Kæmpe solcelleprojekt sprænger rammerne for dansk energiforlig

Private kræfter er i fuld gang med at igangsætte en plan om at bygge 475 solcelleanlæg fordelt over hele landet. Det vil koste statskassen 1,2 milliarder kroner i støtte og sprænger derfor rammerne for energiforliget, skriver Berlingske.

I alt vil de 475 solcelleanlæg få en kapacitet på 190 MW, som bliver fordelt over 61 kommuner. Hvert anlæg kommer til at fylde to fodboldbaner, som pænt bliver skjult af levende hegn for ikke at skæmme landskabet. Projektet går under navnet Danske Solhaver, og alle inviteres allerede på torsdag til at købe andel i projektet.

»Danske Solhaver rummer meget af det, man gerne vil med den grønne omstilling i Danmark. Det er placeret over hele landet, ejerskabet er decentralt, og på den måde sendes statsstøtten tilbage til forbrugerne af strømmen. Samtidig er solcellerne et godt supplement til de store mængder vindenergi i det danske energisystem,« siger Mikkel Palsby, der er bestyrelsesformand i Danske Solhaver, til Berlingske.

Men den nødvendige statsstøtte på 1,2 milliarder kroner er dog langt fra sikret. For projektet kommer til at sprænge finansieringsloftet i energiforliget, som dækker op til 800 MW solceller frem til 2020. Med Danske Solhaver kommer det helt op på 910 MW i 2020.

Derfor er det usikkert, om projektet bliver godkendt til den høje støtte på 1,16 kroner pr. kWh. Projektet blev ellers planlagt allerede sidste år, og der er indgået aftaler med både landmænd og kinesiske leverandører, inden daværende energiminister Martin Lidegaard (R) sammen med et politisk flertal ændrede solcelleloven i marts sidste år. Efterfølgende blev der i forligskredsen vedtaget en overgangsordning for at sikre, at alle, som har handlet i god tro, bliver kompenseret.

Men indtil videre har Energistyrelsen ifølge Berlingske afvist at vurdere, om nogen solcelleprojekter er omfattet overgangsordningen. Styrelsen venter på at få afklaret, om EU vil godkende statsstøtte til solcelleanlæg.

Venstre er dog positivt stemt over for det ambitiøse projekt, og energiordfører Lars Chr. Lilleholt mener, at Danske Solhaver lever op til reglerne om statsstøtte.

»Hvis det viser sig, at det projekt holder sig inden for de rammer, vi har vedtaget, så skal man selvfølgelig have mulighed for at opføre det. Jeg synes, det ser sådan ud – men det må myndighederne i sidste ende afgøre. Grundlæggende synes jeg, det er et spændende projekt på grund af det lokale ejerskab og fordelingen af mindre anlæg over hele landet,« siger han til Berlingske.

Han påpeger samtidig, at det er vigtigt, at rammerne for energiforliget overholdes, og hvis solcellerne bliver for dyre, må der skæres andre steder.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) vil ikke forholde sig til projektet, men minder om, at EU endnu ikke er kommet med en afgørelse i spørgsmålet om statsstøtte.

Nyheder om solceller i din indbakke med Ingeniørens nyhedsbrev

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>