Minister vil undersøge skjult forurening af drikkevand med Roundup

Efter Sri Lankansk forskning har vist, at aktivstoffet glyphosat kan binde sig til tungmetaller og være skjult for målinger i drikkevand vil den danske miljøminister Kirsten Brosbøl (S) nu have undersøgt sagen nærmere.

Udmeldingen kommer i et skriftligt svar på et spørgsmål stillet af MF Per Clausen (EL), der beder ministeren redegøre for, om målemetoderne til mængden af pesticider i drikkevandet tager højde for, at der kan være risiko for, at der gemmer sig Roundup bundet til tungmetaller.

Spørgsmålet blev stillet på baggrund af Ingeniørens omtale af netop den Sri Lankanske forskning, der mener at påvise en sammenhæng mellem glyphosat og en udbredt nyresygdom. Stoffet og dets nedbrydningsprodukt Ampa kan nemlig binde sig til tungmetaller som arsen, cadmium, mangan og kobolt, der kan nedbryde nyrerne.

Læs også: Roundup anklaget for at ødelægge nyrerne på titusindvis

Og der er risiko for, at de skadelige bindinger ender i vores drikkevand. Det mener lektor emeritus i miljøteknologi ved RUC Jette Rank, da de nuværende procedurer for prøvetagning ikke indebærer at frigive stoffet fra tungmetaller, så mængden kan måles i vandet.

Funktionsleder ved sektionen for grundvand og drikkevand hos Naturstyrelsen Martin Skriver oplyser, at de gældende regler for analysekvalitet sikrer, at glyphosat bundet til de stoffer som almindeligvis forekommer i grundvandet såsom kalk, bliver målt.

Læs også: Omstridt professor genudgiver studie om Roundup og GMO, der giver kræft

»Men for at være på den helt sikre side, beder vi nu vores referencelaboratorium om at afklare, om der i grundvand kan være særlige stoffer med kemiske egenskaber, som de gældende analyseregler ikke tager højde for,« siger Martin Skriver.

Den almindelige procedure er ifølge Martin Skriver, at sænke pH-værdien i prøvevandet, og på den måde frigives glyphosat, så det indgår i måleresultatet. Men hvis det bindes til metaller, kan proceduren måske ikke at være nok til at frigive det. Derfor skal referencelaboratoriet nu teste, om det er tilfældet, og der på den måde kan være mere glyphosat i drikkevandet end hidtil antaget.

Læs også: Politikerne lukker for kassen til at rense giftgrunde og lossepladser

På baggrund af referencelaboratoriets afklaring vil Naturstyrelsen efterfølgende vurdere, om der er behov for at justere reglerne for måling af glyphosat. Referencelaboratoriet holder sommerferie for tiden, så det har ikke været muligt for Martin Skriver at oplyse, hvornår resultatet af afklaringen vil foreligge.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>