Cowi køber 14 specialister i fremtidens togsignaler

Cowi vil ikke bare stå på perronen, når milliardstore investeringer i nye signalsystemer begynder at rulle ud i Skandinavien og resten af Europa i de kommende år. Derfor har Cowi Danmark købt den 14 medarbejdere store virksomhed Apsilon, der er specialiseret i jernbanesignaler. Det fortæller adm. direktør for Cowi Danmark, Afrika og Indien Jens Christoffersen.

»Vi har selv nogle mindre ERTMS-projekter, der ligger noget tilbage i tiden, og dem kan vi ikke bruge som selvstændige referencer til de helt store signalprojekter. Med købet af Apsilon får vi den position, som vi har søgt efter på signalområdet.«

Apsilon blev stiftet i år 2000. Firmaet består af 14 specialister inden for jernbanesignaler, som sidder på kontorer i Vejle og København. Sidste år omsatte Apsilon for 18 mio. kr.

Indtjeningen kommer blandt andet fra det danske signalprogram, hvor Apsilon er rådgiver for den franske entreprenørkoncern Alstom, der skal levere og installere nye ERTMS2-signaler til fjernbanen øst for Storebælt. I Norge hjælper Apsilon Jernbaneverket med udbudsmaterialet for udskiftningen af de norske signaler til ERTMS2-standard – et projekt, som forventes at koste mellem 13 og 18 mia. kr. frem mod 2030.

Læs også: Rekordmange ingeniører arbejder med jernbane hos rådgiverne

Cowi vurderer, at der alene i Danmark, Norge og Sverige bliver investeret knap 3 mia. kr. om året i rådgivning inden for baneområdet – altså ikke kun signaler. Men lignende signalprojekter er på vej i Sverige og i resten af Europa i disse år.

Systemet bruges også uden for Europa – blandt andet i Kina. I Danmark er det imidlertid konkurrenterne fra Rambøll og Atkins, der er løbet med de største rådgiveropgaver i forbindelse med udskiftningen af signalerne på fjernbanen og S-banen.

Opkøbet af Apsilon giver ifølge Jens Christoffersen Cowi mulighed for at tilbyde alle de kompetencer, der er brug for inden for jernbanerådgivning, som rådgiveren satser stort på.

»Da vi gik i gang med Metro Cityringen, samlede vi vores danske jernbanefolk i den samme afdeling. Det betød, at vi har været ret stærke på anlægsteknik, og siden da har vi arbejdet ihærdigt på at udbygge vores kompetencer på banesystemer organisk. Med dette opkøb får vi de kompetencer inden for signaler, sikringsanlæg og telekommunikation, som vi mangler.«

Læs også: Cowi leverer rekordresultat efter katastrofeår

Cowis jernbaneaktiviteter har fordoblet både omsætning og antallet af medarbejdere de seneste 3-4 år, så der i dag er cirka 130 medarbejdere beskæftiget. De omsatte sidste år for 120 mio. kr. Overskudsgraden var med Jens Christoffersens ord ‘med til at trække Cowis samlede overskudsgrad (der lå på 4 procent, red.) op.’ Afdelingen genererer desuden omsætning til resten af koncernen, fordi jernbaneprojekterne trækker på kompetencerne hos eksempelvis brospecialister og miljøingeniører.

Målet for Jens Christoffersen er, at omsætningen skal fordobles igen ‘på kort sigt.’ Derfor er Cowi klar til flere opkøb.

»Vi holder hele tiden øje med mulighederne i markedet. Men det bliver svært at finde et andet firma i Danmark eller Skandinavien, som har lige så mange interessante kompetencer som Apsilon. Det er nogle folk, som har gjort det rigtig, rigtig godt.«

Få nyheder om nye signaler til jernbanen i din indbakke med Ingeniørens nyhedsbrev.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>