Siden 2012 er tre danskere døde af infektioner med den multiresistente stafylokok-bakterie MRSA CC398 – en bakterie, der er udbredt blandt danske slagtesvin. Det kunne professor og overlæge ved Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos i går afsløre under en vidneafhøring.
Den information kom som noget af en overraskelse for flere af landets resistenseksperter og ikke mindst for svinebranchen selv, der heller ikke var blevet orienteret om, at den hastigt spredende svine-bakterie havde kostet tre danskere livet.
»Det er en bekymrende nyhed for os. Indtil i går var vi kun bekendt med, at bakterien kunne give blodforgiftninger, men ikke at det også har ført til dødsfald i Danmark,« siger dyrlæge og chef for Veterinær Forskning i Videncenter for Svineproduktion Poul Bækbo.
Heller ikke professor og forskningsleder ved DTU’s afdeling for Epidemiologi og Genomisk Mikrobiologi Frank Aarestrup var bekendt med dødsfaldene. Han er blandt andet med til at rådgive Fødevarestyrelsen i spørgsmål om resistensudvikling og risiko for spredning af sundhedsfarlige bakterier.
»Jeg er rystet over, at myndighederne ikke øjeblikkeligt orienterede om det, allerede ved det første dødsfald. At vi skal finde ud af det på denne måde, må betyde, at det bevidst er blevet holdt skjult,« siger Frank Aarestrup.
Da overlæge Hans Jørn Kolmos rapporterede til Statens Serum Institut om et dødsfald som følge af MRSA CC398 fra sit eget hospital, troede han, at det var det første i Danmark. Men da han spurgte, fik han besked om, at der var registreret to andre tilfælde siden 2012.
Indsatsgrupper mod MRSA-spredning blev ikke orienteret
Selv lederen af MRSA Videncenter på Hvidovre Hospital, professor og overlæge Henrik Westh, måtte høre om dødsfaldene gennem kollegaen fra Odense Universitetshospital, da han heller ikke blev orienteret om det fra myndighederne. Han er bekymret for, at dødsfaldene vidner om, at mange flere kan være smittede, end der klinisk registreres, da der ellers er langt imellem de alvorlige infektioner.
»Når vi ikke hører om det, forhindrer det en oplyst debat. For eksempel har vi hørt fra landbruget i flere år, at MRSA fra svin slet ikke er så farligt,« siger professor Henrik Westh.
Poul Bækbo fra Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer oplyser også til Ingeniøren, at dødsfaldene betyder, at de nu vil tage problemet endnu mere alvorligt. Videnscentret samarbejder med regeringens særlige arbejdsgruppe om projekter, der skal føre til bedre rådgivning af landmænd om, hvordan man kan hindre spredningen af MRSA fra svin.
Professor Frank Aarestrup er helt uforstående overfor, at medlemmerne af denne arbejdsgruppe ikke er blevet orienteret om, at infektioner med svine-MRSA har fået fatale konsekvenser. Det fik de først at vide, da Hans Jørn Kolmos informerede dem, og da havde gruppen for længst afleveret deres anbefalinger til handling på området.
Gruppen består af en række eksperter, men har også repræsentanter fra Serum Instituttet og Fødevarestyrelsen og fra Sundhedsstyrelsen, som formodentlig er de eneste, som har kendt til dødsfaldene.
»Hvordan skal de, som laver risikovurderinger for regeringen, kunne rådgive i, hvor farligt og betydningsfuldt denne stigende forekomst og spredning af MRSA CC398 er, når man undlader at fortælle så dybt relevante oplysninger,« spørger professor Frank Aarestrup.
Heller ikke det nationale antibiotikaråd, der blev nedsat for at sikre antibiotikabehandling mod infektioner, og som Frank Aarestrup er medlem af, er blevet orienteret. De tre dødsfald er heller ikke registreret i den årlige Danmap-rapport fra Statens Serum Institut, der overvåger omfanget af antibiotikaresistente bakterier i dyr og mennesker.
Leave a Reply