Cityringen syv måneder forsinket og 1 milliard dyrere

Cityringens åbningsdato er skudt syv måneder ud i fremtiden til juli 2019. Forsinkelsen resulterer i ekstra 1,2 milliarder kroner anlægsomkostninger. Det slår Metroselskabet nu fast efter hen over sommeren at have forhandlet en ny tidsplan for Cityringen med entreprenørkonsortiet Copenhagen Metro Team (CMT).

Det sker netop på dagen, hvor metrobyggeriet har ramt mange mediers forsider efter et uheld under udgravningen af stationsskakten på Nørrebro station.

Læs også: Aflejringer fra istiden strømmede ind i metroboring

Metroselskabet kalder den nye tidsplan for en robust ramme for den kommende byggeperiode, der skal afløse den forgangnes mange byggestop.

De 1,2 milliarder omfatter 700 millioner kroner i ekstra udgifter for den øgede anlægsperiode, 300 millioner til ekstra naboeerstatning som følge af den nye metrolov og 200 millioner kroner i tabte passagerindtægter og øgede renteudgifter.

»Metrobyggeriet har været gennem en svær periode med mange byggestop det seneste år,« erkender Metroselskabets bestyrelsesformand, Henning Christophersen.

»Vi har fået et fornuftigt forhandlingsresultat, og med den nye cityringslov begrænses den betydelige risiko, der var for store kommende forsinkelser og fordyrelser, hvis de uklare rammer på projektet fortsatte. Med den nye aftale ser vi frem til at få sat punktum for det forløb,« tilføjer Henning Christophersen.

Også anlægsarbejdet på den eksisterende metro overskred tidsplan og budget. Metrolinje 1 og 2A mellem Frederiksberg og Vestamager/Lergravsparken blev forsinket med to år og åbnede i oktober 2002 i stedet for oktober 2000. Det resulterede i en samlet fordyrelse på 26 procent.

Bonusaftale – og så kom ballladen

De oprindelige kontrakter på Cityringen blev indgået i januar 2011 til en samlet pris af 21,3 milliarder 2010-kroner og december 2018 som deadline. Som en del af kontrakten indgik Metroselskabet en bonusaftale med entreprenøren, som ville blive honoreret økonomisk, hvis Cityringen stod færdig et år før.

Den slags bonusaftaler bliver ofte brugt i anlægsbranchen, men den pressede åbenlyst entreprenøren til en for optimistisk tidsplan, har Metroselskabet tidligere erkendt.

Læs også: Entreprenør på bonusjagt gav urealistisk metrotidsplan

Et af midlerne til at nå den bonuspressede tidsplan var døgnarbejde ved Marmorkirken og Østersøgade og aftenarbejde på de øvrige metrobyggepladser.

Og så startede en langtrukken og sej kamp mellem metroselskab og entreprenører på den ene side og metroarbejdspladsernes naboer på den anden side. Den kamp har været medvirkende årsag til forsinkelserne.

Nye incitamenter venter

Nu skal Metroselskabets bestyrelse, der består af statslige og kommunale repræsentanter, behandle sagen på sit næste møde den 29. august.

Samtidig forenkler Metroselskabet tidsplanen, sådan at rapportering af fremdriften bliver lettere at gennemskue. Dermed følger selskabet Rigsrevisionens anbefaling om at gøre rapportering af tidsplanen mere entydig.

Der bliver også indført ekstra incitamenter i et forsøg på både at at fremskynde anlægsprocessen og øge fokus på det belastede arbejdsmiljø.

Et andet væsentligt kritikpunkt er nemlig, at nogle af entreprenørerne har haft svært ved at leve op til de gældende løn- og ansættelsesforhold. For at komme den kritik i møde skærper Metroselskabet kontraktvilkår om løn- og arbejdsforhold, så selskabet lettere kan gribe ind overfor problematiske underentreprenører.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>