i Danmark står vi overfor et interessant dilemma. Aldrig før har vi haft så meget information tilgængeligt, som kan forbedre vores livskvalitet. Og aldrig før har vi følt os så overvældet af al den information og bøvlet med hvordan vi kan bruge al den information.
Så er det heldigt, at vi nu står på tærsklen af ny teknologisk æra, hvor computere bliver smartere ved at interagere med data, ting, maskiner og mennesker Vi har netop i dag givet vores bud på 5 områder, hvor de smartere også kaldet ‘kognitive’ computer vil forandre den måde vi arbejder, bor og lever på indenfor de næste fem år.
Software, supercomputere, sensorer vil af selv blive smartere understøttet af kognitive computere, hvor maskiner vil lære, ræsonnere og engagere sig med os mennesker på mere naturlige og individuelle måder. De vil smelte sammen med teknologier, som cloud computing, big data, analytics og lærings-IT-teknologier Teknologierne, som vil komme til at vide meget om dig, vil samtidigt give kraftigt forbedre privacy og sikkerhed for den enkelte uanset om du er borger, kunde og/eller patient.
Tænk bare på hvad det ville betyde for Danmark (og resten af verden inden for de kommende 5 år), hvis de her muligheder udnyttes:
Læger vil rutinemæssigt bruge din DNA til at holde dig rask. Til trods for enorme fremskridt inden for forskning og behandling, forventes antallet af mennesker med kræft på verdensplan at stige med 75% i 2030. Individualiseret kræftbehandling, helt ned på gen-niveau har længe været udsigten, men få klinikker har adgang til de nødvendige teknologier og har ikke tiden til at vurdere informationerne, hvis de fik dem. Men inden for 5 år vil computere analysere den enkelte patients gener, og vide hvilken medicin er den helt rigtige. Individualiseret behandling af kræft og mange andre gen-relaterede sygdomme vil kunne tilbydes i alle og med en hastighed som ikke er mulig i dag.
Klasseværelset vil undervise dig. Uddannelse er nøglen til Danmarks vækst og velfærd, men der er stadig meget vi kan gøre bedre. Indenfor 5 år vil vi se, at smartere , IT-baserede undervisningsformer og underliggende analyseværktøjer vil transformere klasseværelset fra et samlebånd til et individualiseret og skræddersyet læringsunivers, hvor den enkelt elev engageres hele tiden med de for ham/hende bedst egnede pædagogiske metoder og uanset niveau. En individualiseret undervisning vil hjælpe eleverne med at nå deres individuelle mål, hvad enten det er at lære alfabetet i børnehaven, udforske et kernefag på universitetet eller lære nye færdigheder på en voksenuddannelse.
En digital bodyguard vil beskytte dig online. De fleste mennesker har mange online-identiteter og mange bruger flere forskellige mobile enheder på internettet. Det gør det sværere end nogensinde før at beskytte personlig information mod at blive misbrugt eller stjålet. I løbet af de næste 5 år vil du blive beskyttet af sikkerhedsløsninger som lærer dig at kende, hvem du – og hvem du ikke er – og med det samme kan spotte, hvis nogen forsøger at bruge dit dankort uden at have fået lov. Din sikkerhed bliver mindre afhængig af regler, såsom passwords, og vil basere sig mere på viden om dig, hvor du er og hvad du normalt gør.
Fysiske indkøb vil slå onlinesalget. Internethandlen vil inden for de næste fem år få kamp til stregen af de fysiske butikker, som vil give forbrugeren en langt bedre, nærværende og mere personlig digital shopping-oplevelse. Detailhandlen vil indføre kognitive teknologier, som eksempelvis Watson, der kan assistere salgspersonalet, så de bliver eksperter på ethvert produkt, de fører i butikken. Kognitive teknologier sætter personalet i stand til at tilbyde en helt personlig ekspertrådgivning og de kan tilbyde kunden helt nye måder at opleve og anvende produkterne på. Det forandrer totalt butiksoplevelsen til en unik og individualiseret oplevelse – og hvor du selvfølgelig får varen med hjem, når du forlader butikken.
Byen vil af sig selv hjælpe dig med at leve i den. Din by vil træffe bedre og hurtigere beslutninger om borgerservices, køreplaner, indsatser mm baseret på masser af komplekse informationer og data, som vil blive gjort overskuelige og visualiseret på ‘heatmaps’ for processer, byområder, trafik og andre ‘by-systemer’ . Det er helt sikkert en velkommen trend for den stærkt stigende mængde af danskere, der bor i byer, at deres by både bliver renere, hurtigere at komme frem i og føles som ‘ens helt eget hood’.
Disse innovative forudsigelser er ikke science fiction. De er nu inden for rækkevidde og er bare et glimt af, hvad der er muligt, når forskning og teknologi bruges til praktisk at løse problemer helt fra bunden. En verden spækket med information, hvor alting kan ‘vide‘ lyder måske som et lovende sted at være. Men med den hast forandringer og fremskridt sker med i dag er det måske endnu bedre med en verden, hvor alting kan lære.
Leave a Reply