Når din mobiltelefon hakker sig gennem en Youtube-video af Johnny Cashs ‘Walk the Line’ på, så føles det ikke altid, som om 3G-forbindelsen har masser af frekvenser at sende på. Men det er der.
Faktisk er der så meget spektrum, at internetguruen Brad Templeton beskriver det som et overflødighedshorn af båndbredde. Han er blandt andet medlem af bestyrelsen hos Electronic Frontier Foundation, der kæmper for digitale rettigheder.
Bred Templeton er en af hovedtalerne på konferencen Driving Tehcnology, der finder sted hos IDA, hvor han i øvrigt også optræder som talsmand inden for netværk og computere i forbindelse med det amerikanske uddannelsesfænomen Singularity University.
Læs også: IDA-opråb: Pas på Kodak-øjeblikket
»Vi kan meget vel have båndbredde i overflod teknisk set, men måske ikke politisk,« sagde Bred Templeton i sit indlæg.
Han nævnte den måde, som radiospektrum bliver tildelt på. I små blokke, hvor eksempelvis teleoperatører køber licens af staten til at anvende bestemte bidder af frekvensområdet. Det er ganske enkelt forældet, lød det:
»Man giver monopol på spektrum,« sagde Templeton.
Han påpegede, at radioteknologien er blevet mere intelligent, så radioerne kan kombinere flere forskellige frekvensområder og dermed opnå højere båndbredde. Men det forudsætter et opgør med måden at tildele spektrum på, så radioerne lovligt kan få adgang til flere forskellige frekvenser og ikke kun dem, som eksempelvis en teleoperatør ifølge Templeton har monopol på.
I den forbindelse mere end antydede han, at salg af licenser er en lukrativ forretning for staten. Derfor er politikerne ikke motiverede til et opgør med den nuværende metode.
Danmark og de øvrige nordiske lande benyttede indtil 3G-teknologiens indtog ikke auktioner, men derimod skønhedskonkurrencer til at tildele frekvenser. De selskaber, som tilbød den hurtigste og bedste udbygning af bl.a. GSM, fik tildelt frekvenserne.
I forhold til indlægget kan det være værd at holde sig for øje, at kommende LTE Advanced-teknologi – den næste udgave af 4G – netop lægger op til at kombinere flere frekvensområder og dermed udvide den samlede tilgængelige båndbredde, som en telefon kan få adgang til.
Brad Templeton påpegede også de mange white spaces, der står ubrugte hen i hele verden. Det vil sige ubrugte tv-frekvenser mellem tv-kanaler, der ellers bliver sendt broadcast-tv på. Også her er det nødvendigt med politisk stillingtagen, hvis de ubrugte frekvensområder skal bruges til eksempelvis trådløst internet. Et arbejde, der i øvrigt blev iværksat i EU.
Fiberoptik er et andet område, der har udviklet sig hastigt gennem årene, påpegede Brad Templeton, så det i dag er muligt at sende over en petabit per sekund gennem fiberoptik.
»Og alligevel har vi teleoperatører, der forsøger at taksere os per minut,« sagde Templeton.
Han mener, at politikerne bør tillade, at folk lægger deres egne fiberkabler i jorden. Fænomenet kaldte han for ‘glass roots revolution’.
Derudover finder der en stribe andre selvstændige teknologiske tiltag sted, som Templeton fandt værd at bemærke, og som kan være med til at øge den tilgængelige båndbredde. Eksempelvis Googles eksperimenteren med trådløst internet sendt via luftballoner eller LED-lys, der ud over at sørge for belysning også kan bruges til datatransmission.
Leave a Reply