Preben Mejers klumme følger i kølvandet på en strid mellem it-profilen Keld Simonsen og Aarhus-borgmester, der vil holde en uges internet-festivial i smilet by for at fejre lokale helte.
Københavnere fortjente den hæder, lød kritikken fra Keld Simonsen.
Læs mail-udvekslingen mellem borgmester og it-profilen her.
I det følgende vil jeg redegøre for hvorfor man med rette kan kalde Aarhus for Danmarks internet by nummer 1, og samtidig forsøge at beskrive det kommercielle internets første år i Danmark.
Internet og forskningsmiljøerne
Internet som sådan går langt tilbage – internet kan føres helt tilbage til 1962, hvor TCP-IP internet kommunikationsprotokollen og peer to peer dukker op første gang, i en blanding af det amerikanske forsvar og forskningsmiljøerne i USA.
I 1974 bruges betegnelsen Internet første gang (wikipedia) Op igennem 70′ere og 80′erne bruges internet i forskningsmiljøerne, det bruges til kommunikation, og det bruges til fil-deling.
I 1989 blev grunden lagt til det helt store gennembrud med world wide web, der skabes hos Cern i Schweiz af Tim Berners Lee.
Et enestående hypertekst system der gør at information overalt nu er tilgængelig for os. Kommunikation, information og deling af samme, Internet står overfor det helt store gennembrud.
I Danmark var der i forskningsmiljøerne en del internet brugere, og det var også muligt at købe en internet forbindelse.
De blev udbudt hos UNI-C, der var universiteternes statsejede datacentre, og man kunne også få internet adgang hos Dknet.
Dknet udsprang af en offentlig brugergruppe omkring UNIX i København. DKnet havde tidligt mærket interessen for internet og udskilt dem i særskilt selskab, men de havde ikke kræfter til at løfte aktiviteten. Der var således kun to ikke kommercielle aktører på det danske marked, og internet var svært at få fingre i.
Artiklen fortsætter på næste side…
Leave a Reply