Den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) foretog ulovligt spionage mod værten Danmark og de andre deltagerlande under FN-klimatopmødet COP15 i København i 2009.
Det skriver Information, der har fået adgang til ét af de lækkede dokumenter fra NSA-whistlebloweren Edward Snowden.
Spionagen blev foretaget for at give de amerikanske politikere og beslutningstagere indsigt i fortrolige dokumenter og processer hos de 191 andre deltagende lande på topmødet.
Dokumentet beskriver også, hvordan NSA og ukendte udenlandske spioner foretog spionagen både før og under mødet i København.
“Analytikerne her hos NSA, og hos vores sekundære partnere, vil fortsætte med at give politikerne unik, rettidig og værdifuld indsigt i de vigtigste landes forberedelser og mål for konferencen, samt drøftelser omkring klimapolitikken og forhandlingsstrategier landene imellem,” fremgår det af dokumentet.
NSA gik direkte efter vigtigt dansk aftaleudkast
Hoveddagsordenen på klimatopmødet bestod i at få de 192 FN-lande til at indgå en bindende aftale om reduktion af CO2-udledning, som kunne sikre fremtidige generationer mod klimaforandringer.
Her havde Danmark som værtsland en fremtrædende rolle, og NSA er netop også gået direkte efter at få fingrene i danske dokumenter og oplysninger i forbindelse med spionagen.
“En anden rapport gav os avancerede detaljer om det danske forslag og deres bestræbelser for at iværksætte redningsplanen til at redde COP-15,” beskrives det i dokumentet.
Den danske “redningsplan”, som er omtalt i NSA-dokumentet, er efter alt at dømme et aftaleudkast, der skulle holdes strengt fortroligt, og som ikke måtte falde i hænderne på de amerikanske forhandlere. Det vurderer embedsmænd fra COP15-sekretariatet.
“Jeg var tit helt overrasket over, hvad de vidste,” udtaler den unavngivne danske embedsmand til Information.
Forsvarsminister vil ikke gå ind i sagen
Selv om jurister påpeger, at spionagen mod Danmark og FN er ulovlig, vil den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke kommentere de nye oplysninger.
“Helt grundlæggende er det sådan, at hvis nogen bryder ind i andre folks computere eller netværk eller lignende i Danmark, er det selvfølgelig strafbart. Både hvis der er tale om en tilfældig hacker, og hvis der er tale om en fremmed efterretningstjeneste som NSA,” siger professor i strafferet på Københavns Universitet Jørn Vestergaard til Information.
Statsministeren henviser i stedet til forsvarsminister Nicolai Wammen (S), som heller ikke ønsker at dykke ned i den konkrete sag.
“Jeg har ikke set det pågældende papir, men som det har været fremme tidligere, har vores efterretningstjenester ikke grundlag for at antage, at NSA – eller for den sags skyld andre amerikanske efterretningstjenester – retter ulovlige efterretningsaktiviteter mod Danmark,” skriver Nicolai Wammen i en mail til Information.
Læs også:
Interaktivt kort: Se hvem der kan overvåge dig på nettet
Leave a Reply