Dansk måle­udstyr sporer støjen i dit kabelnet

Næste gang du ser en teknikerbil fra en af kabeloperatørerne luske rundt i nabolaget, er den sandsynligvis på jagt efter kilden til den støj på kabelnettet, som måske får dit internetsignal til at hakke sig gennem Netflix-filmen eller Skype- opkaldet.

Den eftersøgning er dog blevet noget nemmere takket være en avanceret HFC-analysator (Hybrid Fiber-Coaxical) fra danske Kronback Tracers. Via en indbygget high-speed AD-converter og en FPGA er apparatet – fra en central position i kabelnettet – i stand til næsten ned på husstandsniveau at identificere, hvor støjen kommer fra.


Bo Kronback sælger sit måleudstyr til hele verden, men det er stadig i styktal, hvor han selv kan teste apparaterne, når de kommer retur fra leverandøren. Det sker i hans ombyggede laboratorium på Ballerup ingeniørhøjskole, som er blevet pimpet op med signalgenerator, netværksanalysator og spektrumanalysator. Foto: Morten Lund

»Opgaven for kabeloperatørerne er at finde kilden til støjen. Når du fejlsøger, har du ingen idé om, hvor støjen stammer fra. Det er dér, vi kommer ind i billedet. Og det er nøjagtigt den samme problemstilling, hvad enten vi snakker Haslev eller Hawaii,« siger Bo Kronback, som sælger sit udstyr over hele verden.

Hakkende Skype-opkald

For at forstå behovet for Bo Kronbacks måleudstyr kan det være gavnligt at skrue tiden godt ti år tilbage, til dengang vores blinkende ADSL-modemmer blev udfaset til fordel for langt hurtigere bredbåndsforbindelse.

Dermed fik det gamle, hensygnende kabelnet således en renæssance, idet kloge hoveder fandt ud af, at man kunne bruge kabelnettets coax-kabler til tovejskommunikation som netop bredbåndsinternet – og ikke kun til envejskommunikation med kabel-tv-signaler.

Problemet er imidlertid at få identificeret den støj – frekvensforstyrrelser – som uvilkårligt opstår, når måske 50 eller 100 husstande deles om den samme frekvens. Typisk er det en hjemmeudført ­installation eller dårlige ledninger, der er kilden til støjen, af og til akkompagneret af babyalarmer eller anden forbrugselektronik, som ligger i samme frekvens, dvs. 5-85 MHz.

Bo Kronback, der er uddannet elektronikingeniør og med mange år bag sig i tv- og kabelbranchen, har arbejdet på fuld tid med sin niche- geschäft med at måle frekvensstøj i kabelnettet siden 2006. Med sidste år som det hidtil bedste og apparater solgt lige fra Norge til Cypern.

Det er et globalt marked, Kronback Tracers opererer på, men al udvikling, produktion og test foregår på dansk grund.

Printkortene laves hos CB Svendsen, kabinetterne samles hos JJ Mechatronics, og FPGA’en kodes af konsulenthuset TekPartner.

Når de færdige HFC-analysatorer kommer retur fra underleverandørerne, tester Bo Kronback dem selv i Kronback Tracers’ ombyggede laboratorielokale på den gamle ingeniørhøjskole i Ballerup.

Denne kæde af leverandører lige i baghaven giver Bo Kronback en kvalitet og en skalérbarhed, han ikke nødvendigvis ville kunne opnå ved at ansætte sine egne elektronikingeniører og lave det hele in-house.

»I øjeblikket føler jeg, at hvis jeg vil producere ét apparat, så kan jeg gøre det. Vil jeg producere 10.000 apparater, kan jeg også gøre det. Så beder jeg bare CB Svendsen om at lægge produktionen til måske Polen, men det går stadig igennem dem. Og jeg har skalérbarheden,« forklarer Bo Kronback, som mener, at netop hans virksomhed må være lige det, som politikerne efterspørger:

»Det kan godt lade sig gøre at starte en elektronikvirksomhed som min op. Der er virkelig et godt udviklingsmiljø i Danmark og en god positiv atmosfære rundtomkring, som gør, at der er muligheder i det. Og det er jo det, politikerne gerne vil have.«

Det er dén støj, der kan være årsag til langsomt internet, Skype-opkald af dårlig kvalitet og så videre.

Edderkoppespind af kabler

Kabeloperatøren – det kunne være TDC, YouSee eller måske en lokal antenneforening – kan imidlertid som udgangspunkt kun se, at der er frekvensforstyrrelser på nettet, men de kan ikke se fra hvilken del af nettet.

Det problem løser Bo Kronbacks måleudstyr, som hjælper til at identificere støjkilden meget mere præcist. Der er tale om en HFC-analysator med indbygget spektrum­analysator, som via en switch placeret i kabeloperatørens central er koblet på det lokale nets edderkoppespind af coax-kabler.

Hjertet i systemet er en high-speed AD-converter og FPGA. Med 250 megasamples i sekundet og 14 bit konverterer AD-converteren det analoge signal til et digitalt signal, som sendes videre til FPGA’en – en Kintex 70 fra Xilinx.

FPGA’en er afgørende for, at Bo Kronback kan bringe fjerde generation af sit udstyr til live. Her er visionen ikke kun at kunne lave frekvensanalyser, men at generere data på baggrund af frekvenssignalerne, såkaldt demodulation.

»Det, jeg gerne vil bevæge mig ud i, er at gå dybere ned i signalerne og analysere data fra dem. Det er også derfor, jeg har taget en FPGA i brug, for ellers kunne jeg godt have undværet den. Hvis jeg kan demodulere signalerne, kan jeg via hver enkelt brugers MAC-signal beregne hver enkelt husstands kabelnetskvalitet,« forklarer han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>