Brandeksperten Lars Schiøtt Sørensen fra Statens Byggeforskningsinstitut har i fire sager om påsatte brande pillet politiets bevismateriale fra hinanden. Det fremgik af dokumentaren ‘Brændte beviser’, der blev vist på DR 1 i går.
I samme udsendelse fortalte flere forsvarsadvokater, at de ikke stoler på kvaliteten af politiets bevismateriale i sager om påsatte brande. De bakkes op af en amerikansk brandekspert, John Lentini, der er medforfatter til USA’s officielle manual om brandefterforskning. Han har gennemgået politiets bevismateriale i en sag om en brand på et hotel i Sønderhaug ved Flensborg Fjord.
Selv om politiet havde fået udarbejdet en rapport, der vurderede, at en lysbue i en elvarmeovn var den mest sandsynlige årsag til brandens opståen, så politiet væk fra rapporten og anklagede hotelejeren for at have påsat branden.
»De startede med en teori. Da prøverne går imod teorien, ignorerer de dem. Efterfølgende får de endda beviser for, at lysbuen forårsagede branden, men det ignorerer de også,« siger John Lentini i DRs dokumentar.
»Det gør mig virkelig bekymret.«
Rigspolitiet afviser, at der skulle være problemer med kvaliteten af politiets brandefterforskning, og uddannelsesniveauet blandt efterforskerne. Men på Christiansborg deler retsordførerne fra Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti eksperternes og forsvarsadvokaternes bekymring.
De vil derfor nu bede justitsministeren undersøge, om der kan være danskere, der er blevet uskyldigt dømt i sager om brandstiftelse.
»I et retssamfund må det ikke ske, at uskyldige kan blive dømt – slet ikke når man har beviser, der betvivler den efterforskning, der er pågået,« siger Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen til DR.
Rigspolitiet er i gang med at ansætte en brandteknisk specialkonsulent med en naturvidenskabelig baggrund, og en arbejdsgruppe har afleveret en række anbefalinger om, hvordan man kan styrke kriminalteknikernes kompetence. Politidirektør hos Rigspolitiet, Svend Larsen, benægter imidlertid, at kvaliteten af den hidtil udførte efterforskning, har været for dårlig.
»Jeg tror bare, at det her område udvikler sig. Det, man kan i dag, kunne man ikke for ti år siden. Tilsvarende om fem år, så kan vi nye ting igen. Så det er et spørgsmål om at holde de medarbejdere, vi har, på niveau med den teknologiske udvikling, der sker omkring os,« siger han til DR.
Rigspolitiet har desuden udsendt en pressemeddelelse om styrkelsen af den brandtekniske efterforskning.
Leave a Reply