EU-Kommissionen fremlagde i går, onsdag, sit forslag til et mål energibesparelser frem mod 2030, og i samme ombæring kunne den afsløre status for målet om udrulning af intelligente elmålere i medlemsstaterne.
Som det fremgår af en rapport udarbejdet af det europæiske Joint Research Center (JRC), viser det sig, at EU er godt på vej mod sit mål om, at 80 pct. af unionens elforbrugere skal have en intelligent måler i 2020.
Ifølge rapporten er der fra unionens medlemsstater givet tilsagn om investeringer for hele 45 milliarder euro eller 335 milliarder kroner i intelligente elmålere, der kan styre elforbruget, alt efter hvornår produktionen af grøn energi er størst.
Gennemføres de mange investeringer, vil det ifølge rapporten være 72 pct. af de europæiske elforbrugere, der har fået installeret de intelligente målere i 2020. Så skal der ikke så mange ekstra investeringer til, før målet på 80 procent nås.
God forretning for størstedelen af landene
Målet er ikke bindende for medlemslandene, og hvert enkelt land har foretaget særskilte cost-benefit-analyser af, hvorvidt det har kunnet betale sig at rulle målerne ud.
Her er det overordnede billede, at det vil være en god forretning for de fleste medlemsstater, hvorfor det lovede investeringsniveau viser sig ganske solidt.
De intelligente elmålere vil ifølge JRC typisk ligge på et prisleje på mellem 1.500 og 1.900 danske kroner pr. installeret måler. De nationale analyser er sammenholdt med omkostningsparametre så som lokale lønforhold, geografiske forhold og prisen på målere, der rækker ud over minimumsspecifikationerne, for at vurdere om investeringerne falder rentabelt ud til fordel for elselskaberne.
Danmark er et af de 16 ud af 27 medlemslande, hvor udfaldet af udregningerne har vist sig positive. Hos Branchefællesskabet for Intelligent Energi under Dansk Energi er man da også begejstrede for EU-udviklingen, fordi de intelligente målere gør det muligt at lave et timebaseret prissignal, der gør det muligt at belønne forbrugerne, der flytter sit elforbrug, når der er fyldt op med grøn energi i energisystemerne, hvilket gør strømmen billig.
»I denne forbindelse er smarte målere en hjørnesten. Det er rigtig godt nyt, at der tages fat i den nye teknologi. Når det er så vigtigt, er det fordi, vi får mere og mere vedvarende energi i det europæiske energisystem, og der bliver de smarte målere helt afgørende for at kunne anvende den vedvarende energi,« siger branchechef for Intelligent Energi under Dansk Energi, Helle Juhler-Verdoner.
Hun understreger dog, at det ikke er nok med målerne alene til at sikre udviklingen. Resten af markeds-setuppet skal også følge med.
Her ser det ifølge branchechefen også positivt ud for Danmark, når den nye datahub under Energinet.dk er på plads. Den skal sikre, at elselskaberne kan sende data om forbrug time for time.
»Bare fordi man har en måler, er det ikke nok til at sikre timeafregning alene. Hele markedet for fleksibel el – demand on response – skal følge med. Der er datahubben en rigtig afgørende faktor for at få det til at fungere,« siger Helle Juhler-Verdoner.
Datahubben åbner efter planen 1. oktober 2015.
Leave a Reply