Knoglemarvstransplantationer fjerner hiv fra patienter

Det ser ud til, at knoglemarvstransplantationer har en stærkt – men endnu uforklarlig – effekt på hiv. To australske mænd, som har fået en knoglemarvstransplantation, har således ikke haft sporbar hiv-virus i blodet i de seneste tre år, skriver blandt andre New Scientist

Men selvom de ser ud til at være helt sygdomsfri, vil forskerne endnu ikke benytte det udtryk:

»Tilbagefald hos andre patienter fungerer som en advarsel mod at benytte frasen ‘viral clearence’. Vi er nødt til at være forsigtige med antagelser, som er taget, når patienterne fortsat er på antiretrovirale lægemidler,« siger Asier Sáez-Cirión fra Pasteur Institute i Paris til New Scientist.

De to australiere har modtaget behandlingen som en kur mod kræft, og resultatet er en del af et voksende katalog af cases, hvor virusen er drevet ned til så lave niveauer, at udfaldet nærmer sig at være en reel kur.

Hverken virus eller antistoffer

»I vores to patienter kan vi ikke spore hiv. Vi kan heller ikke finde antistoffer til virussen, da de alle ser ud til at have forladt vores patienter,« siger David Cooper fra University of New South Wales’ Kirby Institut i Sydney, som præsenterede resultaterne af de to patienters knoglemarvstransplantation.

Resultatet betyder, at i alt fem personer nu er blevet renset for sporbare virus i deres blod som følge af knoglemarvstransplantationer. Som i de tidligere tilfælde fik de to patienter i Sydney deres transplantationer for at behandle leukemi, men de var samtidig inficeret med hiv, den ene siden 2003 og den anden siden 1987.

Læs også: Læger: Vi har kureret en pige for hiv

Kun en af de fem patienter er blevet kureret for hiv. Timothy Ray Brown, som også er kendt som Berlin-patienten, skylder sin helbredelse til det faktum, at han fik knoglemarv fra en donor, som var resistent overfor hiv. En resistens, som kommer af en variant af genet kaldet CCR5.

Den normale version af genet laver et protein på overfladen af de hvide blodlegemer, som hiv bruger som indgang til at invadere og dræbe cellen. Donorer, der er fuldt resistente over for hiv, har to “fejlbehæftede” versioner af genet, som producerer en deformt protein, som virusen ikke kan komme ind i.

Hiv vender tilbage

Lægerne er bange for at kalde det helbredelse, for erfaringerne viser, at hiv kan komme tilbage. To andre patienter, kendt som Boston-patienterne, fik knoglemarvstransplantationerne fra normale donorer, men hver patient havde enkelte kopier af det ‘fejlbehæftede’ CCR5-gen, som gav dem delvis resistens overfor viruset.

Men hos begge Boston-patienter fik hiv-virusen en genkomst i slutningen af 2013. Det skete, efter at de var stoppet med at bruge medicinen, da viruset så ud til at være helt væk i juli 2013. Efter tilbagefaldet måtte de tilbage på medicinen.

Ingen af de to Sidney-patienter havde det defekte CCR5-gen, men den ene fik nogle defekte gener fra donoren, hvor den anden ikke fik nogen af de fejlbehæftede gener. Og de fortsætter med at være på hiv-medicin.

Læs også: Aarhus-forskere får immunforsvaret til at dræbe hiv-celler

»Alle disse cases hjælper til bedre at forstå, hvordan transplantation kan ramme virusen,« siger Sharon Lewin fra Monash University i Melbourne.

Men på trods af tilbagefaldene glæder hiv og aids-forskerne over fremskridtene.

»Det er et vigtigt spor, at en immunrespons foranlediget af knoglemarvstransplantation har sådan en stærk anti-hiv-virkning,« siger David Cooper.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>