
Dansk politi benytter i stigende grad muligheden for at indhente de oplysninger, som teleselskaberne opbevarer om danskernes mobil-, internet- og fastnet-kommunikation.
Fra 2008 til 2012 er indhentningen af teleoplysninger steget til godt det dobbelte.
Det viser de seneste fem års opgørelser over de danske politikredses brug af retsplejelovens bestemmelser om indgreb i meddelelseshemmeligheden.
“Én grund til stigningen er, at udbredelsen af teknologi, eksempelvis smartphones, er vokset. Tidligere var der ikke mange data at finde, men det er der nu [...] så der er ikke noget hokuspokus i stigningen,” fortæller politidirektør i Rigspolitiet Svend Larsen til Computerworld.
Disse data er politiet særligt glade for
Tallene viser samtidig, at mobilkommunikation er det mobil-data, som politiet henter mest. Politiet har således sendt 18.676 forespørgsler på mobil-data til teleselskaberne i årene 2008 til 2012.
Tryk på emnerne øverst i grafen for at fravælge enkelte eller flere typer af data.
Du kan læse, hvad kategorierne helt præcist dækker over på side tre.
Derfor elsker politiet mobildata
Som det ses i grafen, er det særligt det mobile data, der er interessant for politiet.
“Oplysninger om mobilkommunikation er i vidt omfang interessant, fordi vi kan bruge oplysningerne til at stedfæste personer,” siger Svend Larsen.
Udbredelsen af smartphones betyder samtidig, at politiet i dag har langt større datasæt til rådighed.
“En smartphone genererer dybest set data hele tiden. Og når den kommunikerer med en mast og sender og modtager oplysninger, vil det sige, at aktiviteten lagres hos teleselskaberne,” fortæller Svend Larsen.
Fortsættes …
Leave a Reply