Det amerikanske rumfartsfirma SpaceX har nået en ny milepæl i bestræbelserne på at udvikle en genbrugelig rumraket. Første rakettrin fra den Falcon 9-raket, der sidste uge bragte seks satellitter ud i rummet, vendte nemlig kontrolleret tilbage til Jorden og ‘landede’ blødt i Atlanterhavet.
SpaceX har frigivet en video, der viser den lodrette landing på havet – om end der kommer en del is på linsen på vejen ned. Se optagelserne nederst i artiklen.
Det 42 meter høje rakettrin tænder sine raketmotorer to gange på vejen tilbage til Jorden. Anden gang helt tæt på havoverfladen udfoldes landingsbenene, og raketten ‘lander’ perfekt på havet – før det vælter og forsvinder i bølgerne.
Dette rakettrin vil ikke kunne genbruges, for det tog skade ved mødet med bølgerne. Men når først rakettrinnet kan lande uskadt på land, så kan det genbruges, og genbrugelige raketter vil gøre rumfart langt billigere.
Det er ikke første gang, at SpaceX lader det første og største rakettrin finde tilbage til Jorden og lande på havet. Det skete også i april, men her drillede teknikken, så ingeniørerne ikke fik helt så gode data, som de havde håbet på.
Denne gang gik det bedre, og nu tør SpaceX godt love, at en landing på fast underlag er lige om hjørnet.
Opsendelsen den 14. juli var den 10. vellykkede opsendelse af Falcon 9 i træk. Når raketten sendes op den 11. og 12. gang, bliver det med kommunikationssatellitter, der skal helt op i geostationær bane, og så får Falcon 9 brug for al brændstoffet. Der vil altså ikke være brændstof tilbage til at genstarte raketmotorerne på vejen ned, så her vil SpaceX ikke forsøge bløde landinger.
Ved opsendelse nummer 13, hvor ISS skal have nye forsyninger, skal første rakettrin endnu engang lande i havet, og herefter bliver det rigtig spændende. Ved de to efterfølgende opsendelser – sandsynligvis til december – skal første rakettrin nemlig lande på fast underlag, så rakettrinnet kan genbruges.
Det enorme rakettrin kan angiveligt lande med omtrent samme præcision som en helikopter, men SpaceX har endnu ikke besluttet, om det skal lande samme sted, som det lettede fra, eller om de første landinger på fast underlag for en sikkerheds skyld skal ske på en flydende platform til havs.
Leave a Reply