Blog: Junkware og tvungne apps: Hvorfor må jeg ikke selv bestemme?






Bloatware, junkware, crapware, trialware - du kan kalde det, hvad du vil, men problemet er det samme.

Hvis du også hører til dem, der kan lide at have en ren maskine, har du formentlig også fra tid til anden været irriteret over, at du ikke kan købe en ny pc uden samtidig at få alt godt fra software-havet med i handlen.

Problemet findes i dag i høj grad også på smartphones og tablets. 

For noget tid siden kunne man på diverse udenlandske medier læse, at de sydkoreanske myndigheder har vedtaget nye regler omkring præ-installerede apps på smartphones, særligt Android-telefoner, så brugerne altid skal have mulighed for at slette de apps, de ikke ønsker.

Tiltaget, der tilsyneladende træder i kraft her fra 1. april, er en konsekvens af, at flere sydkoreanske operatører er begyndt at lægge en stribe apps ind på telefonerne, ligesom hardware-producenterne selv har et godt øje til junkware. Der er nemlig penge i at indgå partnerskaber om den slags.

Her taler vi ikke om en enkelt uskyldig app eller to – vi taler om læssevis af apps, fremgår det af de udenlandske artikler. Et konkret eksempel skulle være, at den Galaxy S4, man solgte hos SK Telecom, i alt havde 80 apps præ-installeret – heraf 25 fra operatøren, 39 fra Samsung og 16 fra Google.

Så slemt oplever de færreste nok, at problemet er her i Danmark, men det er bestemt ikke noget ukendt fænomen her til lands – læs mere om “crapwaren” her.

Et velkendt problem på Windows-maskiner
Junkware er et problem, fordi de mange apps er med til at optage plads på pc’erne, telefonerne og tablet-pc’erne – og dermed også med til at sløve produkterne og forringe brugeroplevelsen. Men også fordi junkwaren ofte er af en noget tvivlsom kvalitet.

De fleste kender til problemet med, at man køber en spritny Windows-pc og derefter er nødt til at fjerne diverse præ-installerede, ubrugelige programmer, før man reelt har en ren og frisk maskine.

Selv Microsoft erkender, at der er et problem. Selskabet har sine Signature Experience-produkter, der er Windows-maskiner helt uden bloatware.

“Nogle nye pc’er kommer med præ-installerede programmer, som du måske måske ikke ønsker og måske aldrig vil bruge til noget. Det kan sløve din computer og fylde din startskærm eller skrivebordet med ragelse,” skriver Microsoft.

“Når du køber en ny pc i Microsoft Store, sikrer vi, at der ikke er noget tredjeparts-junkware eller -trialware installeret.”

De typiske eksempler på den slags forudinstalleret software er 30-dages prøveversioner af sikkerheds-software eller små mere eller mindre ubrugelige spil og mediesoftware, som alene befinder sig på maskinen, fordi der er indgået en aftale mellem pc-producenten og software-producenten.

Konsekvensen kan være ganske irriterende for brugeren, for som Microsoft også skriver:

“Pc’er med Signature Experience er designet til at være lynende hurtige fra det øjeblik, du tænder dem. Fra opstart til nedlukning, eller når du vækker den fra dvale, vil du mærke forskellen, fordi din nye pc er tunet til at yde maksimalt.”

Heldigvis kan man – hvis man er opmærksom på det – fjerne det meste af det uønskede software fra en Windows-maskine.

Det er dog stadig en trist start på et nyt bekendtskab med en Windows-maskine. Og se bare, hvordan Microsoft selv illustrerer forskellen på at starte en Windows 8-maskine med og uden junkware op første gang.
Sådan ser junkware ud hos Apple
Apples produkter leveres mere rene end både Windows- og Android-produkterne, men selv i Apples univers er der en udfordring med software, som brugerne ikke kan slippe af med – her kommer de programmer bare fra Apple selv.

På iOS-platformen kan man eksempelvis hverken afinstallere apps som Safari, Noter, Game Center, Bladkiosk, Vejr eller Værdipapirer.

I stedet må man, hvis man ikke ønsker at bruge de apps, gemme dem af vejen i en mappe for sig eller på en af de bagerste sider i apps-oversigten.

På den måde kan det til tider virke, som om udviklingen går i den forkerte retning.

For måske husker du, at EU for år tilbage var efter Microsoft, fordi programmer som Internet Explorer og Windows Media Player var koblet for tæt sammen med Windows og dermed var med til at hindre den frie konkurrence.

Det er årsagen til, at det med Windows 7 blev muligt at deaktive Internet Explorer, og det er også årsagen til, at Microsoft måtte introducere en browservalg-skærm med 12 forskellige browsere.

Det er i dag muligt at installere både browsere som Chrome og Opera på en iOS-enhed – men du kan ikke afinstallere Safari, hvis du ønsker det.

Det skyldes til dels, at browseren er bundet så tæt sammen med styresystemet, men også, at Apple ønsker at bevare Safari – og alle de andre Apple-apps – på din iPhone eller iPad.

Fra klassisk junkware og trial-software til fastlåste apps – vi bliver stadig påtvunget software på alt fra pc’en til smartphonen og tablet-pc’en.

Til at leve med? Måske. Men hvorfor skal vi leve med det?


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>