Assessor: Sikkert at køre IC4, hvis de bliver tjekket hver uge

Passagerne skal ikke være nervøse for at køre i IC4- og IC2-tog, selv om der er fundet revner i aksellejekasserne i flere togsæt. Det konkluderer en uafhængig assessor, som har gennemgået de forholdsregler, som DSB har taget, siden revnerne i slutningen af marts blev erkendt som et større problem.

‘… under forudsætning af, at barriererne opretholdes, og at der følges op på samme måde som hidtil, er det sikkert at fortsætte driften med køretøjerne MP (IC2) og MG (IC4),’ skriver den svenske assessor Mikael Wrang i sin rapport, der netop er offentliggjort på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Efter at DSB havde fortalt Trafikstyrelsen om fundet af revner i aksellejekasser og støddæmpere, krævede styrelsen, at DSB’s forholdsregler skulle godkendes af en uafhængig assessor. Rapporten blev afleveret i torsdags og offentliggjort mandag eftermiddag.

Siden fundene har DSB tjekket togenes hjul, aksellejekasser og støddæmpere hver syvende dag, eller i intervaller på 5.600 km +/- 10 procent. Det giver en meget stærk sikkerhed, vurderer assessoren.

‘Syv døgn og 5.600 km er et meget kort interval, som burde række til at detektere begyndende skader i tide,’ skriver han i rapporten.

Assessoren har ikke skullet vurdere årsagen til revnerne i aksellejekasserne, men han skriver alligevel lidt om det i rapporten. Han mener, at aksellejekasserne har været udsat for en belastning, som de ikke var dimensioneret til.

‘Det er assessors opfattelse, at det er de ujævne hjul, der er årsag til bruddene (i aksellejekasserne, red). Men man kan ikke udelukke, at det er det samme grundfænomen, der leder til hjulskaderne, som også leder til skaderne på aksellejekasserne. Skaderne på hjulene skulle i så fald kun forværre situationen, ikke forårsage den.’

Han vurderer også, at DSB’s første mistanke – at det var påkørsel af hjulstop, der er årsag til bruddene – ikke er usandsynlig. Men om påkørslerne virkelig er årsagen, er det endnu umuligt at sige.

Læs også: Minister: Ufatteligt, at DSB skjulte revner for IC4-konsulenter

Hos Trafikstyrelsen tager man rapporten til efterretning.

»Den uvildige risikovurdering, som vi har modtaget, er meget klar. Den udtaler, at der er et meget højt sikkerhedsniveau for driften af IC4, og at de forholdsregler, som DSB har taget, er tilfredsstillende for en sikker drift. Det har vi naturligvis også en forventning om, at der skal være, så vi tager rapporten til efterretning. Vi forventer, at DSB i den kommende tid arbejder på at finde årsagerne til revnedannelserne, så IC4-togene kan komme til at køre i et mere normalt driftsregime. Det arbejde vil vi følge tæt,« citeres styrelsens vicedirektør Jesper Rasmussen for at sige på styrelsens hjemmeside.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>