måler helt præcist tændernes placering. Foto: Nicolai Devantier
Og afløseren til gipsafstøbningerne har et par helt klare fordele.
Filerne taber ikke kvalitet, hvilket eksempelvis en afstøbning gør på grund af luftbobler, temperaturer, urenheder eller andre udefrakommende forureninger.
Ligeledes skulle afstøbningen sendes med posten til tandteknikeren, der igen skulle støbe kronen.
De arbejdsgange har Lars Jessen helt elimineret.
Fortsættes …
Leave a Reply