»Det er hverken klogt eller dygtigt at sende noget i udbud uden at have kompetencerne til at styre det. Jeg forventer, at Banedanmark får styr på, hvordan man håndterer en totalentreprise. Ellers skal de ikke lave sådan et udbud igen.«
Så kontant var meldingen fra transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) på et samråd om Banedanmarks håndtering af reparationen af jernbanebroen over Limfjorden torsdag. Reparationen blev forsinket, den polske stålleverandør blev fyret, og Banedanmark lagde sag an totalentreprenøren, MT Højgaard.
Ministeren mener, at ideen med at sende opgaven i udbud som totalentreprise var god. Det var udførelsen til gengæld ikke. Ledelsessystemet i Banedanmark var efter ministerens udsagn ikke gearet til opgaven, fordi Banedanmark ikke er vant til at udbyde projekter i totalentreprise.
Folketingsmedlem Karsten Lauritzen (V) havde indkaldt til samrådet, og han mente slet og ret, at Banedanmark ikke havde kompetence til at kontrollere arbejdet. Derfor stod Banedanmark svagt over for MT Højgaard og var fra start ikke i stand til at vurdere, hvorvidt entreprenørens tilbud var realistisk.
Pia Olsen Dyhr fastholder trods sin kritik af Banedanmark, at MT Højgaard har det største ansvar i sagen, hvilket er årsag til sagsanlægget.
Opgaven var fra start præget af ubesvarede spørgsmål og problemer, viser en rapport fra rådgivningsfirmaet Emcon. Banedanmark havde for travlt med at sende arbejdet i udbud og glemte at sætte spørgsmålstegn ved, om tilbuddet fra MT Højgaard var urealistisk fordelagtigt.
Broen blev påsejlet i 28. marts 2012 og genåbnet 29. april i år, fem måneder forsinket. Den polske leverandør af broklappen var da blevet fyret to gange og arbejdet i stedet udført af to nordjyske virksomheder.
Karsten Lauritzen havde inden samrådet forlangt ‘personalemæssige’ konsekvenser hos Banedanmark, men ministeren vil ikke give mere end kritik og en løftet pegefinger.
Leave a Reply