Fysiker beregner optimal løsning for fordeling af skilsmissebørn

Når man har børn med to ekskoner og nu har en kæreste, der også medbringer børn, hvordan får man så weekenderne til at gå op, så alle er tilfredse?

Det grublede den chilenske lektor Andrés Gomberoff over i nogen tid. Sagen var, at han gerne ville have, at hans egne børn skulle holde weekend sammen, så de fik et forhold til hinanden, men også gerne involvere kærestens børn i familieforetagendet – og samtidig var ønsket hver anden weekend alene med kæresten.

Altid vil der formentlig være nogen, der ikke er helt tilfreds med arrangementerne, men lektoren mener, at han har formået at finde den bedst mulige løsning ved hjælp af en formel fra faststoffysikken.


I Andrés Gomberoffs diagram ser man, at kvinde 1, som er markeret som en hvid cirkel, har børn med to mænd. Den ene er gift og markeret som en grå cirkel med tallet 2. Han har børn med tre kvinder, mens den anden er single og har børn med fire kvinder. Sorte cirkler er single mænd, og hvide er single kvinder. De grå er par. Pilene viser, hvor børnene skal hen i weekenden, hvor de så vil pege modsat weekenden efter. Kun kvinden markeret med 1, vil her være utilfreds, da hun ikke får sine børn samme weekend. Foto: Andrés Gomberoff

Uanset ordning vil de fleste skilsmisseforældre se deres børn hver anden weekend, og så var første faktor på plads.

Herefter handlede det om at få fat på en masse forældre, der kunne indgå i et forsøg om at stille flest muligt tilfredse med fordelingen.

Læs også: Sådan kan matematik løse arvestridigheder

At stille alle tilfredse viste sig hurtigt at være umuligt, men algoritmen kunne tilsyneladende neddrosle utilfredsheden betydeligt.

Den sørgede for, at forældrene i det mindste fik samlet alle egne børn i samme weekend, hvis de havde flere ekskoner eller eksmænd, og i mange tilfælde kunne de også hive den nuværende kærestes, kones eller mands børn fra tidligere med ind også.

Andrés Gomberoff tog ifølge Scientific American, fat i samme proces, som man bruger til at minimere energien af en specifik slags magnetisk materiale. Det består af flere små magneter med hver sit spin, som er sat sammen i et array.

På grund af magneternes vekselvirkning med hinanden er det her nødvendigt at foretage nogle ret komplekse beregninger for at finde ud af, præcist hvor de skal være placeret i forhold til hinanden for at minimere energitilstanden. Se yderligere i forskningsrapporten.

»Det er jo helt skørt, at systemet (for delebørnene, red.) svarede til et magnetisk spinglassystem,« siger Andrés Gomberoff til Scientific American.

Læs også: P-piller får kvinder til at vælge mænd med de forkerte gener

Det skal så også siges, at for at få lektorens regnestykke til at gå op, skal forældrene være rimeligt villige til at samarbejde om en løsning, og så er det også svært at gøre noget ved svingende vagter på arbejdet og den slags.

Og så – må Andrés Gomberoff da også indrømme – er det nok i virkeligheden nemmere at sætte sig ned med kalenderne end at hive fysikbogen frem.

»Studiet er langt mere sjov end praktisk,« indrømmer han men understreger, at han sammen med en arbejdsgruppe alligevel vil arbejde videre med algoritmen og prøve at tage højde for de mere komplicerede situationer i delebørnsordningerne rundt omkring.

»Måske vil algoritmen blive mere brugbar i fremtiden, når folk lever endnu længere og derved måske når endnu flere skilsmisser,« understreger han.

Til arbejdet fik Andrés Gomberoff hjælp fra bl.a. et par matematikere, og gruppen har fået deres delebørnsforskning publiceret i European Physical Journal B.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>